Znasz te polskie ciasteczka? Są kruche, łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają

Znasz te polskie ciasteczka? Są kruche, łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają

Dodano: 
Kołaczki
Kołaczki Źródło:Shutterstock / Tanya Consaul Photography
Marzysz o pysznej, słodkiej przekąsce? Zamiast biec do cukierni czy sklepu, znajdź pół godziny i przygotuj w domu pyszne, kruche ciasteczka. Niezawodnie się udają i dosłownie rozpływają się w ustach.

Te ciasteczka zwane kołaczkami mają apetyczny kształt i doskonale smakują. A to dlatego, że robi się je z ciasta z dodatkiem twarogu. Dzięki temu jest ono kruche i delikatne. Do nadzienia można użyć ulubionego dżemu lub słodkiego twarożku. Ta słodka przekąska jest prosta i szybka w przygotowaniu i zawsze się udaje. Idealnie pasuje do kawy czy herbaty, można ją podać na podwieczorek.

Dwa sposoby przygotowania ciasta półkruchego

Kołaczki robi się z ciasta półkruchego, które można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na utarciu masła z cukrem i twarogiem i połączeniu ich z mąką. Drugi robi się podobnie, jak ciasto kruche. A więc schłodzone masło sieka się z mąką, a potem dodaje do nich twaróg i cukier i zagniata się zwarte ciasto. Po upieczeniu ma ono listki i przypomina nieco ciasto francuskie. Ja zdecydowanie wolę drugi sposób, bo nie lubię bez konieczności wyciągać miksera.

Jak zrobić kołaczki?

Składniki do przygotowania zagniatanego ciasta na kołaczki powinny być schłodzone. Wówczas łatwiej po upieczeniu uzyskać efekt listkowania ciasta.

Przepis: Kołaczki

Półkruche ciasteczka z dodatkiem twarogu, nadziewane dżemem i twarożkiem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • dżem malinowy
  • 100 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do nich pokrojone na kawałki, schłodzone masło. Składniki posiekaj nożem, rozkrusz w palcach. Dodaj do nich cukier puder, twaróg i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią, włóż na 10 minut do zamrażarki.
  2. Formowanie ciastekCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Pokrój w kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę dżemu lub twarożku wymieszanego z cukrem pudrem i wanilinowym. Dwa naprzeciwległe rogi każdego kwadratu zlep nad farszem.
  3. Pieczenie ciastekCiasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po lekkim przestudzeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Czym można nadziać kołaczki?

Kołaczki zwykle nadziewa się dżemem malinowym albo słodkim twarożkiem. Jednak można je też upiec z dodatkiem innego dżemu, dowolnej konfitury czy kremu czekoladowego. Dobrze też sprawdzą się tu kawałki jabłek czy prażone jabłka. Jeśli macie nieco więcej czasu, możecie też przygotować farsz z orzechów włoskich.

Czytaj też:
Moje pieguski z czekoladą rozpływają się w ustach. Domowe ciasteczka z tego przepisu zrobisz w mig
Czytaj też:
Szybkie ciasteczka owsiane z 5 składników. Ta słodka przekąska wyjdzie ci na zdrowie