Przygotowałam ciasto z truskawkami w 15 minut. 3 składniki zmieniają smak nie do poznania

Przygotowałam ciasto z truskawkami w 15 minut. 3 składniki zmieniają smak nie do poznania

Dodano: 
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami Źródło: Shutterstock / zoryanchik
Sezon na truskawki trwa, więc podrzucam wam kolejny przepis na smaczne ciasto z dodatkiem tych owoców. Istotne są w nim dwa składniki, które wpływają na smak i konsystencję wypieku. Ciasto wychodzi miękkie, wilgotne i aromatyczne.

Lubię ciasta z owocami, bo mają ciekawy smak, aromat i są wilgotne. Poza tym owoce dodają im lekkości. Dziś zapraszam was na szybkie ciasto jogurtowe, któremu smaku i wilgotności dodają nie tylko owoce, ale też migdały. Takie ciasto robi się w 15 minut, a potem piecze ok. 45 minut.

Dlaczego warto dodać jogurt i migdały do ciasta?

Jeśli chodzi o kaloryczność, jogurt i migdały mają odmienne działanie. Jogurt ujmuje ciastu kalorii, migdały ich dodają. Jednak nie o kaloryczność tu chodzi, bo wiadomo że ciasta są zazwyczaj tuczące. Dzięki jogurtowi naturalnemu ciasto zyskuje jednak wilgotność i puszystość, a także przyjemny, lekko kwaskowy smak. Zmielonymi migdałami zastępuję część mąki i dzięki temu ciasto nabiera ciekawszej struktury i bogatszego smaku.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z migdałami i truskawkami?

Ciasto jogurtowe z migdałami i truskawkami to ciasto ucierane, więc robi się je całkiem szybko. Jogurt dodaję do ubitej masy jajowej razem z olejem, zaś zmielone migdały łączę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia i mieszam krótko z pozostałymi składnikami. Teraz pozostaje przełożyć ciasto do formy, posypać truskawkami i wstawić do piekarnika.

Przepis: Ciasto jogurtowe z migdałami i truskawkami

Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, migdałów i truskawek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 250 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaJajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Krótko zmiksuj z jogurtem i olejem. Dodaj zmielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  2. Wykonanie i pieczenieCiasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki lub połówki truskawek. Piecz ok. 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka.

Jak ozdobić ciasto z migdałami i truskawkami?

Ciasto z migdałami i truskawkami w połowie pieczenia można posypać spłatkowanymi migdałami. Dzięki temu nabierze jeszcze bardziej migdałowego charakteru, wyraźniejszego smaku i apetycznego wyglądu. Po upieczeniu ciasto warto zaś oprószyć cukrem pudrem.

Czytaj też:
To ciasto smakuje każdemu. Prosty przepis na biszkopt z puszystym kremem i truskawkami
Czytaj też:
Sernik z truskawkami i galaretką to u mnie weekendowy przebój. Rodzina zamawia go co tydzień