Ekspresowe babeczki bez miksera są idealnie puszyste. Sprawdź, jak je zrobić w 10 minut

Ekspresowe babeczki bez miksera są idealnie puszyste. Sprawdź, jak je zrobić w 10 minut

Dodano: 
Babeczki
Babeczki Źródło: Shutterstock / New Africa
Te babeczki robi się ekspresowo i bez użycia miksera. Smakują świetnie i ładnie wyrastają. Można je udekorować w dowolny sposób.

Ekspresowe babeczki to proste muffinki bez użycia miksera. To jednocześnie deser doskonały na wiele okazji: zarówno jako słodka przegryzka do kawy jak i deser na przyjęcie. Wszystko zależy od sposobu podania.

Jak zrobić ekspresowe babeczki?

Tu nie ma nic skomplikowanego, bo to przepis z cyklu tych: wymieszaj składniki mokre i suche. Najlepiej przygotować sobie dwie miski, a potem suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać. Tylko tyle!

Czy babeczki są już dobrze upieczone, warto sprawdzić metodą suchego patyczka, ponieważ czas może się nico różnić w zależności od tego, jak duże foremki wykorzystasz. Jeśli to mniejsze foremki, sprawdź babeczki po 15 minutach pieczenia.

Rada: babeczki możesz aromatyzować w dowolny sposób, w przepisie jest to skórka otarta z cytryny, ale może być również skórka cytrynowa, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii, dowolne olejki do aromatyzowania ciast (np. migdałowy lub pomarańczowy).

Przepis: Puszyste babeczki

Proste muffinki na każdą okazję.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
219 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaWymieszaj jajko, olej, mleko i skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Połącz składniki suche i mokre (mieszaj krótko, tylko do połączenia składników).
  2. Pieczenie babeczekPrzekładaj ciasto do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).

Babeczki z tego przepisu można również zrobić z nadzieniem, np. budyniowym lub czekoladowym. Wówczas należy zimny budyń nakładać łyżeczką na surowe ciasto w foremce (przykryć znowu ciastem). W ten sam sposób można zatopić w babeczkach przed pieczeniem kostkę czekolady.

Jak udekorować babeczki?

Te proste i szybkie babeczki dają ogromne pole do popisu jeśli chodzi o dekoracje, ponieważ można je ozdobić kremami o dowolnym smaku (świetnie sprawdzą się tu kremy budyniowe czy proste kremy na bazie serka mascarpone), tworząc efektowne i smaczne muffinki na różne okazje, także na święta Bożego Narodzenia (zrób krem o smaku pomarańczowym i ozdób babeczki niewielkimi pierniczkami). Babeczki można również lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać bakaliami czy kolorowymi posypkami.

W najprostszej wersji gotowe babeczki wystarczy oprószyć cukrem pudrem.

Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deser
Czytaj też:
Szybkie babeczki na maślance to deser dobry na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty

Źródło: smaki.pl