Mój biszkopt z jabłkami zawsze wychodzi puszysty i wilgotny. Oto przepis na idealne ciasto

Mój biszkopt z jabłkami zawsze wychodzi puszysty i wilgotny. Oto przepis na idealne ciasto

Dodano: 
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Biszkopt z jabłkami zachwyca smakiem i lekkością. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, a ciasto wyjdzie wysokie, wilgotne i bardzo puszyste. Polecam sprawdzony przepis.

Biszkopt często wychodzi zbity i opada po upieczeniu. Winne temu są popełniane podczas przygotowywania tego ciasta błędy. Chodzi m.in. o zbyt wysoką temperaturę pieczenia. Mój biszkopt zawsze się udaje, jest lekko wilgotny i bardziej zwarty od tradycyjnego (ale nie sztywny), a zawdzięcza to dodatkowi masła. Ciasto smakuje doskonale nie tylko z jabłkami i innymi owocami (np. śliwkami, malinami, borówkami i truskawkami), ale także sprawdza się jako baza domowych tortów.

Dlaczego biszkopt się nie udaje?

Biszkopt to ciasto na bazie jajek, mąki i cukru, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Po pierwsze i najważniejsze – składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka trzeba wyjąć z lodówki na minimum 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia. Jeżeli chcesz przyśpieszyć ogrzewanie jajek, to wybij je do miski i pozostaw na kuchennym blacie. Temperaturę pokojową powinny mieć również dodawane do ciasta owoce.

Drugą ważną rzeczą do dopilnowania jest odpowiednie łączenie składników. Bardzo często popełnianym błędem jest zbyt długie miksowanie jajek oraz mieszanie masy jajecznej z mąką za pomocą miksera. Idealny biszkopt wymaga również odpowiedniej temperatury pieczenia, która sprawia, że ładnie wyrasta. Biszkopt z jabłkami piekę w temperaturze 175 stopni Celsjusza i pozostawiam w wyłączonym piekarniku na 20 minut, dzięki czemu ciasto pozostaje wysokie.

Jak zrobić biszkopt z jabłkami?

Biszkopt z jabłkami to bardzo tanie, szybkie i smaczne ciasto, które wymaga jedynie połączenia składników oraz dodania owoców. Jabłka kroję w cienkie plasterki lub niedużą kostkę i układam na dnie tortownicy, tworząc z nich „spód” oraz na wierzchu wlanej do formy masy. Wierzch ciasta dekoruję niewielką ilością owoców, żeby zbytnio go nie obciążyć, bo wówczas delikatny biszkopt nie wyrośnie. Dopełnieniem smaku mojego ciasta biszkoptowego z jabłkami są aromatyczne przyprawy korzenne, czyli cynamon i goździki.

Wskazówka: do pieczenia najlepsze są jabłka, które mają zwarty, umiarkowanie soczysty miąższ np. Szara Reneta, Złota Reneta, Gold i Red Delicious. Możesz dodać do ciasta obrane jabłka lub pokroić owoce ze skórką.

Przepis: Biszkopt z jabłkami

Pyszne biszkoptowe ciasto z jabłkami i korzenną nutą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
269 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto biszkoptowe:

  • 7 średnich jajek
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki płynnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówJabłka umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w cienkie plasterki lub kostkę. Porada: jeżeli podczas krojenia owoce puszczają dużo soku, to osusz je na papierowym ręczniku. Od razu przygotuj tortownicę o średnicy 24-26 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na dnie formy ułóż 3/4 pokrojonych jabłek i posyp je połową cynamonu i goździków.
  2. Przygotowanie składników ciasta biszkoptowegoMąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztop w rondelku lub w kąpieli wodnej. Możesz użyć zwykłego lub klarowanego masła, a także zastąpić masło olejem roślinnym o neutralnym smaku np. olejem rzepakowym. Jajka wybij do dużej miski.
  3. MiksowanieUbijaj jajka mikserem na niskich obrotach, aż żółtka i białka się połączą. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta, jasna i dobrze napowietrzona masa. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz masło i wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Uważaj, żeby nie przebić jajek – w masie powinno być widocznych dużo pęcherzyków powietrza.
  4. Dodanie mąkiDo masy jajecznej stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj suche składniki łopatką lub rózgą kuchenną. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  5. Przekładanie ciasta do formyWlej ciasto na rozłożone w formie jabłka. Na wierzchu puszystej masy ułóż pozostałe jabłka i posyp ciasto resztą cynamonu oraz mielonych goździków.
  6. PieczenieWstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz około 1 godzinę lub do suchego patyczka. Nie otwieraj piekarnika, zanim ciasto nie przestanie rosnąć i nie przyrumieni się z wierzchu. Gdy biszkopt z jabłkami będzie upieczony, wyłącz grzanie i pozostaw ciasto na około 20 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Biszkopt z jabłkami podaję, gdy całkiem wystygnie. Przed krojeniem oprószam wierzch ciasta cukrem pudrem.

Czytaj też:
Te chrupiące ciastka z jabłkami robię w 25 minut. Zawsze znikają w mgnieniu oka
Czytaj też:
Te puszyste racuchy z jabłkami według przepisu babci smakują obłędnie! Sprawdź prosty przepis