Przepis na biszkopt, który jest spodem dla piankowej masy truskawkowej, to jeden z najprostszych przepisów, jaki znam. Mówi się o nim wręcz, że to biszkopt bez przepisu, bo wystarczy znać jedną zasadę, aby go zrobić. Sama piankowa masa to świeże truskawki, śmietanka, kremowy serek i owocowe galaretki. Jest prosto i przepysznie!
Jak zrobić piankowe ciasto na biszkopcie?
Aby zrobić prosty biszkopt, wystarczy znać dziecinnie łatwą zasadę: zważ wybite ze skorupek jajka, a następnie weź tyle samo cukru pudru i tyle samo mąki. Ja w przepisie podałam proporcje na jajka L, które użyłam do zrobienia ciasta, jednak najprościej jest samemu zważyć jajka, a następnie odmierzyć cukier i mąkę. W tym biszkopcie nie trzeba oddzielać białek od żółtek: jajka ubija się na puszysty kogel-mogel. U mnie wygląda to tak, że kiedy zważę jajka, od razu wrzucam je do misy robota i ubijam. W tym czasie odmierzam cukier i mąkę. Nie zdarzyło się, aby ten biszkopt mi nie wyszedł: jest zawsze idealnie puszysty i mięciutki. Przepis warto zapisać, ponieważ możesz go zrobić z dowolnej ilości jaj, w zależności od tego, jak duże ciasto szykujesz i czy chcesz kroić biszkopt na blaty (biszkopt bez przepisu jest idealną bazą do tortów).
Najdłużej w przygotowaniach tego ciasta trwa... studzenie biszkoptowego spodu. Masę piankową trzeba wylewać na dobrze wystudzony biszkopt. Jeśli chcę przyspieszyć tężenie piankowej masy, wystudzony biszkopt wkładam na 15-20 minut do zamrażarki. Robi się bardzo zimny i masa piankowa szybko tężeje, a ciasto można zajadać po niecałej godzinie od wylania masy na biszkopt.
Ja swoje ciasto robię zawsze w prostokątnej formie (zależy mi, aby biszkopt nie był zbyt gruby).
Przepis: Truskawkowa pianka na biszkopcie
Pyszne i proste ciasto z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 279 w każdej porcji
Składniki
na biszkopt:
- 4 jajka L
- 230 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
do nasączenia:
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
na truskawkową piankę:
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 szklanka wrzątku
- 200 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
Sposób przygotowania
- Szykowanie biszkoptuCałe jajka zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Dodaj cukier puder, wymieszaj na niższych obrotach. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj w masę z jajek i cukru. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz ok. 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź i nasącz wodą z cytryną i cukrem.
- Robienie pianki truskawkowejDwie galaretki dobrze rozpuść we wrzącej wodzie (1 szklanka wody). Dodaj truskawki i zmiksuj. Odstaw do wystudzenia. Zimną śmietankę ubij z serkiem. Dodaj zimną galaretkę i ubijaj wszystko razem.
- Łączenie warstwNa biszkopt wylej tężejącą piankę. Wyrównaj i odstaw do schłodzenia.
Gotowe ciasto kroję na kwadraty. Pyszna kostka z mięciutkim, nasączonym lemoniadą spodem i pianką z truskawkami jest idealna zarówno do kawy, jak i zimnych napojów.
Ciasto truskawkowe z kawałkami owoców
Na to samo ciasto czasem wylewam jeszcze trzecią warstwę: to galaretka i kawałki świeżych truskawek. Aby wylać kolejną warstwę, pianka musi stężeć i być zimna. Ułóż na niej truskawki i zalej galaretką rozpuszczoną w ilości wody mniejszej o połowę, niż jest to wskazane na opakowaniu. Wylewaj galaretkę już tężejącą, a nie płynną, w przeciwnym razie spłynie na dno i wsiąknie w biszkopt.
Inny sposób, aby mieć ciasto z kawałkami owoców, to wymieszać połówki lub ćwiartki truskawek z piankową masą. Można też ułożyć truskawki na tężejącej już piance (lekko je wcisnąć), a kiedy się dobrze zetnie, wylać już tylko samą galaretkę (również już tężejącą).
Czytaj też:
Tylko tak robię śmietanowiec z truskawkami. Lekki, puszysty i obłędnie pysznyCzytaj też:
Zrobiłem ten kakaowy tort raz i już nigdy nie sięgnąłem po ptasie mleczko. Lekki jak chmurka