Zrywam kiście pachnących kwiatów, maczam w cieście i smażę. Najlepszy deser na wiosnę

Zrywam kiście pachnących kwiatów, maczam w cieście i smażę. Najlepszy deser na wiosnę

Dodano: 
Smażone kwiaty akacji
Smażone kwiaty akacji Źródło: Shutterstock / FreeProd33
Przełom maja i czerwca to czas, kiedy kwitną odurzające zapachem robinie akacjowe, potocznie nazywane akacjami. Nie każdy wie, że są jadalne i można z nich zrobić efektowny deser.

Pierwszy raz smażone kwiaty akacji jadłam lata temu u koleżanki. Byłam zachwycona! Chrupiące ciasto naleśnikowe oprószone delikatnie cukrem pudrem, kryło zaskakujące wnętrze: delikatne w smaku, aromatyczne kwiaty robinii akacjowej. To deser niezwykle efektowny, a bardzo prosty do zrobienia. Wracam do niego każdego roku, kiedy tylko zakwitną robinie.

Jak zrobić smażone kwiaty akacji?

Kwiaty akacji macza się w cieście naleśnikowym (może być nieco gęstsze niż na naleśniki) i kładzie na rozgrzany tłuszcz. Do smażenia najlepiej wybrać olej o neutralnym smaku, może być np. rzepakowy. Kwiaty smaży się, aż ciasto apetycznie się zezłoci. Potem wystarczy już tylko odsączyć je z tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem. To przysmak, który najlepiej jeść od razu. Ciasto jest wówczas idealnie chrupiące.

Przepis: Smażone kwiaty akacji

Sezonowy deser z jadalnych kwiatów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 12 kiści kwiatów robinii akacjowej

na ciasto:

  • 220 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZmiksuj składniki na ciasto. Odstaw na 15-20 minut.
  2. Smażenie kwiatówW rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej (warstwa co najmniej 1 cm). Zanurzaj kwiaty w cieście i kładź na rozgrzany olej. Smaż na złoto z obu stron.
  3. SerwowanieKwiaty odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Kwiaty można zajadać jako samodzielny deser, ale można je też przygotować jako oryginalną, gorącą ozdobę do ciast czy innych deserów. Świetnie smakują i wyglądają podane dla kontrastu z zimnymi lodami.

Jakie właściwości mają kwiaty akacji?

Kwiaty akacji to nie tylko kulinarny przysmak, ale i cenna roślina lecznicza. O właściwościach robinii akacjowej przypomina w jednej ze swoich publikacji znany polski botanik i fitoterapeuta dr Henryk Różański. Akacja ma działanie moczopędne i rozkurczowe na mięśnie układu moczowego i pokarmowego, pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, a napary z kwiatów robinii akacjowej działają uspokajająco i rozluźniająco. W medycynie naturalnej specyfiki z robinii akacjowej od wieków zaleca się przy stanach zapalnych układu moczowego, kamicy moczowej, dnie moczanowej i nadciśnieniu.

Z kwiatów robinii akacjowej można robić lecznicze herbatki lub syropy.

Czytaj też:
To ostatni dzwonek na nalewkę z pędów sosny. Sprawdzony i prosty przepis
Czytaj też:
Wszyscy mówią, że to zwykłe zielsko, a ja się zajadam. Podagrycznik to prawdziwy skarb

Źródło: smaki.pl, rozanski.li