Ten sernik na zimno jest lekki jak chmurka. A jeden prosty dodatek sprawia, że zwykła masa serowa zmienia się w deser, który wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni. To idealna propozycja nie tylko na uroczystości i rodzinne spotkania. Zrobisz go bez pieczenia, stresu i długiego stania w kuchni.
Dlaczego warto przygotować sernik na zimno stracciatella?
Ten prosty deser to kwintesencja prostoty i smaku. Spód z pełnoziarnistych herbatników świetnie kontrastuje z delikatną, rozpływającą się w ustach masą serową z kawałkami czekolady. Całości dopełnia pyszna polewa. To deser, który robi się niemal sam, a smakuje i wygląda, jakby wyszedł spod ręki doświadczonego cukiernika. Wystarczy poświęcić krótką chwilę na przygotowanie spodu i masy, przełożyć składniki do formy, a następnie cierpliwie czekać, aż gotowe ciasto się schłodzi.
Jak zrobić sernik na zimno stracciatella?
Sernik na zimno stracciatella nie sprawia problemów podczas przygotowywania. Robię ten deser z sera w wiaderku i serka mascarpone w proporcji 1:1 (możesz użyć samego sera w wiaderku). Masa jest lekka i puszysta dzięki dodaniu ubitej na sztywno śmietany kremówki. Masę serową wykładam na spód z herbatników pełnoziarnistych i masła (dobrze sprawdzą się również zwykłe herbatniki maślane lub kakaowe oraz biszkopty).
Smak masy wzbogacam wanilią i cukrem (zamiast cukru możesz użyć miodu lub innego słodzidła). Do masy serowej dodaję bardzo drobno posiekaną czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao (możesz zastąpić czekoladą deserową lub mleczną).
Wierzch stężałego deseru dekoruję polewą z roztopionej czekolady, do której dodaję śmietankę kremówkę i odrobinę masła dla połysku (możesz pominąć ten składnik).
Przepis: Sernik na zimno stracciatella
Obłędnie lekki i przyjemnie czekoladowy deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 535 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g pełnoziarnistych herbatników
- 80 g roztopionego masła
Na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 500 g serka mascarpone
- 350 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 20 g żelatyny
- 70 ml zimnej wody
Na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył i połącz z roztopionym masłem. Masą o konsystencji mokrego piasku wylep spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotowanie żelatyny i czekoladyDodaj żelatynę do wody, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Gorzką czekoladę drobno posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowanie masy serowejW dużej misce umieść twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj do połączenia się składników. W wysokim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Odłóż 2 łyżki śmietanki i wymieszaj ją z żelatyną (nie może być grudek), a następnie dodaj do pozostałej śmietany i krótko zmiksuj. Dodaj śmietanę do sera i krótko mieszaj lub miksuj na małych obrotach, aż składniki się połączą.
- Dodanie czekoladyDodaj do masy serowej posiekaną czekoladę i delikatnie wmieszaj ją łyżką lub silikonową szpatułką, starając się równomiernie rozprowadzić kawałki czekolady w całej masie.
- Wykonanie i chłodzenieWyłóż masę serową na schłodzony spód, wyrównaj wierzch łyżką, przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin.
- Przygotowanie polewy i dekorowanieCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną i masłem. Wyłóż przestudzoną polewę na wierzch schłodzonego sernika i wstaw ciasto do lodówki na 15-20 minut.
Sernik na zimno stracciatella podaję mocno schłodzony.
Czytaj też:
Truskawkowe tiramisu prosto z Włoch, ale według mamy. Zrób je tak, jak nie umie niktCzytaj też:
Zrobiłem ekspresowy sernik od teściowej. Nie potrzebujesz piekarnika, a efekt zachwyca każdego