Przygotowanie tych lizaków nie jest trudne, choć wymaga nieco cierpliwości – przede wszystkim przy czekaniu, aż bezy wysuszą się w piekarniku. Bezowe lizaki można udekorować na wiele sposobów (garść inspiracji znajdziesz niżej).
Jak zrobić bezowe lizaki?
Aby zrobić bezowe lizaki, potrzebujesz jedynie cukru oraz białek jaj. I oczywiście patyczków, skoro to mają być lizaki. Mogą to być zwykłe, drewniane patyczki do szaszłyków.
Najprościej przygotować bezę korzystając z robota. Wówczas wystarczy wrzucić białka i cukier do misy, a robot sam wykona całą pracę. Ubita beza powinna być gładka, bez grudek cukru, błyszcząca.
Rada: jeśli chcesz mieć kolorowe bezowe lizaki, możesz do białej bezy dodać dowolne barwniki spożywcze. Najlepsze będą te w proszku. Po dodaniu barwnika należy ubijać bezę, aż barwnik dobrze się rozprowadzi. Można na tym etapie odłożyć część białej bezy i w łatwy sposób zrobić dwukolorowe lizaki.
Lizaki mogą mieć dowolne kształty: tu możliwości ogranicza tylko wyobraźnia. W łatwy sposób można zrobić np. bezy w kształcie serc czy kwiatków.
Przepis: Bezowe lizaki
Pyszne lizaki nie tylko dla dzieci.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 4 białka
- 200 g cukru
opcjonalnie:
- cukrowa posypka
Sposób przygotowania
- Robienie bezyDo misy miksera wbij białka (w temperaturze pokojowej), dodaj cukier i ubijaj ok. 10 minut, aż powstanie sztywna, lśniąca beza. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
- Suszenie lizakówBezę przełóż do rękawa cukierniczego lub worka z dowolną końcówką. Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Zrób na papierze bezowe kleksy, włóż w nie patyczki i dopiero wyciśnij dowolne kształty lizaków. Możesz je na tym etapie posypać cukrową posypką. Włóż lizaki do piekarnika i zmniejsz od razu temperaturę do 120 stopni (termoobieg). Susz bezy godzinę i 40 minut, pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Jak udekorować bezowe lizaki?
Czyste (bez posypki) bezowe lizaki można udekorować na różne sposoby. Najprościej dekorować polewą czekoladową (dowolną), a nim zastygnie, przyklejać do niej różne, smakowite dodatki. Mogą to być cukrowe posypki, pokruszone ciasteczka czy batoniki, precelki lub krakersy, kolorowe żelki czy liofilizowane owoce.
Lizaki można wyeksponować na stole, wstawiając je do wazonu lub wbijając patyczki w kawałek styropianu czy gąbki florystycznej. Bezowe lizaki na prezent można zapakować w małe, przezroczyste torebki i ozdobić wstążką lub rafią.
Czytaj też:
Moje domowe lody biją sklepowe na głowę. Przygotujesz je w 15 minut, resztę zrobi zamrażarkaCzytaj też:
Obłędny deser z musem lekkim jak chmurka. Bazą jest prosty biszkopt na oleju