Ciasto owocowa chmurka to hit. Jeden składnik sprawia, że lekki deser nabiera wyjątkowego charakteru

Ciasto owocowa chmurka to hit. Jeden składnik sprawia, że lekki deser nabiera wyjątkowego charakteru

Dodano: 
Ciasto owocowa chmurka
Ciasto owocowa chmurka Źródło: Shutterstock / Natasha Breen
Owocowa chmurka to ciasto, które zachwyca smakiem i konsystencją poszczególnych warstw. Zapraszam po nieco zmodyfikowany przepis z dodatkiem owoców egzotycznych.

Połączenie biszkoptowego spodu (opcjonalnie kruchego ciasta), słodkiego musu owocowego z galaretką i lekkiej, śmietanowej masy zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Dodatek owoców egzotycznych sprawia, że ciasto jest bardzo orzeźwiające i idealnie sprawdza się jako letni deser.

Jak zrobić ciasto owocowa chmurka?

Przygotowanie przepysznego deseru nie wymaga wiele pracy i specjalnych umiejętności. Niestety, owocowa chmurka nie jest ciastem, które zrobisz w kilka minut – wymaga chłodzenia przez 4-5 godzin. Żeby ułatwić sobie pracę, biszkoptowy spód możesz upiec dzień wcześniej. Składniki biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.

Warstwę owocową robię z dodatkiem mango, ananasa i marmolady brzoskwiniowej, która świetnie współgra ze smakiem owoców egzotycznych. Mango i ananasa kroję w dużą kostkę, lekko blenduję, doprowadzam do wrzenia (owoców z puszki nie trzeba podgrzewać) i łączę z galaretką o smaku owoców egzotycznych (opcjonalnie galaretką ananasową, przezroczystą galaretką winogronową lub galaretką brzoskwiniową). Na koniec dodaję marmoladę brzoskwiniową i odstawiam masę do lekkiego stężenia.

Owocową warstwę przykrywam bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i jogurtu greckiego (możesz zastąpić serkiem mascarpone). Żeby masa zyskała odpowiednią konsystencję, dodaję żelatynę.

Przepis: Ciasto owocowa chmurka

Pyszny deser, który łatwo modyfikować i eksperymentować ze smakiem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
372 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 5 średnich jajek
  • 160 g mąki pszennej
  • 160 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na warstwę owocową:

  • 300 g pokrojonego w kostkę mango
  • 300 g pokrojonego w kostkę ananasa
  • 2 galaretki o smaku owoców egzotycznych

Na warstwę śmietanową:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 30 ml zimnej wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta biszkoptowegoMąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miski i ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj suche składniki i wmieszaj je szpatułką lub rózgą kuchenną.
  2. Pieczenie biszkoptuPrzelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 25 cm. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkoptowy spód możesz od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
  3. Przygotowanie owocówPokrojone w kostkę mango i ananasa rozdrobnij blenderem (konsystencja wedle uznania – możesz przygotować gładki mus lub pozostawić większe kawałki owoców). Przełóż owoce do garnka i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie zagotuj 200 ml wody, dodaj galaretki i wymieszaj. Połącz gorące owoce z gorącą galaretką, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Przygotowanie masy śmietanowejŻelatynę namocz w zimnej wodzie i pozostaw do napęcznienia. Czekoladę połam na małe kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź, a następnie zmiksuj z jogurtem naturalnym, ekstraktem waniliowym i napęczniałą żelatyną. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj masę z jogurtu oraz białej czekolady i miksuj do połączenia się składników.
  5. WykonanieNa wystudzony biszkopt wyłóż tężejącą masę owocową (konsystencja gęstego kisielu) oraz masę śmietanową i wyrównaj wierzch łyżką. Wstaw ciasto na 4-5 godzin do lodówki.

Ciasto owocowa chmurka podaję schłodzone.

Inne wersje nadzienia do ciasta owocowa chmurka

Ciasto owocowa chmurka możesz przygotować z różnymi owocami świeżymi, mrożonymi i owocami w puszce np.:

  • malinami i galaretką malinową,
  • pokrojonymi na mniejsze kawałki lub zmiksowanymi truskawkami i galaretką truskawkową,
  • poziomkami i galaretką poziomkową,
  • pokrojonymi na mniejsze kawałki pomarańczami/mandarynkami i galaretką pomarańczową lub cytrynową,
  • czerwonymi/czarnymi porzeczkami i galaretką porzeczkową (do tej masy polecam również dodać 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego lub dżemu z ciemnych winogron),
  • mieszanką owoców leśnych i galaretką o smaku owoców leśnych, galaretką malinową lub galaretką winogronową (większe owoce możesz rozdrobnić),
  • pokrojonymi w kostkę lub zmiksowanymi brzoskwiniami, nektarynkami oraz morelami i galaretką brzoskwiniową lub pomarańczową,
  • smażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu.

Czytaj też:
Domowe ptasie mleczko robię w 20 minut. Jest lekkie jak chmurka i wprost rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Obłędny deser z musem lekkim jak chmurka. Bazą jest prosty biszkopt na oleju