Ten lekki deser jem codziennie bez wyrzutów. Orzeźwia, nie tuczy i robi się go w 20 minut

Ten lekki deser jem codziennie bez wyrzutów. Orzeźwia, nie tuczy i robi się go w 20 minut

Dodano: 
Deser jogurtowy z owocami
Deser jogurtowy z owocami Źródło: Shutterstock / Pavel L Photo and Video
Takie desery można jeść codziennie, bo są lekkie i zdrowe. Doskonale zaspokajają ochotę na słodkie, ale nie dostarczają wielu kalorii. Na dodatek robi się je szybko i są przyjemnie orzeźwiające.

Deser zwykle kojarzy się z czymś słodkim i kalorycznym. Jednak mój jogurtowiec jest całkowitym zaprzeczeniem takiego łakocia. Nie dość, że zawiera same zdrowe składniki, to jeszcze nie tuczy i doskonale orzeźwia. To po prostu wymarzony przysmak na letnie dni.

Z jakich składników robi się jogurtowiec?

Jak sama nazwa wskazuje, podstawą jogurtowca jest jogurt. Możecie jednak wybrać, po jaki jogurt sięgniecie. Ja zwykle wybieram zwykły jogurt naturalny. 100 g dostarcza tylko ok. 60 kcal. Można go zastąpić jogurtem greckim, który jest zwarty, ale też bardziej kaloryczny. 100 g ma ok. 90 kcal. Drugim niezbędnym składnikiem jogurtowca jest żelatyna lub galaretka. Zestalają one masę, dzięki czemu deser można kroić jak ciasto. Jeśli chcecie otrzymać bardziej puszysty deser, jogurt możecie wymieszać z ubitą śmietanką.

Jak zrobić lekki, orzeźwiający jogurtowiec?

Lekki, orzeźwiający jogurtowiec to wymarzony deser na letnie dni. Dużo smaku dodają mu świeże, sezonowe owoce. Można wybrać różne, choć moim zdaniem najlepiej pasują jagodowe, np. truskawki, maliny, borówki. By deser miał bogatszy smak i strukturę, dorzucam też do niego kawałki herbatników. Całość zjada się z prawdziwą przyjemnością.

Przepis: Jogurtowiec z herbatnikami

Deser jogurtowy z dodatkiem owoców i herbatników

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 150 g świeżych truskawek
  • 150 świeżych malin
  • 4-5 herbatników

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŻelatynę wymieszaj z 5-6 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia, przestudź. Owoce przebierz. Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, pokrój na kawałki. Herbatniki połam na kawałki.
  2. Łączenie składnikówJogurt wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Połącz z żelatyną, herbatnikami oraz połową owoców. Masę przelej do tortownicy, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi owocami.

Inne dodatki do jogurtowca

Do jogurtowca można też dorzucić inne składniki niż owoce i herbatniki. Dobrze będą pasować np. kawałki białej czekolady albo pokrojona w kostkę galaretka. Te dodatki nie tylko odmienią smak, ale też wygląd deseru.

Czytaj też:
Masz ochotę na coś pysznego na poprawę humoru? Ten 3-warstwowy deser zrobisz w kwadrans
Czytaj też:
Wolę tę babkę od sernika. Zrób raz i zakochasz się w tym wilgotnym cieście