Tort z chlebka bananowego? Jak najbardziej TAK! Pokrojone na cienkie blaty ciasto bananowe jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. Świetnie komponuje się z masami i kremami w różnych smakach np. kremem budyniowym, kremem amerykańskim oraz kremem z serkiem śmietankowym, który uwzględniłem w poniższym przepisie.
Jak zrobić tort z chlebka bananowego?
Ciasto bananowe piekę bez cukru oraz z dodatkiem mąki owsianej pełnoziarnistej i drobno posiekanych orzechów, ale możesz zastąpić mąkę owsianą mąką pszenną.
Porada: robiąc tort z chlebka bananowego na święta Bożego Narodzenia, wzbogacam smak ciasta przyprawą do piernika.
Do chlebka bananowego wybieram mocno dojrzałe banany, których słodki smak pozwala zrezygnować z dodawania cukru. Banany powinny mieć na skórce brązowe plamki, jednak nie mogą być przejrzałe. Przejrzałe banany wydzielają silny, alkoholowy zapach, są bardzo miękkie i mają mdły smak.
Krem robię z czterech składników. Ubijam śmietankę kremówkę z cukrem, dodaję serek śmietankowy oraz wzbogacam smak masy ekstraktem waniliowym. Taki krem doskonale nadaje się zarówno do przełożenia wilgotnych blatów, jak i zrobienia efektownego tynku.
Z poniższych proporcji składników piekę ciasto bananowe w tortownicy o średnicy 20-22 cm. Wystudzony chlebek bananowy kroję na 3 grube blaty, ale możesz również przekroić je na 4-5 cieńszych części.
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki kremu powinny być zimne. Jeżeli chcesz zastąpić śmietanę kremówkę 36% śmietaną 30%, to schładzaj ją przez 12 godzin i ubijaj w schłodzonym naczyniu. Śmietanka 36% nie musi być bardzo mocno schłodzona i ubijana w zimnym naczyniu.
Przepis: Tort z ciasta bananowego
Tort z ciasta jak na chlebek bananowy to idealny wybór na wyjątkowe okazje.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 523 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto bananowe:
- 6 dojrzałych bananów
- 2 średnie jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
- 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki stopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Na krem:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 350 g naturalnego serka śmietankowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mokrych składników ciastaMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia (może być letnie). Banany obierz i zblenduj na gładką masę lub rozgnieć widelcem (wówczas w cieście będą wyczuwalne małe kawałki owoców). Do masy z bananów dodaj mleko, ekstrakt waniliowy, jajka oraz ostudzone masło. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
- Uszykowanie suchych składnikówMąkę owsianą wymieszaj z posiekanymi orzechami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cynamonem.
- Łączenie mokrych i suchych składnikówDo miski z mokrymi składnikami stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą lub miksuj mikserem na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz chlebek bananowy około 1 godziny lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Przygotowanie kremuW wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj serek śmietankowy (opcjonalnie serek mascarpone). Miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Wykonanie tortuZimne ciasto bananowe przekrój na 3 blaty. Przełóż je niezbyt grubą warstwą kremu i złóż w tort. Wierzch i boki ciasta pokryj pozostałym kremem. Polecam użyć do tego długiej szpatułki. Możesz zrobić na tynku dekoracyjne wzorki.
Tak przygotowany tort przykryj kloszem lub odwróconą do góry dnem miską i wstaw do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić przez 2-3 godziny.
Jak podawać tort z chlebka bananowego?
Tort z chlebka bananowego podaję lekko schłodzony jako odświętny deser urodzinowy oraz zamiast innych ciast do popołudniowej kawy i herbaty. Przed podaniem oprószam wierzch ciasta cynamonem. Do dekoracji tortu idealnie nadają się również uprażone na suchej patelni płatki migdałowe oraz posiekane orzechy.
Czytaj też:
Na makowy spód wykładam lekką jak chmurka piankę. Genialne ciasto na Nowy RokCzytaj też:
Ten prosty tort robię z mąki migdałowej. Ciasto przekładam rewelacyjnym kremem z dodatkiem kawy