Co roku czekam na pierwszy agrest, żeby upiec to pyszne ciasto. Jest gotowe w niecałą godzinę

Co roku czekam na pierwszy agrest, żeby upiec to pyszne ciasto. Jest gotowe w niecałą godzinę

Dodano: 
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Kwaśne owoce agrestu idealnie uzupełniają się ze smakiem tego delikatnego, puszystego ciasta. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Agrest w sezonie schodzi u mnie w domu wręcz na kilogramy. A to, czego nie zjemy, przerabiam na pyszne ciasta. Najczęściej jest to proste ciasto jogurtowe z owocami. Przyrządza się je bardzo łatwo, a wypiek zawsze się udaje. Wystarczy 10 minut pracy, a resztę robi piekarnik.

Jak zrobić ciasto z agrestem?

Ciasta jogurtowe to idealna baza do sezonowych owoców. Na cieście z tego przepisu robię wypieki także z truskawkami, wiśniami czy jagodami. Jednak wersja z agrestem zdecydowanie należy do jednej z moich ulubionych. Lubię wysypać na ciasto kwaśne owoce, które doskonale pasują do delikatnego, słodkiego ciasta. Do ciasta można dodać agrest zielony lub czerwony, ładnie będzie wyglądać także miks dwóch kolorów.

Samo ciasto to proste ciasto z jogurtem. To właśnie jogurt doskonale reaguje ze środkami spulchniającymi, sprawiając, że gotowy wypiek zachowuje przyjemną wilgotność, a jednocześnie jest bardzo miękki i puszysty. Rada: jogurt można również zastąpić maślanką albo kefirem.

Wierzch ciasta można przed pieczeniem dodatkowo posypać kruszonką. Jeśli masz ochotę na taką opcję, zrób prostą kruszonkę z proporcji: 80 g mąki pszennej lub migdałowej, 40 g masła i 40 g cukru. Składniki wymieszaj, schłodź w lodówce lub zamrażarce i dopiero wyłóż na ciasto.

Przepis: Ciasto z agrestem

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
253 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g agrestu
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciastaAgrest oczyść z ogonków. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wysyp owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak podawać ciasto agrestowe?

Jogurtowe ciasto z agrestem nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków. Możesz je udekorować kilkoma listkami mięty lub melity i to wystarczy. Podaj deser z kawą albo herbatą. Latem mogą to być również zimne napoje, w tym kompot z sezonowych owoców albo mrożona kawa czy ice tea.

Czytaj też:
W puszystych racuchach zatop soczyste owoce. Pomysł na genialne placuszki na słodko
Czytaj też:
Są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Domowe rogaliki z marmoladą zawsze się udają