Popularny chlebek bananowy to wypiek, który zna i lubi wiele osób. To ciasto bez miksera, bez skomplikowanych przygotowań. Wystarczy rozgnieść widelcem dojrzałe banany, a potem wymieszać składniki mokre i suche. Nasza wersja to chlebek bananowy z czekoladą, pomysłowo udekorowany wielkanocnymi ozdobami idealnie sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc.
Jak zrobić chlebek bananowy z czekoladą?
Najlepszy chlebek bananowy to ciasto przygotowane z bardzo dojrzałych bananów. Im bardziej dojrzałe owoce, tym jego smak jest intensywniejszy (ale uwaga: banany nie mogą być zepsute). Najlepiej do przygotowania chlebka bananowego sprawdzą się bardzo dojrzałe banany, na których skórce widoczne są brązowe plamki. Często takie banany można kupić już mocno przecenione (jeśli uda ci się zdobyć więcej takich bananów, możesz je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie). Słodycz bananów sprawia, że w cieście można ograniczyć ilość cukru.
Do naszej wielkanocnej wersji dodajemy też pastylki czekoladowe, które podczas pieczenia apetycznie się rozpuszczą. Możesz je zastąpić posiekaną drobno czekoladą (najlepiej gorzką).
Przepis: Chlebek bananowy z czekoladą
Idealne ciasto na Wielkanoc.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 392 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 2 jajka
- 2/3 szklanki pastylek czekoladowych
- sól
do dekoracji:
- 1 czekolada mleczna
- czekoladowe figurki wielkanocne
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDojrzałe banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem w dużej misce i dodaj do nich roztopione masło oraz cukier. Do miseczki wbij jajka i lekko je roztrzep, a następnie dodaj do rozgniecionych widelcem bananów. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiej do miski z bananami. Dodaj szczyptę soli. Suche składniki wymieszaj ze składnikami mokrymi, powinny dobrze się połączyć. Dodaj pastylki czekoladowe i wymieszaj.
- Pieczenie chlebka bananowegoRozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj jego wierzch łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny.
- Dekorowanie ciastaRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wylej na ostudzone ciasto. Nim polewa zastygnie, ułóż na niej czekoladowe ozdoby.
Jak udekorować chlebek bananowy na Wielkanoc?
Naszą propozycję z chlebkiem oblanym czekoladą i udekorowanym czekoladowymi jajeczkami i zajączkami potraktuj jedynie jako inspirację. Możesz tu wykorzystać śmiało inne ozdoby. Np. białą czekoladę albo lukier i ozdoby cukrowe czy dekoracje z opłatków. Tu możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia. Ciasto przed podaniem można też ozdobić kwiatami jadalnymi, np. forsycją, fiołkami albo stokrotkami.
Czytaj też:
Ta świąteczna, dwukolorowa babka zachwyca wyglądem i smakiem. Robię ją całe 20 minutCzytaj też:
Mama robi to tylko na Wielkanoc. Ten mięsny hit znika szybciej niż mazurek