Ciasto francuskie jest u mnie na porządku dziennym. Co i rusz robię z niego jakieś przysmaki słodkie lub wytrawne. Tym razem przygotowałam z niego słodkie bułeczki według przepisu, który dostałam od koleżanki z Indonezji. Wcześniej jadłam je na jakiejś imprezie firmowej i zachwycałam się ich smakiem. Tym razem nie było inaczej.
Słodkie nadzienie do ciasta francuskiego
Ciasto francuskie doskonale smakuje ze słodkim farszem. A czym można go nadziać? Wybór jest naprawdę duży. Mogą to być owoce świeże, mrożone lub przetwory owocowe, np. dżem, konfitura. Doskonale sprawdzi się też twarożek np. z rodzynkami, krem czekoladowo-orzechowy czy budyń.
Jak zrobić słodkie bułeczki z bananem?
Gdybym wcześniej nie próbowała tych bułeczek, nie uwierzyłabym, że mogą tak dobrze smakować. Połączenie banana z czekoladą to i owszem, rzecz normalna, ale żółty ser do tego? Jak się okazuje te trzy składniki całkiem dobrze się dopełniają i co więcej, dobrze harmonizują z ciastem francuskim. A przygotowanie tych bułeczek jest naprawdę proste. Wystarczy w kawałki ciasta zawinąć te trzy składniki i wstawić do piekarnika.
Przepis: Słodkie bułeczki z bananem
Indonezyjskie bułeczki z ciasta francuskiego nadziewane bananem, czekoladą i żółtym serem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g startego sera żółtego
- 50 g czekolady deserowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- ser i czekolada do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nadzieniaBanany obierz, pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm. Każdy kawałek obtocz w cukrze trzcinowym. Czekoladę drobno posiekaj. Przygotuj starty ser.
- Formowanie bułeczekCiasto rozwiń, pokrój na prostokąty ok. 10x12 cm. Na każdy prostokąt połóż kawałek banana, posyp startym serem i czekoladą. Złóż ciasto, dokładnie sklejając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie bułeczekKażdą bułeczkę posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Posyp czekoladą i startym serem. Bułeczki piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będą rumiane.
Jak udekorować bułeczki z bananem?
Bułeczki z bananem nie wymagają dekoracji, jednak można im nadać bardziej apetycznego wyglądu. Wystarczy przed pieczeniem posmarować wierzch bułeczek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, ewentualnie rozkłóconym jajkiem lub samym mlekiem. Dodatkowo można je posypać startym, żółtym serem, ewentualnie czekoladą lub sezamem.
Czytaj też:
Popularny owoc i francuskie ciasto. Z tych dwóch składników robię efektowny, pyszny deserCzytaj też:
Zamiast klasycznej pizzy robię rollsy. Moja rodzina zachwyca się tą genialną przekąską