Na ekspresowy biszkopt wylewam piankową masę. Leciutka kostka to hit na ciepłe dni

Na ekspresowy biszkopt wylewam piankową masę. Leciutka kostka to hit na ciepłe dni

Dodano: 
Truskawkowa pianka na biszkopcie
Truskawkowa pianka na biszkopcie Źródło: Katarzyna Świerczyńska
To ciasto truskawkowe jest leciutkie i pyszne, a biszkoptowy spód zrobisz szybko z trzech składników.

Przepis na biszkopt, który jest spodem dla piankowej masy truskawkowej, to jeden z najprostszych przepisów, jaki znam. Mówi się o nim wręcz, że to biszkopt bez przepisu, bo wystarczy znać jedną zasadę, aby go zrobić. Sama piankowa masa to świeże truskawki, śmietanka, kremowy serek i owocowe galaretki. Jest prosto i przepysznie!

Jak zrobić piankowe ciasto na biszkopcie?

Aby zrobić prosty biszkopt, wystarczy znać dziecinnie łatwą zasadę: zważ wybite ze skorupek jajka, a następnie weź tyle samo cukru pudru i tyle samo mąki. Ja w przepisie podałam proporcje na jajka L, które użyłam do zrobienia ciasta, jednak najprościej jest samemu zważyć jajka, a następnie odmierzyć cukier i mąkę. W tym biszkopcie nie trzeba oddzielać białek od żółtek: jajka ubija się na puszysty kogel-mogel. U mnie wygląda to tak, że kiedy zważę jajka, od razu wrzucam je do misy robota i ubijam. W tym czasie odmierzam cukier i mąkę. Nie zdarzyło się, aby ten biszkopt mi nie wyszedł: jest zawsze idealnie puszysty i mięciutki. Przepis warto zapisać, ponieważ możesz go zrobić z dowolnej ilości jaj, w zależności od tego, jak duże ciasto szykujesz i czy chcesz kroić biszkopt na blaty (biszkopt bez przepisu jest idealną bazą do tortów).

Najdłużej w przygotowaniach tego ciasta trwa... studzenie biszkoptowego spodu. Masę piankową trzeba wylewać na dobrze wystudzony biszkopt. Jeśli chcę przyspieszyć tężenie piankowej masy, wystudzony biszkopt wkładam na 15-20 minut do zamrażarki. Robi się bardzo zimny i masa piankowa szybko tężeje, a ciasto można zajadać po niecałej godzinie od wylania masy na biszkopt.

Ja swoje ciasto robię zawsze w prostokątnej formie (zależy mi, aby biszkopt nie był zbyt gruby).

Przepis: Truskawkowa pianka na biszkopcie

Pyszne i proste ciasto z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
279 w każdej porcji

Składniki

na biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 230 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej

do nasączenia:

  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

na truskawkową piankę:

  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie biszkoptuCałe jajka zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Dodaj cukier puder, wymieszaj na niższych obrotach. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj w masę z jajek i cukru. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz ok. 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź i nasącz wodą z cytryną i cukrem.
  2. Robienie pianki truskawkowejDwie galaretki dobrze rozpuść we wrzącej wodzie (1 szklanka wody). Dodaj truskawki i zmiksuj. Odstaw do wystudzenia. Zimną śmietankę ubij z serkiem. Dodaj zimną galaretkę i ubijaj wszystko razem.
  3. Łączenie warstwNa biszkopt wylej tężejącą piankę. Wyrównaj i odstaw do schłodzenia.

Gotowe ciasto kroję na kwadraty. Pyszna kostka z mięciutkim, nasączonym lemoniadą spodem i pianką z truskawkami jest idealna zarówno do kawy, jak i zimnych napojów.

Ciasto truskawkowe z kawałkami owoców

Na to samo ciasto czasem wylewam jeszcze trzecią warstwę: to galaretka i kawałki świeżych truskawek. Aby wylać kolejną warstwę, pianka musi stężeć i być zimna. Ułóż na niej truskawki i zalej galaretką rozpuszczoną w ilości wody mniejszej o połowę, niż jest to wskazane na opakowaniu. Wylewaj galaretkę już tężejącą, a nie płynną, w przeciwnym razie spłynie na dno i wsiąknie w biszkopt.

Inny sposób, aby mieć ciasto z kawałkami owoców, to wymieszać połówki lub ćwiartki truskawek z piankową masą. Można też ułożyć truskawki na tężejącej już piance (lekko je wcisnąć), a kiedy się dobrze zetnie, wylać już tylko samą galaretkę (również już tężejącą).

Czytaj też:
Tylko tak robię śmietanowiec z truskawkami. Lekki, puszysty i obłędnie pyszny
Czytaj też:
Zrobiłem ten kakaowy tort raz i już nigdy nie sięgnąłem po ptasie mleczko. Lekki jak chmurka

Źródło: smaki.pl