Mieszam płatki owsiane z prostymi składnikami i wkładam do piekarnika. Zdrowe ciasto owsiane podaję zamiast sklepowych słodyczy

Mieszam płatki owsiane z prostymi składnikami i wkładam do piekarnika. Zdrowe ciasto owsiane podaję zamiast sklepowych słodyczy

Dodano: 
Ciasto owsiane
Ciasto owsiane Źródło: Shutterstock / Radu Sebastian
Zdrowe ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami to idealna propozycja dla każdego łasucha. Przygotowanie zdrowego ciasta do pieczenia zajmuje nie więcej niż 15 minut, a składniki potrzebne do zrobienia słodkiego wypieku zapewne masz w swojej kuchni.

Szukasz przepisu na zdrowe i obłędnie pyszne ciasto, które nie wymaga żadnego wysiłku i umiejętności kulinarnych? Ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami nie tylko doskonale smakuje, ale także stanowi doskonałą alternatywę dla wysokokalorycznych wypieków i sklepowych słodyczy, które często zawierają niezdrowe dodatki.

Dlaczego warto mieć w swojej kuchni płatki owsiane?

Płatki owsiane to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu. Możesz z nich zrobić nie tylko słodką lub wytrawną owsiankę, ale także m.in. panierkę do mięs, ryb i jarskich kotlecików oraz mąkę, która stanowi świetny zamiennik mąki pszennej podczas przygotowywania ciast, ciasteczek, domowego pieczywa i naleśników. Płatki owsiane mogą również posłużyć jako dodatek do jogurtów i owocowych oraz owocowo-warzywnych koktajli, a także zrobisz z nich domowy napój owsiany, którym możesz zastąpić mleko krowie.

Co więcej, płatki owsiane stanowią cenne źródło ważnych składników odżywczych. Znajdują się w nich m.in. cynk, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i zapewniający długie uczucie sytości oraz usprawniający perystaltykę jelit błonnik pokarmowy.

Jakie płatki owsiane są najzdrowsze?

W sklepach dostępne są różne rodzaje płatków owsianych. Najlepszym wyborem są minimalnie przetworzone płatki owsiane zwykłe i płatki owsiane górskie. Niewiele składników odżywczych zawierają wysoko przetworzone płatki owsiane błyskawiczne oraz gotowe owsianki, które wystarczy zalać wodą lub mlekiem, bądź dodać do jogurtu. W takich płatkach owsianych często znajduje się sporo cukru, słodzików oraz innych, zbędnych dodatków, które podnoszą kaloryczność przekąski.

Jak zrobić ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami?

Ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami robię z całych płatków owsianych, ale możesz również zmiksować płatki z innymi składnikami na gładką masę lub użyć zmiksowanych i całych płatków w dowolnych proporcjach. Do ciasta dodaję jabłka i namoczone wcześniej rodzynki. Uwielbiam cynamon, imbir i goździki, więc wzbogacam tymi przyprawami korzennymi jesienną wersję ciasta owsianego z jabłkiem i rodzynkami.

Latem często robię ciasto owsiane z dodatkiem sezonowych owoców m.in. malin, truskawek, moreli oraz jagód. Doskonale smakuje również ciasto owsiane z bananem, brzoskwiniami, nektarynkami i gruszkami, co sprawia, że możesz modyfikować przepis podstawowy, dopasowując go nie tylko do indywidualnych preferencji smakowych, ale także dostępności i ceny różnych owoców.

Ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami nie zawiera cukru. Słodyczy dodają mu jabłka, rodzynki oraz polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe wiórki, którymi posypuję gotowy wypiek. Jeżeli lubisz słodkie ciasta, to możesz dodać do masy z płatków owsianych i innych składników cukier biały, cukier brązowy, miód lub inne słodzidło. Jogurt naturalny możesz zastąpić gęstym kefirem lub maślanką. Jajka oraz jogurt powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.

Do pieczenia używam tortownicy o średnicy 22 cm. Możesz również upiec ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami w formie do tarty lub w innej blaszce do pieczenia.

Przepis: Ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami

Prosty deser ze zdrowych składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 średnie jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 średnie jabłka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru mielonego

Do dekoracji:

  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMasło roztop w rondelku na gazie lub w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Rodzynki zalej wrzątkiem, namaczaj pod przykryciem przez 5 minut, a następnie odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Jabłka umyj, obierz (opcjonalnie), usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w niewielką kostkę bądź paseczki. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, to możesz lekko odcisnąć je z soku. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Łączenie składnikówJajka wbij do miski i lekko ubij je mikserem na średnich obrotach. Dodaj jogurt oraz ostudzone masło i miksuj jeszcze krótką chwilę – do połączenia składników. Wsyp płatki owsiane oraz dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mielone goździki, imbir i cynamon. Wymieszaj składniki łyżką, silikonową łopatką lub rózgą kuchenną. Dodaj do miski starte jabłka oraz rodzynki i wmieszaj je w ciasto owsiane.
  3. Pieczenie ciastaPrzełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównaj wierzch łyżką i uderz kilka razy formą o blat. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę z ciastem owsianym do gorącego piekarnika i piecz 30 minut. Wskazówka: jeżeli przełożysz ciasto do większej formy, to będzie wymagało skrócenia czasu pieczenia. Ciasto w mniejszej formie powinno piec się nieco dłużej. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Robienie polewyW kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść 3/4 tabliczki czekolady. Pozostałą czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na wierzchu ostudzonego ciasta owsianego rozprowadź letnią czekoladę i posyp polewę wiórkami czekolady.

Jak podawać ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami?

Ciasto owsiane z jabłkiem i rodzynkami podawaj, gdy polewa zastygnie. Resztki ciasta możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przed podaniem ogrzej schłodzone ciasto do temperatury pokojowej, żeby nie było bardzo twarde.

Opcjonalne dodatki do ciasta owsianego z jabłkiem i rodzynkami

Smak ciasta owsianego z jabłkiem i rodzynkami możesz wzbogacić, dodając do wymieszanych składników posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, a także podprażone na suchej patelni migdały i ulubione orzechy np. orzechy laskowe. Zwiększając ilość suchych składników np. o połowę szklanki, dodaj tyle samo jajka i jogurtu naturalnego – wbij jajko do szklanki i dopełnij jogurtem.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Ewa Wachowicz dodaje to do brownie. Jej ciasto jest wilgotne i delikatne