To cytrynowe ciasto zaskakuje świeżym smakiem. Sekretem jest nietypowy dodatek

To cytrynowe ciasto zaskakuje świeżym smakiem. Sekretem jest nietypowy dodatek

Dodano: 
Ciasto cytrynowe z rozmarynem
Ciasto cytrynowe z rozmarynem Źródło: Shutterstock / New Africa
Ciasto cytrynowe to deserowy klasyk. Ta wersja to jednak coś zupełnie innego, bo smak podkręca dodatek popularnego zioła.

To ciasto z rozmarynem. W takiej wersji smakuje zupełnie inaczej niż zwykłe ciasto cytrynowe i jeśli szukasz prostego przepisu, który da wyjątkowy efekt, to koniecznie wypróbuj recepturę na ten wypiek.

Jak zrobić ciasto cytrynowe z rozmarynem?

Przepis na ciasto nie jest skomplikowany i można powiedzieć, że to babka cytrynowa, jakich wiele. Różnicę robi dodatek świeżego rozmarynu, który najpierw zalewamy gorącym mlekiem, aby oddał swój aromat.

Tu od razu rada: można rozmaryn, a dokładnie roztarte listki dodać też bezpośrednio do ciasta, jednak wiemy, że nie każdy chce je mieć w gotowym deserze, dlatego patent z mlekiem rozmarynowym jest w tym przypadku naszym zdaniem lepszy.

Przy samym przygotowaniu ciasta ważne jest, aby utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (najprościej zrobić to przy pomocy robota lub miksera). Potem już tylko wystarczy połączyć wszystkie składniki. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.

Przepis: Ciasto cytrynowe z rozmarynem

Pyszne i aromatyczne ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
392 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie rozmarynuPodgrzej mleko niemal do wrzenia i zalej nim połamane gałązki rozmarynu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i przecedź.
  2. Robienie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej jajka, rozmarynowe mleko, mąkę z proszkiem, ekstrakt waniliowy, sól i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj i przelej do formy.
  3. Pieczenie ciastaCiasto piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasto cytrynowe z rozmarynem?

Ciasto z rozmarynem po ostudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem i podawać. Można jednak z soku z cytryny (cytryna zostaje po otarciu z niej skórki do ciasta) zrobić prosty lukier: wymieszaj szklankę cukru pudru z łyżką soku z cytryny (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej soku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, nie przesadź jednak z jego ilością, bo lukier wyjdzie zbyt rzadki). Lukier można dodatkowo udekorować wiórkami ze skórki cytryny i kawałkami gałązek rozmarynu.

Ciasto cytrynowe to deser idealny do kawy czy herbaty. Takie ciasto można też łatwo spakować jako słodką przekąskę do pracy, szkoły albo na weekendową wycieczkę. Sprawdzi się też jako ciasto na imprezę, np. na komunię czy imieniny.

Czytaj też:
Sernik na zimno robię z wiaderka. Spróbuj, a zrozumiesz, czemu wszyscy go chwalą
Czytaj też:
Kruche ciasto z rabarbarem piekę w mniej niż godzinę. Sekretny przepis zdradziła mi mama

Źródło: smaki.pl