Gotowe ciasto francuskie i brzoskwinie z puszki pozwalają w bardzo krótkim czasie przygotować dużą porcję słodkich ciastek. Jako nadzienie do ciastek francuskich świetnie sprawdzą się także inne owoce w syropie np. ananasy i mandarynki. Jednak ja najczęściej wybieram brzoskwinie, bo dzieci za nimi szaleją.
Jak zrobić ciastka francuskie z brzoskwiniami?
Ciastka francuskie z brzoskwiniami przygotowuję z 2 arkuszy gotowego ciasta, które układam jeden na drugim i delikatnie wałkuję. Możesz użyć jednego arkusza ciasta – wówczas ciastka będą cieńsze lub wyjdzie ich mniej, jeśli zdecydujesz się złożyć jeden arkusz (wówczas wystarczy jedna puszka owoców).
Porada: wybierając gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na jego skład. Najlepsze jest ciasto, w którego składzie znajdują się jedynie mąka pszenna, masło, woda i sól. Czytając etykiety, można nie tylko uniknąć spożywania np. substancji konserwujących, ale także cieszyć się wyjątkowym, naturalnym smakiem wypieków.
Na cieście francuskim układam połówki odsączonych z syropu brzoskwiń, ale możesz zrobić mniejsze ciastka z ćwiartkami owoców lub pokroić brzoskwinie w półplasterki i ułożyć po kilka kawałków owoców na cieście. Żeby ciastka francuskie z brzoskwiniami miały ładny kolor, smaruję ciasto przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Smak wypieku wzbogacam, posypując brzegi ciastek płatkami migdałów.
Wskazówka: ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Przystąp do jego krojenia, gdy będziesz mieć gotowe pozostałe składniki deseru oraz nagrzej wcześniej piekarnik.
Przepis: Ciastka francuskie z brzoskwiniami
Genialny patent na ekspresowy i efektowny deser lub podwieczorek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 255 w każdej porcji
Składniki
- 700 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
- 2 puszki brzoskwiń w syropie
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBrzoskwinie odsącz z nadmiaru syropu na sitku, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Jajko wybij do miseczki i roztrzep.
- WykonanieCiasto francuskie rozwiń i ułóż jedno na drugim. Delikatnie dociśnij lub lekko rozwałkuj. Wykrój 12 kwadratów i w każdym zrób szklanką lub miseczką płytkie wgłębienie. W przygotowanych wgłębieniach ułóż osuszone połówki owoców. Brzegi ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp migdałami w płatkach. Delikatnie ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciastka francuskie z brzoskwiniami około 20 minut – ciastka są gotowe, gdy ciasto francuskie ładnie się przyrumieni oraz wyrośnie, tworząc wokół owoców wysoki brzeg.
Wyjmij gotowe ciastka z piekarnika i wystudź na kratce.
Inne wersje ciastek francuskich z brzoskwiniami
Ciastka francuskie z brzoskwiniami można przygotować w kilku wersjach. Wyśmienicie smakują ciastka z powyższego przepisu z dodatkiem słodkiego twarogu, którym wypełniam zrobione w cieście wgłębienia przed dodaniem owoców. Jeżeli nie przepadasz za bardzo słodkimi deserami, to dodaj serek śmietankowy o naturalnym smaku. Wgłębienia w cieście możesz również wypełnić kwaskowatym dżemem np. z wiśni lub czarnej porzeczki.
Czytaj też:
Idealnie kruche ciasteczka chałwowe w 20 minut! Rodzina zawsze pyta, kiedy zrobię je znowuCzytaj też:
Te ciasteczka maślane dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest jeden tani składnik