Ekspresowe babeczki to proste muffinki bez użycia miksera. To jednocześnie deser doskonały na wiele okazji: zarówno jako słodka przegryzka do kawy jak i deser na przyjęcie. Wszystko zależy od sposobu podania.
Jak zrobić ekspresowe babeczki?
Tu nie ma nic skomplikowanego, bo to przepis z cyklu tych: wymieszaj składniki mokre i suche. Najlepiej przygotować sobie dwie miski, a potem suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać. Tylko tyle!
Czy babeczki są już dobrze upieczone, warto sprawdzić metodą suchego patyczka, ponieważ czas może się nico różnić w zależności od tego, jak duże foremki wykorzystasz. Jeśli to mniejsze foremki, sprawdź babeczki po 15 minutach pieczenia.
Rada: babeczki możesz aromatyzować w dowolny sposób, w przepisie jest to skórka otarta z cytryny, ale może być również skórka cytrynowa, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii, dowolne olejki do aromatyzowania ciast (np. migdałowy lub pomarańczowy).
Przepis: Puszyste babeczki
Proste muffinki na każdą okazję.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 219 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaWymieszaj jajko, olej, mleko i skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Połącz składniki suche i mokre (mieszaj krótko, tylko do połączenia składników).
- Pieczenie babeczekPrzekładaj ciasto do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).
Babeczki z tego przepisu można również zrobić z nadzieniem, np. budyniowym lub czekoladowym. Wówczas należy zimny budyń nakładać łyżeczką na surowe ciasto w foremce (przykryć znowu ciastem). W ten sam sposób można zatopić w babeczkach przed pieczeniem kostkę czekolady.
Jak udekorować babeczki?
Te proste i szybkie babeczki dają ogromne pole do popisu jeśli chodzi o dekoracje, ponieważ można je ozdobić kremami o dowolnym smaku (świetnie sprawdzą się tu kremy budyniowe czy proste kremy na bazie serka mascarpone), tworząc efektowne i smaczne muffinki na różne okazje, także na święta Bożego Narodzenia (zrób krem o smaku pomarańczowym i ozdób babeczki niewielkimi pierniczkami). Babeczki można również lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać bakaliami czy kolorowymi posypkami.
W najprostszej wersji gotowe babeczki wystarczy oprószyć cukrem pudrem.
Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deserCzytaj też:
Szybkie babeczki na maślance to deser dobry na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty