Z ciasta francuskiego i trzech dodatków robię niesamowite bułeczki. Przepis na nie mam od koleżanki

Z ciasta francuskiego i trzech dodatków robię niesamowite bułeczki. Przepis na nie mam od koleżanki

Dodano: 
Bułeczki z bananem
Bułeczki z bananem Źródło: Shutterstock / Alfian yp
Przepis na te słodkie bułeczki dostałam od koleżanki z pracy, która pochodzi z Azji. Bułeczki robi się ekspresowo z ciasta francuskiego i trzech prostych dodatków. Wychodzą przepyszne, choć skład nieco zaskakuje.

Ciasto francuskie jest u mnie na porządku dziennym. Co i rusz robię z niego jakieś przysmaki słodkie lub wytrawne. Tym razem przygotowałam z niego słodkie bułeczki według przepisu, który dostałam od koleżanki z Indonezji. Wcześniej jadłam je na jakiejś imprezie firmowej i zachwycałam się ich smakiem. Tym razem nie było inaczej.

Słodkie nadzienie do ciasta francuskiego

Ciasto francuskie doskonale smakuje ze słodkim farszem. A czym można go nadziać? Wybór jest naprawdę duży. Mogą to być owoce świeże, mrożone lub przetwory owocowe, np. dżem, konfitura. Doskonale sprawdzi się też twarożek np. z rodzynkami, krem czekoladowo-orzechowy czy budyń.

Jak zrobić słodkie bułeczki z bananem?

Gdybym wcześniej nie próbowała tych bułeczek, nie uwierzyłabym, że mogą tak dobrze smakować. Połączenie banana z czekoladą to i owszem, rzecz normalna, ale żółty ser do tego? Jak się okazuje te trzy składniki całkiem dobrze się dopełniają i co więcej, dobrze harmonizują z ciastem francuskim. A przygotowanie tych bułeczek jest naprawdę proste. Wystarczy w kawałki ciasta zawinąć te trzy składniki i wstawić do piekarnika.

Przepis: Słodkie bułeczki z bananem

Indonezyjskie bułeczki z ciasta francuskiego nadziewane bananem, czekoladą i żółtym serem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g startego sera żółtego
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • ser i czekolada do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaBanany obierz, pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm. Każdy kawałek obtocz w cukrze trzcinowym. Czekoladę drobno posiekaj. Przygotuj starty ser.
  2. Formowanie bułeczekCiasto rozwiń, pokrój na prostokąty ok. 10x12 cm. Na każdy prostokąt połóż kawałek banana, posyp startym serem i czekoladą. Złóż ciasto, dokładnie sklejając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczenie bułeczekKażdą bułeczkę posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Posyp czekoladą i startym serem. Bułeczki piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będą rumiane.

Jak udekorować bułeczki z bananem?

Bułeczki z bananem nie wymagają dekoracji, jednak można im nadać bardziej apetycznego wyglądu. Wystarczy przed pieczeniem posmarować wierzch bułeczek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, ewentualnie rozkłóconym jajkiem lub samym mlekiem. Dodatkowo można je posypać startym, żółtym serem, ewentualnie czekoladą lub sezamem.

Czytaj też:
Popularny owoc i francuskie ciasto. Z tych dwóch składników robię efektowny, pyszny deser
Czytaj też:
Zamiast klasycznej pizzy robię rollsy. Moja rodzina zachwyca się tą genialną przekąską