Niektórzy rezygnują z robienia ciasta kruchego, bo trzeba je zagniatać. Jednak w rezultacie to jedno z łatwiejszych ciast do przygotowania. Wystarczy tylko raz-dwa posiekać, a potem zagnieść składniki. Po schłodzeniu i rozwałkowaniu z ciasta można formować różne kształty. W moim domu ostatnim hitem są zawijańce nadziewane dżemem.
O czym trzeba pamiętać, robiąc kruche ciasto?
By kruche ciasto wyszło jak należy, czyli było delikatne i rozpływające się w ustach, trzeba przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze istotna jest proporcja składników. W tym cieście ważną rolę odgrywa masło i żółtko. To one zwiększają kruchość wypieku, zwłaszcza jeśli są schłodzone. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, a tylko do połączenia się składników. Gotowe należy schłodzić, a dopiero potem rozwałkować je i formować z niego różne kształty. Wyroby z ciasta kruchego powinny być pieczone w ok. 200 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić kruche ciastka z dżemem?
Przygotowanie kruchych ciastek z dżemem to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy tylko posiekać tłuszcz z mąką, dodać cukier i żółtko i raz-dwa wyrobić ciasto. Po schłodzeniu i rozwałkowaniu kroi się je w trójkąty, nakłada dżem i zwija całość w rulon. Po upieczeniu ciasteczka wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe!
Przepis: Kruche ciastka z dżemem
Ciastka-zawijańce z kruchego ciasta nadziewane dżemem pomarańczowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub innego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli i kawałki schłodzonego masła. Całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, jajko, żółtko i śmietanę. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na 20 minut do lodówki.
- Formowanie ciastekCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, pokrój w trójkąty. Na dłuższy bok każdego trójkąta połóż trochę dżemu. Zwiń rulon, zaczynając od dłuższego boku z dżemem.
- Pieczenie ciastekUformowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będą rumiane. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Pomysły na nadzienie do kruchych ciastek
Kruche ciasteczka zwykle nadziewam dżemem domowym lub kupnym. Najlepiej sprawdzają się te o kwaskowym smaku, np. malinowy, pomarańczowy, porzeczkowy. Jednak dżem można też zastąpić ulubioną konfiturą, powidłami, kremem czekoladowym czy prażonymi jabłkami. Z ich dodatkiem ciasteczka też wyjdą pyszne.
Czytaj też:
Ciasteczka waniliowe Ani Starmach rozpływają się w ustach! Ten przepis to mistrzostwo świataCzytaj też:
Te szybkie ciasteczka orkiszowe mogę jeść przez cały rok. Są kruche i całkiem zdrowe