To najlepsze ciasto z bezą, jakie jadłem. Raz spróbujesz i będziesz do niego wracać

To najlepsze ciasto z bezą, jakie jadłem. Raz spróbujesz i będziesz do niego wracać

Dodano: 
Ciasto z owocami i bezą
Ciasto z owocami i bezą Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Połączenie kruchego ciasta, soczystych owoców i lekkiej bezy gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Zapraszam po przepis na prosty i efektowny deser z kilku składników.

Ciasto z owocami i bezą to doskonały wybór na co dzień oraz na specjalne okazje. Jego smak i wygląd zachwycą nawet wybrednych łasuchów, a ty wiele się nie napracujesz podczas przygotowywania wypieku. Przepis idealnie sprawdzi się o każdej porze roku – ciasto możesz przygotować ze świeżymi owocami sezonowymi, owocami mrożonymi i owocami z puszki lub słoika. Zrobię je na tegoroczną majówkę.

Jak zrobić ciasto z owocami i bezą?

Przygotowanie tego wypieku nie wymaga wiele pracy i czasu. Spód przygotowuję z klasycznego przepisu na kruche ciasto bez proszku do pieczenia i śmietany. To ciasto nie wymaga chłodzenia przed pieczeniem – można od razu przełożyć je do formy, a następnie podpiec. Podpiekanie spodu przed dodaniem owoców nie jest konieczne, ale warto wykonać ten krok, zwłaszcza jeżeli, owoce są soczyste, bo wówczas ciasto nie nasiąknie sokiem.

Poniższy przepis uwzględnia dodanie śliwek (mogą być świeże, z kompotu w słoiku lub smażone), ale możesz też użyć innych owoców np. truskawek, malin, jabłek, gruszek, moreli, nektarynek, owoców leśnych oraz borówek. Miękkie, wodniste owoce (np. jagody, maliny) polecam wymieszać z gęstym dżemem lub marmoladą o takim samym smaku w proporcji 2:1 (500 g owoców i 250 g dżemu/marmolady) oraz 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu powstanie zwarta masa owocowa. Owoce mrożone musisz wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.

Bezę przygotowuję z białek o temperaturze pokojowej z dodatkiem budyniu waniliowego bez cukru (możesz też dodać budyń śmietankowy, malinowy, wiśniowy lub kisiel o dowolnym smaku). Białka powinny być ubijane w suchej misce (najlepiej szklanej lub metalowej). Z białek ma powstać lśniąca piana. Cukier zaczynam dodawać, gdy białka nie są jeszcze całkiem ubite, ale widocznie zwiększają objętość i zaczynają gęstnieć. Cukier dosypuję stopniowo – po jednej łyżce. Po dodaniu każdej porcji miksuję, aż całkiem się rozpuści. Na końcu wsypuję budyń – przesiewam proszek przez sitko, cały czas mieszając delikatnie rózgą kuchenną.

Przepis: Ciasto z owocami i bezą

Kruchy spód z owocami i słodką bezą to prawdziwa delicja.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
211 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 180 g zimnego masła
  • 110 g cukru
  • 6 średnich żółtek

Na bezę:

  • 6 białek
  • 240 g cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Dodatkowo:

  • 800 g pozbawionych pestek śliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną tortową przesiej do miski, Dodaj mąkę krupczatkę oraz cukier i wymieszaj. Następnie dodaj żółtka i zimne masło (pokrojone w kostkę lub starte na tarce). Szybko wyrób jednolite ciasto. Wskazówka: jeżeli ciasto nadmiernie ogrzało się podczas wyrabiania i jest bardzo miękkie, to polecam schłodzić je przed podpiekaniem spodu – 30 minut w lodówce powinno wystarczyć, żeby miało odpowiednią konsystencję.
  2. Podpiekanie spodu ciastaPrzygotuj formę o wymiarach 25 x 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą/mąką pszenną. Wylep ciastem spód formy i brzegi do 1/3 wysokości. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Dodanie owocówUmyte, pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki ułóż na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Wskazówka: jeżeli śliwki są kwaśne, to możesz wymieszać je z cukrem.
  4. Przygotowanie bezyUbij białka na niezbyt gęstą pianę i stopniowo dodawaj cukier. Gdy białka staną się śnieżnobiałe i lśniące, przesiej do miski proszek budyniowy i wmieszaj go rózgą kuchenną lub łopatką – mieszaj jedynie do połączenia się składników.
  5. PieczenieWyłóż pianę na warstwę owoców i piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 10 minut, a następnie zmniejsz grzanie do 140 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 30-35 minut – beza powinna lekko się przyrumienić.

Gotowe ciasto zostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź.

Czytaj też:
To rabarbarowe ciasto mojej mamy podbija serca. Sezon otwarty, więc spróbuj sam
Czytaj też:
Co roku zbieram tysiąc żółtych kwiatów i robię syrop. Najlepszy przepis na miód z mniszka