Te chrupiące ciastka z jabłkami robię w 25 minut. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Te chrupiące ciastka z jabłkami robię w 25 minut. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Dodano: 
Ciastka francuskie z jabłkami
Ciastka francuskie z jabłkami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Delikatne ciasto francuskie, soczyste jabłka i odrobina cynamonu – czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na szybki deser, który wygląda jak z najlepszej cukierni?

Ciastka francuskie z jabłkami to klasyka, którą uwielbiają wszyscy. Zaledwie kilka składników, trochę czasu i magia piekarnika wystarczą, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego – idealnego na rodzinne spotkania czy leniwe popołudnie przy kawie.

Jak zrobić ciastka francuskie z jabłkami?

Przygotowanie ciastek rozpocznij od ciasta francuskiego, które powinno być schłodzone, nie mrożone. Jabłka mogą wydzielać dużo soku podczas pieczenia. Aby uniknąć mokrego ciasta, podsmaż plasterki jabłek na patelni przed ułożeniem ich na cieście. Możesz też posypać ciasto pod jabłkami bułką tartą lub zmielonymi biszkoptami. Wchłoną soki i nadadzą ciekawego smaku.

Przepis: Ciastka francuskie z jabłkami

Chrupiące ciasto, pachnące jabłka i rozgrzewający cynamon.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
108 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego (jedno opakowanie)
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko

Do dekoracji:

  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. W misce wymieszaj plasterki jabłek z cukrem i cynamonem. Ciasto francuskie rozwiń i potnij je na prostokąty o wymiarach około 10x5 cm.
  2. Formowanie ciastekNa środku każdego prostokąta ułóż kilka plasterków jabłek wzdłuż dłuższego boku. Po ułożeniu jabłek na prostokątach z ciasta francuskiego przykryj je drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie dociśnij brzegi, aby się skleiły. Następnie zrób kilka płytkich, ukośnych nacięć na wierzchniej warstwie ciasta. Podczas pieczenia ciasto urośnie, a nacięcia naturalnie się rozszerzą, tworząc efekt pęknięć.
  3. Pieczenie ciastekPrzełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi ciastek, aby ładnie się zarumieniły. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Piecz ciastka przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste, a jabłka miękkie.
  4. Dekorowanie ciastekPo upieczeniu posyp ciastka cukrem pudrem.

Jakie jabłka wybrać do ciastek z ciasta francuskiego?

Do ciastek francuskich najlepiej sprawdzą się odmiany jabłek, które są jędrne i niezbyt wodniste. Dzięki temu nadzienie będzie miało odpowiednią konsystencję, a jabłka zachowają swój kształt po upieczeniu. Klasycznym wyborem będzie szara reneta – lekko kwaśna, ma idealnie równoważy słodycz ciasta. Po upieczeniu robi się miękka, ale nie rozpada się. Sprawdzi się także antonówka, która daje wyrazisty smak, ponieważ jest aromatyczna, kwaskowata i soczysta, doskonała do deserów. Możesz też postawić na cortland. To delikatnie słodka i kwaskowata odmiana, która nie puszcza zbyt dużo soku, więc ciasto pozostaje chrupiące.

Uniwersalnymi odmianami jabłek są gala i golden delicious. Pierwsza z nich jest słodka, miękka i bardzo aromatyczna. Dobra, jeśli nie chcesz dodawać dużo cukru. Natomiast druga, również z mnóstwem słodyczy, lekko miodowa, świetna do osób lubiących delikatniejsze nadzienie.

Co dodać do ciastek francuskich z jabłkami?

Oprócz cynamonu możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej, wanilii lub mieszankę przypraw korzennych. Dla wzbogacenia smaku nadzienia przed pieczeniem posyp jabłka rodzynkami, żurawiną, posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów.

Czytaj też:
Serowe ciasteczka robię w pół godziny. Ten przysmak raz-dwa znika z talerzyków
Czytaj też:
Moje ciasteczka orzechowe smakują obłędnie. Poznaj ich sekret i oczaruj bliskich owocową nutą