W sklepach można kupić różne orzechy. Od arachidowych, przez włoskie i laskowe, po nerkowce i pistacje. Są smaczne i zdrowe i świetnie nadają się na przekąskę. Jednak można też nimi wzbogacać ciasta i desery. Ja ostatnio upiekłam ciasto ucierane z dodatkiem orzechów laskowych. I muszę przyznać, ze ten dodatek nadał mu wspaniałego smaku. Do ciasta doskonale też pasował prosty, biały krem. Przepis okazał się na medal, więc upiekę to ciasto również na Trzech Króli. Rodzina będzie zachwycona.
Jak przygotować orzechy laskowe do ciasta?
Orzechy laskowe mają doskonały smak, choć w ich jedzeniu nieco przeszkadza brązowa skórka. Na szczęście bardzo łatwo ją usunąć. Wystarczy wsypać orzechy na średnio gorącą patelnię i chwilę je podprażyć. Już w czasie podgrzewania skórka zacznie pękać. Potem orzechy wystarczy przesypać na ściereczkę i pocierać nią, by zetrzeć jak najwięcej skórki. Po wystudzeniu orzechy najlepiej zblendować na grubszy proszek.
Jak zrobić ciasto orzechowe przekładane kremem?
Ciasto orzechowe przygotowałam podobnie, jak klasyczne ciasto ucierane. Z tą różnicą, że część mąki zastąpiłam zmielonymi orzechami. Ten dodatek przyciemnił nieco ciasto i nadał mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Po wystudzeniu ciasto przekroiłam na dwa blaty i przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone. Dodał deserowi przyjemnej wilgotności.
Przepis: Ciasto orzechowe przekładane kremem
Ciasto z dodatkiem orzechów laskowych przekładane kremem z mascarpone
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ok. 200 ml mleka
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
Do dekoracji:
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce zmiksuj miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dalej je miksuj, dodając po jednym jajku. Do masy dodaj suche składniki i mleko, całość krótko zmiksuj.
- Pieczenie ciastaTortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza. Ciasto wystudź, wyjmij z formy, przekrój na dwa blaty.
- Przygotowanie kremuMascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z mascarpone. Kremem przełóż dwa blaty ciasta. Posmaruj nim też boki i wierzch, a potem obsyp je posiekanymi orzechami. Przed podaniem odstaw ciasto na kilka godzin, by dobrze połączyło się z kremem i lekko nawilgło.
Te kremy też pasują do ciasta orzechowego
Ciasto orzechowe można też przełożyć innymi kremami. Może to być krem na bazie mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego lub kajmaku. Będzie miał kolor zbliżony do samego ciasta, ale w smaku też będzie doskonały. Dobrze też sprawdzi się tu krem kawowy, który również można zrobić na bazie serka mascarpone.
Czytaj też:
Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustachCzytaj też:
Moja leniwa szarlotka z chrupiącą skórką zawsze wychodzi. Genialnie prosty przepis na pyszne ciasto