Lubię ciasta z owocami, bo mają ciekawy smak, aromat i są wilgotne. Poza tym owoce dodają im lekkości. Dziś zapraszam was na szybkie ciasto jogurtowe, któremu smaku i wilgotności dodają nie tylko owoce, ale też migdały. Takie ciasto robi się w 15 minut, a potem piecze ok. 45 minut.
Dlaczego warto dodać jogurt i migdały do ciasta?
Jeśli chodzi o kaloryczność, jogurt i migdały mają odmienne działanie. Jogurt ujmuje ciastu kalorii, migdały ich dodają. Jednak nie o kaloryczność tu chodzi, bo wiadomo że ciasta są zazwyczaj tuczące. Dzięki jogurtowi naturalnemu ciasto zyskuje jednak wilgotność i puszystość, a także przyjemny, lekko kwaskowy smak. Zmielonymi migdałami zastępuję część mąki i dzięki temu ciasto nabiera ciekawszej struktury i bogatszego smaku.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z migdałami i truskawkami?
Ciasto jogurtowe z migdałami i truskawkami to ciasto ucierane, więc robi się je całkiem szybko. Jogurt dodaję do ubitej masy jajowej razem z olejem, zaś zmielone migdały łączę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia i mieszam krótko z pozostałymi składnikami. Teraz pozostaje przełożyć ciasto do formy, posypać truskawkami i wstawić do piekarnika.
Przepis: Ciasto jogurtowe z migdałami i truskawkami
Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, migdałów i truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 250 g truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaJajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Krótko zmiksuj z jogurtem i olejem. Dodaj zmielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Wykonanie i pieczenieCiasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż truskawki lub połówki truskawek. Piecz ok. 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka.
Jak ozdobić ciasto z migdałami i truskawkami?
Ciasto z migdałami i truskawkami w połowie pieczenia można posypać spłatkowanymi migdałami. Dzięki temu nabierze jeszcze bardziej migdałowego charakteru, wyraźniejszego smaku i apetycznego wyglądu. Po upieczeniu ciasto warto zaś oprószyć cukrem pudrem.
Czytaj też:
To ciasto smakuje każdemu. Prosty przepis na biszkopt z puszystym kremem i truskawkamiCzytaj też:
Sernik z truskawkami i galaretką to u mnie weekendowy przebój. Rodzina zamawia go co tydzień