Ciastka z ciasta francuskiego to genialna, tania i szybka w przygotowaniu przekąska na co dzień oraz od święta. Świetnie sprawdzą się również jako kryzysowy deser, którym zachwycisz niezapowiedzianych gości.
Jakie nadzienie do ciastek z ciasta francuskiego?
Delikatny, maślany smak ciasta francuskiego doskonale komponuje się ze słodkim nadzieniem. Najmniej pracy wymagają ciastka nadziewane dżemem, marmoladą lub konfiturą. Rodzaj owocowego nadzienia możesz dopasować do swoich preferencji. Moja rodzina przepada za ciastkami z ciasta francuskiego i marmolady wieloowocowej, dżemu truskawkowego oraz konfitury z pomarańczy i imbiru – to nasz hit zimową porą.
Gdy nie mam pod ręką gotowego nadzienia, robię farsz ze startych na tarce jabłek lub gruszek, cynamonu i niewielkiej ilości cukru bądź innych, miękkich owoców np. truskawek, malin i jagód. Na nadzienie nadają się nie tylko świeże, ale także mrożone owoce, które trzeba rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku i rozdrobnić (opcjonalnie) np. rozgnieść widelcem. Na słodkie nadzienie można wykorzystać też krem czekoladowy, kajmak, połamaną na kawałki czekoladę i gęsty mus owocowy.
Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego z owocową nutą?
Żeby cieszyć się smakiem słodkich i chrupiących ciasteczek, wystarczy posmarować ciasto francuskie farszem, zwinąć roladę i pokroić na małe kawałki. Do przygotowania ciastek używam dwóch płatów ciasta, które układam jeden na drugim i przekładam nadzieniem. Owocowy farsz wykładam również na wierzch ciasta, a następnie zwijam roladę, kroję na plastry i smaruję roztrzepanym jajkiem.
Wskazówka: wierzch ciastek możesz udekorować dopiero po upieczeniu, posypując przekąskę cukrem pudrem lub przed pieczeniem, posypując warstwę jajka cukrem kryształem, makiem, sezamem bądź posiekanymi orzechami.
Przepis: Ciastka francuskie z owocową nutą
Te ekspresowe ślimaczki to świetny patent na deser i poczęstunek do kawy i herbaty, który robisz na ostatnią chwilę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 142 w każdej porcji
Składniki
- 550 g ciasta francuskiego (dwa opakowania)
- 250 g marmolady (mały słoik)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Nadziewanie ciasta francuskiegoRozwiń płaty zimnego ciasta francuskiego i posmaruj jeden z nich cienką warstwą marmolady, pozostawiając około 1 cm odstęp od brzegów. Przykryj warstwę marmolady drugim ciastem i ponownie posmaruj marmoladą.
- Zwijanie i krojenieZwiń roladę wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój ją na plastry o grubości 1,5-2 cm. Układaj ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika.
- Smarowanie jajkiemJajko wybij do miseczki, roztrzep widelcem i posmaruj wierzch ciastek.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciastka około 20 minut – powinny podrosnąć i ładnie się przyrumienić.
Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i ostudź.
Czytaj też:
Te najszybsze ciastka na świecie robię z czterech składników. Wychodzą pyszne i chrupiąceCzytaj też:
Do przygotowania tych ciasteczek wystarczą 2 składniki i 30 minut. Wszyscy się nimi zajadają