Banany nie są tak soczyste, jak inne owoce, za to mają przyjemną konsystencję i są bardzo pożywne. Dlatego lubię dodawać je do deserów. Gdy jem taki deser lub podaję go dzieciom, wiem, że wyjdzie nam na zdrowie. Zwłaszcza że nie jest zbyt słodki. Co ważne ten kremowy, warstwowy smakołyk robi się szybko i z prostych składników.
W czym podać deser warstwowy?
Deser warstwowy najlepiej przygotować w przezroczystych, szklanych naczyniach. Mogą to być pucharki lub szklanki. Dzięki temu doskonale będą widoczne poszczególne warstwy przekąski, co doda jej apetycznego wyglądu. Taki deser można też przygotować w większym, szklanym naczyniu i nakładać go na talerzyki.
Jak zrobić deser z bananem?
Przygotowanie deseru z bananem jest niezwykle proste. Wystarczy tylko szybko zmiksować trzy składniki i otrzymany krem poprzekładać plasterkami bananów i biszkoptami. Do kremu można też dodać zblendowanego banana. Dzięki temu cały krem nabierze bananowego smaku, ale też będzie nabierz kremowego koloru. Deser zjada się z przyjemnością, bo krem doskonale nawilża biszkopty, a banany dodają całości przyjemnego smaku.
Przepis: Deser bananowy
Kremowy deser z dodatkiem banana i biszkoptów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 50 g biszkoptów
- 2 dojrzałe banany
- 250 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kremuSerek mascarpone zmiksuj na puszystą masę ze śmietanką i z cukrem wanilinowym.
- Układanie warstwBanany obierz, pokrój na kawałki. Biszkopty podziel na mniejsze kawałki. W pucharkach układaj na przemian warstwy biszkoptów, bananów i kremu.
Wskazówka: By banany nie ściemniały po pokrojeniu, można je skropić odrobiną soku z cytryny.
Inne pomysły na krem do deseru
Deser bananowy można też poprzekładać innym kremem. Zamiast z cukrem, mascarpone można bowiem zmiksować z 1-2 łyżkami masy kajmakowej, kremu czekoladowo-orzechowego, pistacjowego czy rozpuszczonej czekolady. Krem w wersji dla dorosłych można wzbogacić likierem, np. kokosowym, migdałowym.
Czytaj też:
Ten przepis zmienia zwykłe naleśniki w deser marzeń. Obłędny farsz orzechowy i aksamitny sos czekoladowyCzytaj też:
Ekspresowe ciastka francuskie z brzoskwiniami, które każdy pokocha. Przygotowanie to tylko 5 minut