Te przepyszne, kruche ciasteczka orzechowe z owocowym dżemem to idealna propozycja na przyjęcia, rodzinne spotkania czy popołudniową herbatkę.
W moim przepisie postawiłam na orzechy włoskie, jednak można dodać także inne gatunki. Wszystko zależy od naszej kulinarnej inwencji i upodobań. Orzechy, takie jak włoskie, laskowe czy migdały, nie tylko dodają ciasteczkom wyjątkowego smaku, ale również dostarczają zdrowych tłuszczów, białka oraz witamin (np. witaminy E i B). Wybór orzechów może wpłynąć na smak ciasteczek – orzechy laskowe nadają nuty słodyczy, a orzechy włoskie mają głęboki, lekko gorzki posmak.
Jak zrobić ciasteczka orzechowe z dżemem?
W przygotowaniu tych ciasteczek bardzo ważnym etapem jest chłodzenie ciasta w lodówce przed wałkowaniem i wykrawaniem ciasteczek. Dzięki temu stanie się ono bardziej elastyczne, a ciasteczka będą miały ładny kształt i nie będą się rozlewać podczas pieczenia. Po upieczeniu ciasteczka musisz wystudzić, a dopiero potem udekorować dżemem. Najlepszy będzie tradycyjny smak, np. truskawkowy, malinowy lub morelowy.
Wskazówka: możesz zastąpić cukier puder drobno zmielonym cukrem trzcinowym. Nada on ciasteczkom subtelniejszy, karmelowy smak, a także nieco inny kolor.
Przepis: Ciasteczka orzechowe z dżemem
Te ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 131 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g dżemu truskawkowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj żółtka, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, a następnie zmiksuj. Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ją do masy, mieszając łyżką lub ręką. Dodaj posiekane orzechy i dokładnie połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut, żeby się schłodziło.
- Formowanie ciasteczekFormowanie ciasteczek Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na lekko podsypanej mąką stolnicy. Uformuj okrągłe ciasteczka.
- Pieczenie ciasteczekUłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut.
- Dodatek dżemuCiasteczka wystudź. Na środku każdego połóż małą łyżeczkę dżemu.
Wskazówka: jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi dżemami owocowymi, możesz spróbować użyć innych wariantów, np. dżemów egzotycznych, takich jak dżem z marakui, kiwi czy ananasowy. Ciekawą opcją może być również użycie czekoladowego kremu lub orzechowego, aby nadać ciasteczkom zupełnie nowy smak.
Różne kształty ciasteczek orzechowych z dżemem
Ciasteczka orzechowe z dżemem nie muszą być okrągłe. Możesz je wykrawać w różnych kształtach – serduszka, gwiazdki, koła – w zależności od okazji, np. świąt czy urodzin. Zmieniając kształty, możesz dostosować ciasteczka do tematu wydarzenia.
Czytaj też:
Kulki mocy bez pieczenia w 15 minut. To pyszny deser, który doda ci energii na cały dzieńCzytaj też:
Ta domowa czekolada budzi nostalgię za PRL-em. Sprawdź kultowy przepis naszych mam i babć