Jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasto weekendowe, mam dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie lekkie ciasto bez pieczenia, które wygląda i smakuje niczym ptasie mleczko. Robi się je z prostych składników i bez większego wysiłku. By się nim raczyć trzeba tylko nieco poczekać, bo musi zastygnąć.
Jak zrobić spód do ciasta Ptasie Mleczko?
Ciasto Ptasie Mleczko można zrobić bez spodu, a wtedy bliżej mu będzie do deseru. Spód jednak sprawia, że ciasto lepiej się trzyma i łatwiej je nakładać. Wprowadza też do tego przysmaku ciekawą, chrupiącą teksturę. Spodu nie piekę, bo przygotowuję go z gotowych ciastek. Blenduję je na proszek, mieszam z rozpuszczonym masłem i masą wykładam dno formy. Po schłodzeniu jest elegancka i zwarta. Można na nią wylewać puszystą warstwę.
Jak zrobić ciasto Ptasie Mleczko?
Moje ciasto Ptasie Mleczko składa się ze spodu, dwóch puszystych mas i polewy czekoladowej. Każdą z tych warstw robi się szybko i bez problemu. Najpierw należy przygotować spód, a gdy zostanie dobrze schłodzony, trzeba na niego wyłożyć masę ciemną i jasną i całość posmarować polewą czekoladową. Przed wyłożeniem kolejnej masy, poprzednia musi być oczywiście zastudzona.
Przepis: Ciasto Ptasie Mleczko
Lekkie, puszyste ciasto bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie, wykończone polewą czekoladową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników
- 60 g masła
Warstwa ciemna:
- 250 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
Warstwa jasna:
- 250 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
- 50 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na proszek w blenderze. Masło rozpuść, wymieszaj z pokruszonymi ciastkami. Masę przełóż do średniej wielkości tortownicy, wyrównaj powierzchnię, dociśnij łyżką. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.
- Przygotowanie ciemnej masyŻelatynę namocz w wodzie, podgrzej do rozpuszczenia, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Mleko podgrzej, dodaj kakao i cukier puder, mieszaj do połączenia składników. Śmietankę ubij na puszystą masę. Do mleka z kakao dodaj żelatynę, wymieszaj i stopniowo dodawaj do ubitej śmietany. Masę wylej na schłodzony spód, wstaw do lodówki na 30-40 minut, aż stężeje.
- Przygotowanie jasnej masyŻelatynę namocz w zimnej wodzie, podgrzej do rozpuszczenia, schłodź. Mleko podgrzej, dodaj cukier puder i wanilię. Śmietankę ubij na sztywno. Połącz mleko z żelatyną, a następnie dodawaj stopniowo do śmietanki. Wylej masę na stężałą ciemną warstwę i ponownie schłodź.
- Przygotowanie polewyŚmietankę podgrzej (nie doprowadzając do wrzenia). Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 3 minuty, mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przestudzoną wylej na wierzch ciasta, równomiernie rozprowadź. Ciasto przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Bananowa wersja ciasta
Jeśli chcecie odmienić smak ciasta Ptasie Mleczko, możecie dodać do niego banana. Da się go wkomponować na kilka sposobów. Po pierwsze dojrzały, zblendowany banan może stanowić dodatek do masy jasnej, ciemnej lub obydwu. Plasterki banana można też umieścić między warstwą ciemną i jasną. By owoc nie ściemniał, od razu po rozdrobnieniu trzeba go skropić sokiem z cytryny.
Czytaj też:
Ciasto murzynek przygotujesz w 10 minut. Ekspresowy przepis na wilgotny czekoladowy deserCzytaj też:
Miękkie i wilgotne ciasto z twarogiem i owocami. Przepis na nie jest banalnie prosty