Wystarczą korzenne ciasteczka i ser w wiaderka. Ten sernik bez pieczenia można podać na Boże Narodzenie

Wystarczą korzenne ciasteczka i ser w wiaderka. Ten sernik bez pieczenia można podać na Boże Narodzenie

Dodano: 
Ciasteczka korzenne
Ciasteczka korzenne Źródło: Shutterstock / HandmadePictures
Sekretem tego ciasta są ciasteczkowy spód i aromatyczna masa serowa. Sernik bez pieczenia w tej wersji jest idealny na święta Bożego Narodzenia.

O smaku tego sernika bez pieczenia decyduje maślany spód z korzennych ciasteczek i dodatek przyprawy do piernika do masy serowej. To prosty sernik na zimno, który można zrobić z sera z wiaderka.

Jak zrobić sernik bez pieczenia na Boże Narodzenie?

Korzenne smaki bez dwóch zdań kojarzą się z zimową porą i Bożym Narodzeniem, dlatego ten sernik jest idealnym ciastem na świąteczny stół. I co ważne: robi się je bez włączania piekarnika. Spód ciasta to korzenne ciasteczka wymieszane z masłem, a do masy serowej dodaje się przyprawę piernikową oraz kawę. Do masy trzeba również dodać bezbarwną galaretkę (galaretkę krystaliczną) – takie galaretki są dostępne w marketach. Można też wykorzystać zwykłą żelatynę, wówczas należy odmierzyć ilość odpowiadającą objętości masy serowej. Ważne jest, aby galaretka była ostudzona, zanim połączysz ją z serem.

Przepis: Korzenny sernik bez pieczenia

Pyszny sernik na zimno.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
872 w każdej porcji

Składniki

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
  • 2 czyste galaretki
  • 2 szklanki wrzątku

na spód:

  • 250 g herbatników korzennych
  • 100 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduMasło roztop, herbatniki pokrusz na piasek. Wymieszaj i wyklej masą spód foremki. Wstaw do lodówki.
  2. Szykowanie ciastaGalaretki i kawę rozpuść we wrzątku. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj partiami ser z wiaderka, cukier wanilinowy i przyprawę do piernika. Na koniec wlej ostudzoną galaretkę i wymieszaj lub zmiksuj na niskich obrotach. Masę wylej na ciasteczkowy spód.

Sernik najlepiej chłodzić ok. 12 godzin, ma wówczas idealną konsystencję. Można go przygotować dzień przed podaniem.

Rada: z tego przepisu można zrobić także efektowne serniczki w pucharkach. Wówczas wystarczy ciasteczka z masłem włożyć na dno pucharków, a potem zalać masą serową. Po schłodzeniu udekorować ciasteczkami, owocami i czekoladą.

Jak podawać sernik korzenny?

Taki sernik korzenny można udekorować na wiele sposobów. Przede wszystkim do dekoracji warto użyć pierniczków lub korzennych, kruchych ciasteczek. Można też wylać na masę serową ganache, czyli krem z czekolady, śmietanki i masła (wówczas do kremu można także dodać odrobinę przyprawy piernikowej lub cynamonu).

Sernik doskonale smakuje udekorowany świeżymi owocami lub zaserwowany z owocowymi sosami, np. z pomarańczy, mandarynek lub malin. Takie dodatki idealnie przełamują słodycz ciasta.

Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deser
Czytaj też:
Ekspresowe babeczki bez miksera są idealnie puszyste. Sprawdź, jak je zrobić w 10 minut