O smaku tego sernika bez pieczenia decyduje maślany spód z korzennych ciasteczek i dodatek przyprawy do piernika do masy serowej. To prosty sernik na zimno, który można zrobić z sera z wiaderka.
Jak zrobić sernik bez pieczenia na Boże Narodzenie?
Korzenne smaki bez dwóch zdań kojarzą się z zimową porą i Bożym Narodzeniem, dlatego ten sernik jest idealnym ciastem na świąteczny stół. I co ważne: robi się je bez włączania piekarnika. Spód ciasta to korzenne ciasteczka wymieszane z masłem, a do masy serowej dodaje się przyprawę piernikową oraz kawę. Do masy trzeba również dodać bezbarwną galaretkę (galaretkę krystaliczną) – takie galaretki są dostępne w marketach. Można też wykorzystać zwykłą żelatynę, wówczas należy odmierzyć ilość odpowiadającą objętości masy serowej. Ważne jest, aby galaretka była ostudzona, zanim połączysz ją z serem.
Przepis: Korzenny sernik bez pieczenia
Pyszny sernik na zimno.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 872 w każdej porcji
Składniki
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
- 2 czyste galaretki
- 2 szklanki wrzątku
na spód:
- 250 g herbatników korzennych
- 100 g masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduMasło roztop, herbatniki pokrusz na piasek. Wymieszaj i wyklej masą spód foremki. Wstaw do lodówki.
- Szykowanie ciastaGalaretki i kawę rozpuść we wrzątku. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj partiami ser z wiaderka, cukier wanilinowy i przyprawę do piernika. Na koniec wlej ostudzoną galaretkę i wymieszaj lub zmiksuj na niskich obrotach. Masę wylej na ciasteczkowy spód.
Sernik najlepiej chłodzić ok. 12 godzin, ma wówczas idealną konsystencję. Można go przygotować dzień przed podaniem.
Rada: z tego przepisu można zrobić także efektowne serniczki w pucharkach. Wówczas wystarczy ciasteczka z masłem włożyć na dno pucharków, a potem zalać masą serową. Po schłodzeniu udekorować ciasteczkami, owocami i czekoladą.
Jak podawać sernik korzenny?
Taki sernik korzenny można udekorować na wiele sposobów. Przede wszystkim do dekoracji warto użyć pierniczków lub korzennych, kruchych ciasteczek. Można też wylać na masę serową ganache, czyli krem z czekolady, śmietanki i masła (wówczas do kremu można także dodać odrobinę przyprawy piernikowej lub cynamonu).
Sernik doskonale smakuje udekorowany świeżymi owocami lub zaserwowany z owocowymi sosami, np. z pomarańczy, mandarynek lub malin. Takie dodatki idealnie przełamują słodycz ciasta.
Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deserCzytaj też:
Ekspresowe babeczki bez miksera są idealnie puszyste. Sprawdź, jak je zrobić w 10 minut