Puszysty biszkopt, aksamitny krem kokosowy i delikatna otoczka z wiórków kokosowych. Ten tort to idealny wybór zarówno na zimowy podwieczorek, jak i na wyjątkowe okazje, np. urodziny. Co najważniejsze, jest prosty w przygotowaniu, a przy tym szalenie efektowny w wyglądzie. Do tego smakuje nieziemsko.
Jak przygotować tort kokosowy?
Bazą tortu kokosowego jest puszyste ciasto. Do biszkoptu możesz dodać odrobinę mleczka kokosowego lub aromatu kokosowego, by podbić smak ciasta. Możesz również zamienić część mąki pszennej w biszkopcie na mąkę kokosową – biszkopt będzie delikatnie wilgotny. Jeśli chcesz, aby tort był jeszcze bardziej wykwintny, możesz nasączyć blaty mieszanką mleczka kokosowego i likieru kokosowego – to świetna opcja na tort dla dorosłych.
Porada: piecz biszkopt w odpowiedniej temperaturze – najlepiej 180 stopni Celsjusza i pamiętaj, aby zawsze ostudzić ciasto przed nałożeniem kremu.
Wskazówka: aby przygotować tort kokosowy w wersji fit, zamiast serka mascarpone użyj jogurtu greckiego zmieszanego z odrobiną mleczka kokosowego i żelatyny. Tym sposobem stworzysz lżejszy krem. Tort będzie mniej kaloryczny, ale równie pyszny.
Przepis: Tort kokosowy
Puszysty biszkopt przełożony kremem z mleczka kokosowego i obsypany wiórkami kokosowymi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek przegotowanej wody
- sok z 1/2 cytryny
Na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2–3 łyżki wiórków kokosowych
Do dekoracji:
- 150 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie biszkoptuPrzygotuj blachę o średnicy 25 x 25 cm. Wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodając do niej 1,5 łyżki wody. Do ubijania piany z białek oraz ucierania masy jajecznej możesz użyć miksera. Pianę z białek przełóż do utartych żółtek. Dodaj do nich przesianą przez drobne sito mąkę. Delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Umieść ciasto na blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia biszkoptu to 20-25 minut. Przed końcem pieczenia sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, robiąc test suchego patyczka. Po wyciągnięciu wystudź.
- Przygotowanie kremuW misie ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Dodaj mascarpone i mleczko kokosowe, krótko zmiksuj, aż masa będzie gładka i jednolita. Na końcu dodaj wiórki kokosowe i całość wymieszaj.
- Przygotowanie blatówWystudzone ciasto przekrój na dwa równe blaty (najlepiej za pomocą noża strunowego). Wymieszaj sok z połówki cytryny i 3 łyżki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Nasącz blaty.
- Składanie blatówPołóż pierwszy blat biszkoptu na paterze lub talerzu i rozsmaruj równomierną warstwę kremu kokosowego. Przykryj go drugim biszkoptowym blatem, a następnie rozsmaruj resztę kremu na wierzchu i bokach tortu.
- Dekorowanie tortuObsyp cały tort wiórkami kokosowymi, dociskając je delikatnie dłonią lub szpatułką.
Jak podawać tort kokosowy?
Puszysty tort kokosowy najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Dzięki temu krem ma czas, by dobrze się zestalić, a smaki lepiej się przenikają. Jeśli chcesz wzbogacić dekorację, to poza wiórkami kokosowymi możesz udekorować tort pralinkami kokosowymi, posypką z białej czekolady lub świeżymi owocami, np. malinami, które świetnie kontrastują z kokosem. Dla jeszcze bardziej eleganckiego wyglądu, po obsypaniu tortu wiórkami kokosowymi, dekorację możesz uzupełnić o dodatek świeżych jadalnych kwiatów.
Porada: by podkreślić smak i dodać chrupkości, wiórki kokosowe do obsypania możesz delikatnie uprażyć na suchej patelni. Tort zyska nutę karmelowego kokosa.
Czytaj też:
Król peerelowskich przyjęć mojej mamy. Zdradziła mi przepis na kultowe ciasto, które wraca do łaskCzytaj też:
Proste ciasto bananowe zamieniam w obłędny i zdrowy tort. To u mnie hit nie tylko do niedzielnej kawy