To fit ptasie mleczko jem nawet na diecie. Smakuje jak grzeszek, ale bez wyrzutów sumienia

To fit ptasie mleczko jem nawet na diecie. Smakuje jak grzeszek, ale bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Ptasie mleczko z chia
Ptasie mleczko z chia Źródło: Shutterstock / Anna Ewa Bieniek
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz łamać zdrowych nawyków? Poznaj mój przepis na ptasie mleczko z chia. Jest lekkie, kremowe i czekoladowe, a przy tym pełne wartości odżywczych. Idealne na diecie i nie tylko. Raz spróbujesz, i nie wrócisz do sklepowych słodyczy.

Wyobraź sobie lekkie, delikatne ptasie mleczko, które nie tylko smakuje jak marzenie, ale także wspiera zdrowie. Oto nowa, zdrowsza wersja popularnego deseru. Dzięki wykorzystaniu nasion chia można jeść domowe ptasie mleczko bez wyrzutów sumienia i obaw o wygląd sylwetki.

Dlaczego fit ptasie mleczko z chia to deser, który pokochasz?

Nasiona chia (ziarna pochodzące z rośliny szałwia hiszpańska) warto wprowadzić do diety z wielu powodów. Oto kilka z nich:

  • Nasiona chia to skarbnica błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia długie uczucie sytości. Dzięki temu domowe ptasie mleczko staje się idealną przekąską między posiłkami.
  • Szałwia hiszpańska zawiera kwasy Omega-3, które wspierają pracę mózgu i działają przeciwzapalnie.
  • Chia dostarczają roślinnego białka, które jest istotnym budulcem mięśni i korzystnie wpływa na regenerację organizmu.
  • W ziarnach szałwii hiszpańskiej znajdują się: żelazo, magnez, wapń, potas, cynk i fosfor, które wspierają m.in. zdrowie kości oraz funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Nasiona chia stanowią również źródło naturalnych antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki tlenowe i spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Jak zrobić ptasie mleczko z chia?

Ptasie mleczko z chia można przygotować na bazie mleka krowiego oraz śmietanki kremówki, a także wegańskich zamienników nabiału. W jednej i drugiej wersji smakuje doskonale. Poniższy przepis uwzględnia użycie mleka owsianego (możesz przygotować własnoręcznie, odstawiając namoczone w wodzie płatki owsiane górskie na 30 minut, żeby zmiękły, a następnie blendując), mleka kokosowego oraz miodu i żelatyny (możesz zastąpić agarem w ilości 1 i 1/2 łyżki). Delikatną piankę z chia wylewam na czekoladowy spód i przykrywam warstwą masy czekoladowej.

Wskazówka: spód i polewę możesz również przygotować jedynie z cienkiej warstwy roztopionej czekolady, która po zastygnięciu wyjdzie chrupiąca. Zanim wylejesz na spód masę z chia, schłodź go w lodówce, żeby czekolada całkiem stężała. Ptasie mleczko z chia w tej wersji jest mniej kaloryczne.

Przepis: Ptasie mleczko z chia

Delikatny deser à la ptasie mleczko, ale z dobrym składem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
204 w każdej porcji

Składniki

Na ptasie mleczko:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody

Na masę czekoladową:

  • 220 g czekolady deserowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy czekoladowejCzekoladę połam na małe kawałki i dodaj razem z miodem do gorącego mleka kokosowego. Podgrzewaj przez 5 minut i mieszaj, aż składniki się połączą. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Dodaj żelatynę do gorącej masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Odstaw masę czekoladową do przestygnięcia.
  2. Chłodzenie spodu ptasiego mleczkaFormę o wymiarach 20 x 20 cm lub średniej wielkości keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej połowę wystudzonej masy czekoladowej, wyrównaj jej wierzch łyżką, przykryj formę folią spożywczą i wstaw do zamrażarki, żeby masa szybko stężała. Resztę masy czekoladowej pozostaw w temperaturze pokojowej i od czasu do czasu wymieszaj.
  3. Przygotowanie ptasiego mleczkaNamocz żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw, żeby napęczniała. Do garnka wlej mleko kokosowe i mleko owsiane, dodaj nasiona chia, ekstrakt waniliowy oraz miód i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotuj 5 minut od momentu wrzenia. Do gorącej masy dodaj żelatynę i wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Wystudź ptasie mleczko w temperaturze pokojowej.
  4. WykonanieWlej wystudzoną masę z chia na czekoladowy spód i wstaw do lodówki, żeby lekko stężała. Następnie wylej na jej wierzch resztę masy czekoladowej i ponownie wstaw do lodówki.

Schładzaj ptasie mleczko z chia przez 3-4 godziny i podawaj schłodzone.

Czytaj też:
To ciasto jogurtowe możesz jeść, nawet będąc na diecie. Jest lekkie, orzeźwiające i pełne smaku
Czytaj też:
Biszkopty zalewam pyszną masą czekoladową i chłodzę. Nie uwierzysz, jak łatwo zrobić ten deser