Pyszne babeczki bananowe robię bez grama mąki i cukru. Idealna przekąska do śniadaniówki, która zawsze znika

Pyszne babeczki bananowe robię bez grama mąki i cukru. Idealna przekąska do śniadaniówki, która zawsze znika

Dodano: 
Babeczki bananowe
Babeczki bananowe Źródło: Shutterstock / Alena_Kos
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę dla dzieci? Zrób te proste i pyszne babeczki bananowe. Przepis na nie jest banalny, a nie tylko najmłodsi oszaleją na ich punkcie.

Nie wiesz, co wrzucić dzieciom do śniadaniówek? Proponuję znakomite babeczki bananowe przygotowane z samych zdrowych składników. Na liście produktów potrzebnych do zrobienia tego słodkiego frykasa nie ma ani grama cukru czy mąki pszennej, a smakują tak, że palce lizać. Moje dzieci zajadają je z ochotą, więc często wracam do tego przepisu. Jest prosty, a na efekty nie trzeba długo czekać.

Jak zrobić pyszne babeczki dla dzieci?

Wykonanie tego słodkiego smakołyku to bułka z masłem. Potrzebujesz tylko rozgnieść dojrzałe banany i połączyć je z rozdrobnionymi płatkami owsianymi oraz orzechami i spulchniaczami w postaci proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Ta zdrowa przekąska dostarczy twoim dzieciom m.in. potasu, cynku, magnezu, witamin z grupy B, błonnika, białka roślinnego i kwasów tłuszczowych omega-3. Ma przyjemnie wilgotną konsystencję i wcale nie brak jej smaku. Polecam spróbować.

Przepis: Babeczki bananowe

Smaczna i zdrowa przekąska, którą daję dzieciom do szkoły.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
161 w każdej porcji

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBanany obierz, przy pomocy widelca rozgnieć je na purée. Płatki owsianek zmiel w blenderze na drobny proszek. Orzechy włoskie posiekaj.
  2. Robienie ciasta na babeczkiDo dużej wsyp rozdrobnione płatki owsiane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj. Jajka ubij na puszystą masę. Dodaj do nich rozgniecione banany. Mokre składniki połącz z suchymi. Wrzuć rozdrobnione orzechy i wymieszaj.
  3. Formowanie i pieczenie babeczek bananowychW formie z dołkami umieść papilotki. W każdym z otworów umieść porcję ciasta wystarczającą do wypełnienia go do 3/4 wysokości. Babeczki piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Studź wyjęte z formy, na kratce.

Jak podawać babeczki bananowe?

Moim dzieciom te babeczki serwuję czasem nawet od razu po ostudzeniu. Dekoruję je tylko wcześniej stopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą, tworząc fantazyjne wzorki. Słodycz znika w mgnieniu oka. Czasem wręcz muszę ją schować, by było co zapakować do torebki ze śniadaniem.

Inne warianty babeczek bananowych

Do smakołyku możesz dodać do masy na babeczki posiekaną czekoladę mleczną, białą lub gorzką. To pyszne urozmaicenie będzie w sam raz, jeśli nie zdecydujesz się na dekorowanie słodyczy polewą. Babeczki bananowe możesz również ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem. Oprócz orzechów włoskich od przygotowania tej zdrowej przekąski możesz wykorzystać orzechy laskowe lub pekan — sprawdzą się tu doskonale. W zdrowej mieszance możesz również uwzględnić inne świeże owoce. Weź jabłka lub gruszki i zastąp nimi część pulpy bananowej, a będzie równie pysznie.

Czytaj też:
Te babeczki cytrynowe zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Zawierają zdrową niespodziankę
Czytaj też:
W mig robię pyszne babeczki budyniowe. Wystarczy gotowe ciasto i proste nadzienie