Deser zwykle kojarzy się z czymś słodkim i kalorycznym. Jednak mój jogurtowiec jest całkowitym zaprzeczeniem takiego łakocia. Nie dość, że zawiera same zdrowe składniki, to jeszcze nie tuczy i doskonale orzeźwia. To po prostu wymarzony przysmak na letnie dni.
Z jakich składników robi się jogurtowiec?
Jak sama nazwa wskazuje, podstawą jogurtowca jest jogurt. Możecie jednak wybrać, po jaki jogurt sięgniecie. Ja zwykle wybieram zwykły jogurt naturalny. 100 g dostarcza tylko ok. 60 kcal. Można go zastąpić jogurtem greckim, który jest zwarty, ale też bardziej kaloryczny. 100 g ma ok. 90 kcal. Drugim niezbędnym składnikiem jogurtowca jest żelatyna lub galaretka. Zestalają one masę, dzięki czemu deser można kroić jak ciasto. Jeśli chcecie otrzymać bardziej puszysty deser, jogurt możecie wymieszać z ubitą śmietanką.
Jak zrobić lekki, orzeźwiający jogurtowiec?
Lekki, orzeźwiający jogurtowiec to wymarzony deser na letnie dni. Dużo smaku dodają mu świeże, sezonowe owoce. Można wybrać różne, choć moim zdaniem najlepiej pasują jagodowe, np. truskawki, maliny, borówki. By deser miał bogatszy smak i strukturę, dorzucam też do niego kawałki herbatników. Całość zjada się z prawdziwą przyjemnością.
Przepis: Jogurtowiec z herbatnikami
Deser jogurtowy z dodatkiem owoców i herbatników
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 800 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2-3 łyżki cukru
- 150 g świeżych truskawek
- 150 świeżych malin
- 4-5 herbatników
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŻelatynę wymieszaj z 5-6 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia, przestudź. Owoce przebierz. Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, pokrój na kawałki. Herbatniki połam na kawałki.
- Łączenie składnikówJogurt wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Połącz z żelatyną, herbatnikami oraz połową owoców. Masę przelej do tortownicy, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi owocami.
Inne dodatki do jogurtowca
Do jogurtowca można też dorzucić inne składniki niż owoce i herbatniki. Dobrze będą pasować np. kawałki białej czekolady albo pokrojona w kostkę galaretka. Te dodatki nie tylko odmienią smak, ale też wygląd deseru.
Czytaj też:
Masz ochotę na coś pysznego na poprawę humoru? Ten 3-warstwowy deser zrobisz w kwadransCzytaj też:
Wolę tę babkę od sernika. Zrób raz i zakochasz się w tym wilgotnym cieście