Ciasteczka z żurawiną i białym dodatkiem znikają w mgnieniu oka. Podobnie szybko się je robi

Ciasteczka z żurawiną i białym dodatkiem znikają w mgnieniu oka. Podobnie szybko się je robi

Dodano: 
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Domowe słodkości są zazwyczaj zdrowsze, niż te kupne. To dlatego, że nie zawierają zbędnych dodatków. A tak naprawdę ich przyrządzenie potrafi być bardzo proste, tak jak tych kruchych ciasteczek z żurawiną i białym dodatkiem.

Własnoręcznie przygotowane ciasta i desery zwykle są bardziej naturalne, niż te kupne. Staramy się je bowiem przygotowywać z najlepszych składników i bez zbędnych dodatków. Mają też tę zaletę, że ich koszt zawsze wychodzi niższy. Zamiast więc przepłacać za paczkę ciastek, możesz upiec w domu o niebo lepsze. Dziś zapraszam was na herbatniki z suszoną żurawiną i białą czekoladą.

Czym można wzbogacić kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka same w sobie nie są nadzwyczaj atrakcyjne. Jednak łatwo to zmienić, wzbogacając je smakowitymi dodatkami. Co więc warto do nich dodać? Doskonale sprawdzą się suche i dość zwarte składniki, np. posiekane orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, nerkowce czy migdały, a także suszone owoce np. żurawina, rodzynki, morele, śliwki. Do ciasta można też dodać posiekaną czekoladę np. mleczną, deserową albo białą. Dobrym dodatkiem do ciastek mogą być też pestki słonecznika, wiórki kokosowe albo sezam. Składniki te dodadzą ciastkom smaku i apetycznego wyglądu.

Jak zrobić kruche ciasteczka z żurawiną i czekoladą?

Przygotowanie kruchych ciasteczek jest bardzo proste, bo proste jest wykonanie kruchego ciasta. A to właśnie ono jest bazą do ciastek. Gdy zagnieciemy je z dodatkami, pozostanie już tylko krok do raczenia się tym domowym specjałem. Ciastka wystarczy bowiem tylko uformować i upiec.

Przepis: Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Kruche ciasteczka z dodatkiem suszonej żurawiny i białej czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z solą. Dodaj kawałki schłodzonego masła, całość przesiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder i żółtko, składniki wymieszaj. Dodaj suszoną żurawinę i posiekaną czekoladę, zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaj do nich łyżkę śmietany. Ciasto zawiń w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Formowanie i pieczenie ciastekZ ciasta odrywaj niewielkie porcje. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz ją na dłoni. Powstałe ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz 12-15 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Czym udekorować ciasteczka z żurawiną i czekoladą?

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą tak naprawdę nie wymagają żadnej dekoracji. Dorzucone dodatki są bowiem w nich widoczne i same w sobie apetyczne. Jeśli jednak brakuje wam w nich wykończenia, możecie je zrobić ze stopionej czekolady lub gotowej polewy czekoladowej. Wykonajcie z nich na wystudzonych ciastkach cienką stróżką ozdobne esy-floresy, zygzaki lub kratkę.

Czytaj też:
Ciasteczka mleczne są idealnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. To najlepsze ciastka do kawy
Czytaj też:
Z przejrzałych bananów i wiórków robię ekspresowe ciasteczka. Są chrupiące, pyszne i zdrowe