Kruche ciastka z dżemem to u mnie weekendowy przebój. Każdy chrupie je z przyjemnością

Kruche ciastka z dżemem to u mnie weekendowy przebój. Każdy chrupie je z przyjemnością

Dodano: 
Kruche ciastka z dżemem
Kruche ciastka z dżemem Źródło: Shutterstock / sergo iv
Od kilku tygodni co weekend piekę te kruche ciasteczka z dżemem. Nie ma przy nich dużo pracy, a są naprawdę smaczne i wszyscy się nimi zachwycają. Idealnie sprawdzą się na deser, słodką przekąskę czy do kawy.

Niektórzy rezygnują z robienia ciasta kruchego, bo trzeba je zagniatać. Jednak w rezultacie to jedno z łatwiejszych ciast do przygotowania. Wystarczy tylko raz-dwa posiekać, a potem zagnieść składniki. Po schłodzeniu i rozwałkowaniu z ciasta można formować różne kształty. W moim domu ostatnim hitem są zawijańce nadziewane dżemem.

O czym trzeba pamiętać, robiąc kruche ciasto?

By kruche ciasto wyszło jak należy, czyli było delikatne i rozpływające się w ustach, trzeba przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze istotna jest proporcja składników. W tym cieście ważną rolę odgrywa masło i żółtko. To one zwiększają kruchość wypieku, zwłaszcza jeśli są schłodzone. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, a tylko do połączenia się składników. Gotowe należy schłodzić, a dopiero potem rozwałkować je i formować z niego różne kształty. Wyroby z ciasta kruchego powinny być pieczone w ok. 200 stopniach Celsjusza.

Jak zrobić kruche ciastka z dżemem?

Przygotowanie kruchych ciastek z dżemem to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy tylko posiekać tłuszcz z mąką, dodać cukier i żółtko i raz-dwa wyrobić ciasto. Po schłodzeniu i rozwałkowaniu kroi się je w trójkąty, nakłada dżem i zwija całość w rulon. Po upieczeniu ciasteczka wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe!

Przepis: Kruche ciastka z dżemem

Ciastka-zawijańce z kruchego ciasta nadziewane dżemem pomarańczowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub innego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli i kawałki schłodzonego masła. Całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, jajko, żółtko i śmietanę. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na 20 minut do lodówki.
  2. Formowanie ciastekCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, pokrój w trójkąty. Na dłuższy bok każdego trójkąta połóż trochę dżemu. Zwiń rulon, zaczynając od dłuższego boku z dżemem.
  3. Pieczenie ciastekUformowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będą rumiane. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Pomysły na nadzienie do kruchych ciastek

Kruche ciasteczka zwykle nadziewam dżemem domowym lub kupnym. Najlepiej sprawdzają się te o kwaskowym smaku, np. malinowy, pomarańczowy, porzeczkowy. Jednak dżem można też zastąpić ulubioną konfiturą, powidłami, kremem czekoladowym czy prażonymi jabłkami. Z ich dodatkiem ciasteczka też wyjdą pyszne.

Czytaj też:
Ciasteczka waniliowe Ani Starmach rozpływają się w ustach! Ten przepis to mistrzostwo świata
Czytaj też:
Te szybkie ciasteczka orkiszowe mogę jeść przez cały rok. Są kruche i całkiem zdrowe