Te cynamonowe ciasteczka zrobią nawet dzieci. Wystarczy zagnieść proste składniki

Te cynamonowe ciasteczka zrobią nawet dzieci. Wystarczy zagnieść proste składniki

Dodano: 
Ciasteczka z cynamonem
Ciasteczka z cynamonem Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Te kruche ciasteczka idealnie sprawdzą się na jesienne popołudnia, ale zachowaj ten przepis także na Boże Narodzenie. To jedne z najłatwiejszych do zrobienia ciasteczek cynamonowych.

Ciasteczka cynamonowe z tego przepisu robi się łatwo i szybko. Ich bazą jest zwykłe, kruche ciasto z dodatkiem sporej ilości cynamonu. Już podczas pieczenia cały dom wypełnia się obłędnym zapachem cynamonu. Dekoracja z białej czekolady, choć prosta, sprawia, że ciastka wyglądają i smakują rewelacyjnie.

Jak zrobić ciasteczka z cynamonem?

Podstawą tego deseru jest kruche ciasto, w tym przypadku na margarynie do pieczenia (ciastka można zrobić również na maśle, jednak wówczas zmieni się ich smak). Ważne jest, aby tłuszcz był dobrze schłodzony. Ciasto kruche nie lubi też długie wyrabiania. Należy to zrobić możliwie szybko i jeszcze dodatkowo schłodzić ciasto w lodówce lub zamrażarce.

Rada: przed ponownym schłodzeniem, można najpierw ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (i w takiej formie, na płasko, włożyć na chwilkę do lodówki). Wówczas po wyjęciu z lodówki wystarczy już tylko powykrawać ciasteczka.

W przepisie proponuję, aby do dekoracji ciasteczek użyć białej czekolady, ale może to być również gotowa polewa do ciast.

Przepis: Ciasteczka cynamonowe

Kruche ciasteczka z cynamonem i białą czekoladą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g zimnej margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cynamonu

dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZimną margarynę posiekaj nożem z mąką. Dodaj cukier, żółtka i cynamon. Zagnieć szybko. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 20 minut.
  2. Pieczenie ciasteczekCiasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj. Wykrawaj dowolne kształty, układaj na blasze i piecz ok. 12-17 minut (w zależności od wielkości ciastek) w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciastka wystudź.
  3. Dekorowanie ciastekRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Nakładaj na ciastka, posyp cynamonem i odstaw, aż czekolada stężeje.

Inne pomysły na ciasteczka z cynamonem

Te ciasteczka można udekorować na wiele sposobów, opcja z białą czekoladą i odrobiną cynamonu, jest tylko jedną z wielu. Do dekoracji można wykorzystać również ciemną czekoladę albo lukier. Do lukru także można dodać cynamon albo inne korzenne przyprawy (także przyprawę piernikową). Dobrze będzie tu smakować lukier pomarańczowy zrobiony z cukru pudru, soku pomarańczowego i skórki otartej z pomarańczy. Posmarowane czekoladą lub lukrem ciasteczka można dodatkowo posypać orzechami, np. orzechami włoskimi, pistacjami czy orzechami pekan. Te ostatnie efektownie wyglądają w połówkach, zatopione w czekoladzie lub lukrze.

Czytaj też:
Gruszki w cieście francuskim smakują niczym z cukierni. Zrobisz je ekspresowo
Czytaj też:
Znasz te polskie ciasteczka? Są kruche, łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają