Połączenie biszkoptowego spodu (opcjonalnie kruchego ciasta), słodkiego musu owocowego z galaretką i lekkiej, śmietanowej masy zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Dodatek owoców egzotycznych sprawia, że ciasto jest bardzo orzeźwiające i idealnie sprawdza się jako letni deser.
Jak zrobić ciasto owocowa chmurka?
Przygotowanie przepysznego deseru nie wymaga wiele pracy i specjalnych umiejętności. Niestety, owocowa chmurka nie jest ciastem, które zrobisz w kilka minut – wymaga chłodzenia przez 4-5 godzin. Żeby ułatwić sobie pracę, biszkoptowy spód możesz upiec dzień wcześniej. Składniki biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.
Warstwę owocową robię z dodatkiem mango, ananasa i marmolady brzoskwiniowej, która świetnie współgra ze smakiem owoców egzotycznych. Mango i ananasa kroję w dużą kostkę, lekko blenduję, doprowadzam do wrzenia (owoców z puszki nie trzeba podgrzewać) i łączę z galaretką o smaku owoców egzotycznych (opcjonalnie galaretką ananasową, przezroczystą galaretką winogronową lub galaretką brzoskwiniową). Na koniec dodaję marmoladę brzoskwiniową i odstawiam masę do lekkiego stężenia.
Owocową warstwę przykrywam bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i jogurtu greckiego (możesz zastąpić serkiem mascarpone). Żeby masa zyskała odpowiednią konsystencję, dodaję żelatynę.
Przepis: Ciasto owocowa chmurka
Pyszny deser, który łatwo modyfikować i eksperymentować ze smakiem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 372 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 5 średnich jajek
- 160 g mąki pszennej
- 160 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na warstwę owocową:
- 300 g pokrojonego w kostkę mango
- 300 g pokrojonego w kostkę ananasa
- 2 galaretki o smaku owoców egzotycznych
Na warstwę śmietanową:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 ml jogurtu greckiego
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 30 ml zimnej wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta biszkoptowegoMąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miski i ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj suche składniki i wmieszaj je szpatułką lub rózgą kuchenną.
- Pieczenie biszkoptuPrzelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 25 cm. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkoptowy spód możesz od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
- Przygotowanie owocówPokrojone w kostkę mango i ananasa rozdrobnij blenderem (konsystencja wedle uznania – możesz przygotować gładki mus lub pozostawić większe kawałki owoców). Przełóż owoce do garnka i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie zagotuj 200 ml wody, dodaj galaretki i wymieszaj. Połącz gorące owoce z gorącą galaretką, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie masy śmietanowejŻelatynę namocz w zimnej wodzie i pozostaw do napęcznienia. Czekoladę połam na małe kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź, a następnie zmiksuj z jogurtem naturalnym, ekstraktem waniliowym i napęczniałą żelatyną. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj masę z jogurtu oraz białej czekolady i miksuj do połączenia się składników.
- WykonanieNa wystudzony biszkopt wyłóż tężejącą masę owocową (konsystencja gęstego kisielu) oraz masę śmietanową i wyrównaj wierzch łyżką. Wstaw ciasto na 4-5 godzin do lodówki.
Ciasto owocowa chmurka podaję schłodzone.
Inne wersje nadzienia do ciasta owocowa chmurka
Ciasto owocowa chmurka możesz przygotować z różnymi owocami świeżymi, mrożonymi i owocami w puszce np.:
- malinami i galaretką malinową,
- pokrojonymi na mniejsze kawałki lub zmiksowanymi truskawkami i galaretką truskawkową,
- poziomkami i galaretką poziomkową,
- pokrojonymi na mniejsze kawałki pomarańczami/mandarynkami i galaretką pomarańczową lub cytrynową,
- czerwonymi/czarnymi porzeczkami i galaretką porzeczkową (do tej masy polecam również dodać 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego lub dżemu z ciemnych winogron),
- mieszanką owoców leśnych i galaretką o smaku owoców leśnych, galaretką malinową lub galaretką winogronową (większe owoce możesz rozdrobnić),
- pokrojonymi w kostkę lub zmiksowanymi brzoskwiniami, nektarynkami oraz morelami i galaretką brzoskwiniową lub pomarańczową,
- smażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu.
Czytaj też:
Domowe ptasie mleczko robię w 20 minut. Jest lekkie jak chmurka i wprost rozpływa się w ustachCzytaj też:
Obłędny deser z musem lekkim jak chmurka. Bazą jest prosty biszkopt na oleju