Karmelowe ciasto bez pieczenia zachwyca nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niestety, choć wymaga minimum wysiłku podczas przygotowywania, to nie jest od razu gotowe do degustacji. Przełożone pysznym kremem herbatniki, muszą zmięknąć – idealną konsystencję ma ciasto, które było schładzane przez około 4 godziny.
Jak zrobić karmelowe ciasto bez pieczenia?
Karmelowe ciasto bez pieczenia to idealny wybór na co dzień i od święta. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 20 cm, ulubionych herbatników maślanych (opcjonalnie herbatników kakaowych lub pełnoziarnistych) oraz gotowego lub domowego kajmaku. Karmelowe ciasto bez pieczenia dekoruję polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki. Oczywiście gorzką czekoladę możesz zastąpić mleczną lub białą czekoladą.
Przepis: Karmelowe ciasto bez pieczenia
Ten niebiańsko słodki deser bez pieczenia jest dziecinnie prosty w przygotowaniu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
Składniki
- 400 g herbatników maślanych
Na masę:
- 1 puszka kajmaku
Na polewę:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania
- Podgrzewanie kajmakuZanim przystąpisz do przekładania herbatników gotową masą kajmakową, musisz ją podgrzać, żeby zyskała odpowiednią konsystencję. Możesz podgrzać ją w kąpieli wodnej (pamiętaj, aby zrobić dziurkę w wieczku puszki, co pozwoli zmniejszyć ciśnienie i uchroni przed poparzeniem podczas otwierania puszki) lub w rondelku. Podczas podgrzewania kajmaku w rondelku, uważaj, żeby gęsta masa się nie przypaliła.
- Przekładanie herbatników masąDno wyłożonej papierem do pieczenia formy wyłóż warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj 1/3 podgrzanego kajmaku i przykryj kolejną warstwą herbatników. Powtarzaj czynności, aż ciasto będzie miało 4 warstwy – górną warstwę powinny tworzyć suche herbatniki. Przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciąż np. drewnianą deską do krojenia.
- Topienie czekoladyZagotuj wodę w garnku i ustaw na nim odporną na działanie wysokiej temperatury miskę (szklaną lub metalową). Zmniejsz moc palnika (woda powinna delikatnie bulgotać) i dodaj do miski połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszaj łyżką lub rózgą kuchenną, aż czekolada się rozpuści. Dodaj do płynnej czekolady śmietankę kremówkę i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Gotową polewę odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- DekorowanieZdejmij obciążenie ciasta i papier do pieczenia. Na herbatniki wyłóż letnią polewę i wyrównaj łyżką. Porada: jeżeli masz problem z rozprowadzeniem stygnącej polewy, to wyrównaj ją rozgrzaną we wrzątku łyżką.
- ChłodzeniePrzykryj udekorowane ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Inne warianty masy do ciasta bez pieczenia
Karmelowe ciasto bez pieczenia doskonale smakuje nie tylko z tradycyjnym kajmakiem, ale także kajmakiem czekoladowym, orzechowym lub kokosowym. Wszystkie smaki bez problemu można kupić w sklepie. Jeżeli natomiast nie przepadasz za kajmakiem lub chcesz nieco przełamać słodki smak masy krówkowej, to możesz rozsmarować na herbatnikach (przed wyłożeniem kajmaku) kwaskowy dżem (np. winogronowy lub porzeczkowy).
Doskonale smakuje również ciasto bez pieczenia z masą kajmakową, masą ze śmietanki kremówki i serka mascarpone, masą budyniową, masą orzechową i musem czekoladowym z kawałkami prażonych migdałów lub orzechów laskowych.
Czytaj też:
To pyszne ciasto robię z popularnych składników. Jest dziecinnie proste, a smakuje lepiej, niż z cukierniCzytaj też:
Ten prosty placek z jabłkami zawsze się udaje. Niecała godzina i ciasto jest gotowe