Ciasto z borówkami to hit na długi weekend. Szybko się je robi, jest lekkie i puszyste

Ciasto z borówkami to hit na długi weekend. Szybko się je robi, jest lekkie i puszyste

Dodano: 
Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, gorąco polecam to lekkie ciasto z borówkami. Szybko się je robi, a wychodzi puszyste i bardzo smaczne. Przepis jest bardzo prosty, więc każdy sobie z nim poradzi.

Oto ciasto idealne na upał. Szybko się je robi, nie jest zbyt słodkie i nie zawiera łatwo psującego się kremu. Dodatek owoców sprawia też, że jest wartościowe, wilgotne i przyjemnie orzeźwiające. Jeśli nie macie pod ręką borówek, możecie je zastąpić truskawkami, czereśniami czy rabarbarem. Ciasto też wyjdzie pyszne.

Jak przygotować owoce do ciasta?

Dziś do biszkoptu wykorzystam borówki. Przed dodaniem do ciasta nie wymagają specjalnych przygotowań. Warto jednak wybrać jędrne owoce, bo lepiej zachowają kształt po pieczeniu. Po wypłukaniu borówki należy osuszyć, można je też lekko oprószyć mąką i delikatnie przemieszać. Dzięki temu nie opadną na dno wypieku.

Jak zrobić biszkopt z borówkami?

Biszkopt to ciasto, które zwykle stanowi podstawę tortu. Można go też jednak upiec z owocami, dzięki czemu zyska wilgotność i przyjemny smak. Ciasto biszkoptowe robię w zasadzie, jak klasyczny biszkopt, a więc zaczynam od ubicia piany z białek i cukru. Potem dodaję żółtka i przesianą mąkę. By ciasto nie wyszło zbyt suche, wlewam też trochę oleju, a mąkę łączę z odrobiną proszku do pieczenia. Wtedy mam pewność, że ciasto uniesie owoce.

Przepis: Ciasto biszkoptowe z borówkami

Lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem borówki amerykańskiej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g borówek amerykańskich
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneBorówki przebierz, opłucz, osusz. Żółtka oddziel od białek, białka ubij do białości ze szczyptą soli. Potem dalej ubijaj, dodając do niego stopniowo cukier. Ubijaj, aż powstanie gęsta piana.
  2. Przygotowanie ciastaDodawaj do niej kolejno żółtka i miksuj na małych obrotach. Na końcu wlej olej i chwilę zmiksuj. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej bezpośrednio na masę jajeczną. Całość krótko, delikatnie wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaTortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, posyp je borówkami. Ciasto wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni Celsjusza i piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Jak ozdobić biszkopt z borówkami?

Biszkopt z borówkami to proste, szybkie ciasto, które nie wymaga dekoracji. Wystarczy jedynie oprószyć je cukrem pudrem, co nada eleganckiego wyglądu. Jeśli lubicie smak wanilii, możecie cukier puder przesiać z cukrem wanilinowym lub z prawdziwą wanilią. Wypiek zyska przyjemny aromat.

Czytaj też:
Przygotowałam ciasto z truskawkami w 15 minut. 3 składniki zmieniają smak nie do poznania
Czytaj też:
Co roku czekam na pierwszy agrest, żeby upiec to pyszne ciasto. Jest gotowe w niecałą godzinę