Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, a w lodówce paczkę ciasta francuskiego, bierzcie się do pracy. W swoich zapasach pewnie znajdziecie kilka jabłek, które będą zdrowym dodatkiem to tej słodkiej przekąski. Gdy dołożycie jeszcze jajko, trochę cukru i migdały, za chwilę cała rodzina będzie się raczyć ciastkami lepszymi niż z cukierni.
Sposób na najszybsze ciastka z ciasta francuskiego?
Z ciasta francuskiego można formować różne ciastka, np. rożki, poduszeczki, koperty. Jednak można też... nie formować ciastek. Moim najszybszym patentem na ciastka z ciasta francuskiego jest upieczenie blatu ciasta obłożonego składnikami, a potem pokrojeniu go na porcje. Z ciasta francuskiego też da się to zrobić, zwłaszcza jeśli przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponacinacie nożem w prostokąty.
Jak zrobić szybkie ciastka z jabłkami?
Przygotowanie najszybszych ciastek z jabłkami zaczynam od pokrojenia jabłek. Potem rozwijam ciasto francuskie i kładę je na blasze do pieczenia. Można też w prostokątnej, dużej formie, ale wtedy może się zdarzyć, że ciasto trzeba będzie docinać do formy. Gdy już ciasto leży na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinam je w prostokąty wielkości ciastek i smaruję jajkiem. Potem na każdym prostokącie układam jabłka, posypuję cukrem, migdałami i wstawiam do piekarnika.
Przepis: Najszybsze ciastka z jabłkami
Ekspresowe ciastka z jabłkami pieczone na cieście francuskim
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 6 winnych, niedużych jabłek
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki spłatkowanych migdałów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, wytrzyj. Jeśli mają cienką, jędrną skórkę możesz ich nie obierać. W przeciwnym razie obierz. Każde jabłko przekrój na połowę i usuń z niego gniazdo nasienne. Każdą połówkę jabłka pokrój nożem w cienkie plasterki, nie rozdzielaj ich.
- Układanie jabłekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciasto francuskie. Pokrój je w prostokąty, nie rozsuwaj ich. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdym prostokącie ułóż plasterki jabłek, rozsuwając wcześniej ponacinane połówki.
- Pieczenie ciastekCiastka posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i spłatkowanymi migdałami. Piecz je 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto podziel na ciastka, a jeśli trzeba, ponownie użyj noża.
Inna wersja prostych ciastek z jabłkami
Jeśli chcecie, by ciastka wyszły pożywniejsze i bardziej wilgotne, dołóżcie do nich budyń. Ugotowany na zmniejszonej ilości płynu przestudźcie i wyłóżcie na ponacinane ciasto. I dopiero na budyniu ułóżcie plasterki jabłek. Dobrze, by jabłka przykrywały budyń, bo wtedy nie będzie wysychał w czasie pieczenia.
Czytaj też:
Efektowny sposób na jabłka pieczone w cieście. Ten mistrzowski deser zrobisz w parę chwilCzytaj też:
Te plecionki z ciasta francuskiego skrywają słodki farsz. Są efektowne, a robi się je ekspresowo