Orzeźwiający, włoski deser robię tanio tylko z 3 składników. To idealna przekąska na upalne dni

Orzeźwiający, włoski deser robię tanio tylko z 3 składników. To idealna przekąska na upalne dni

Dodano: 
Granita arbuzowa
Granita arbuzowa Źródło: Shutterstock / bonchan
Lubisz soczyste i słodkie arbuzy? Jeżeli tak, to zapraszam do wypróbowania przepisu na orzeźwiającą granitę, która w sezonie na te owoce jest bardzo tania. Przepis na ten lodowy deser przywiozłem ze słonecznej Sycylii.

Arbuzowa granita pomaga schłodzić organizm podczas upału i szybko gasi pragnienie. Jej smak niczym nie różni się od smaku deseru serwowanego we włoskich cukierniach. Robiąc owocową granitę w domu, możesz nie tylko sporo zaoszczędzić, ale także dopasować stopień słodkości „lodów” do indywidualnych preferencji. Ogromną zaletą domowej granity są wysokie wartości odżywcze – orzeźwiający deser zawiera wszystko, co najlepsze w owocach, czyli m.in. witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy.

Co to jest granita?

Granita to lodowy deser, który powstaje z rozdrobnionych owoców lub soku owocowego. W zależności od rodzaju owoców do granity dodawana jest również woda, która ma za zadanie nadać zmiksowanej bazie odpowiednią konsystencję. Smak granity wzbogaca dodatek cukru i soku z cytryny. Dzięki mieszaniu owocowej masy podczas mrożenia granita zyskuje specyficzną, ziarnistą konsystencję.

Granita pochodzi z Sycylii, gdzie była niegdyś przygotowywana jedynie z soku z cytryny, cukru i lodu pozyskiwanego z lodowca. Obecnie można cieszyć się wieloma smakami. Granita przygotowywana jest z musów, soków owocowych i warzywnych. Ogromną popularnością nie tylko we Włoszech cieszą się też granita kawowa, orzechowa i pistacjowa.

Jak przygotować domową granitę?

Przepis jest dziecinnie prosty. Tradycyjna granita arbuzowa nie wymaga dodawania wody, bo miąższ owocu jest bardzo soczysty. Jednak zanim przystąpisz do jego miksowania, musisz usunąć pestki. Pamiętaj więc, że przygotowanie arbuzowej granity ułatwia zakup arbuza bezpestkowego. Jeżeli liczysz kalorie, to możesz zrezygnować z dodawania cukru lub zmniejszyć jego ilość np. o połowę.

Wskazówka: do arbuzowej granity możesz dodać inne owoce w dowolnych proporcjach np. maliny, jagody lub truskawki. Granitę w wersji dla dorosłych możesz przygotować z dodatkiem alkoholu np. owocowego likieru lub ulubionego wina.

Przepis: Granita arbuzowa

Przygotowanie domowej granity zajmuje kilkanaście minut, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo wymaga ona kilku godzin mrożenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg arbuz
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówUmytego arbuza pokrój na ćwiartki. Możesz zostawić kilka kawałków ze skórką do dekoracji pucharków z granolą. Oddziel miąższ arbuza od skórki, usuń pestki i pokrój na mnisze kawałki. Odmierz potrzebną ilość cukru i soku z cytryny.
  2. MiksowaniePrzełóż miąższ arbuza do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier i sok z cytryny do smaku.
  3. MrożenieZmiksowany miąższ przełóż do płaskiego naczynia z pokrywką, które można wstawić do zamrażalnika. Jeżeli nie masz formy z pokrywką, to przykryj naczynie woreczkiem, który przeznaczony jest do mrożenia żywności lub odporną na działanie niskiej temperatury folią spożywczą. Wstaw do zamrażalnika. Po 1,5-2 godzinach rozdrobnij masę widelcem. Mieszaj granitę jeszcze 3-4 razy (co 30-45 minut). Czas chłodzenia granity zależy m.in. od wielkości formy – im cieńsza warstwa arbuzowej masy, tym krótszy czas mrożenia.

Jak podawać granitę?

Gotową granitę przełóż do filiżanek, pucharków lub szklanek. Możesz udekorować orzeźwiający deser kawałkami arbuza lub listkami mięty bądź melisy. Jeżeli chcesz, żeby granita nadawała się do picia, napełnij nią wysokie szklanki do 2/3 wysokości, dolej zwykłą lub gazowaną wodę i wymieszaj. Deser możesz również podawać z sokami owocowymi i drinkami.

Czytaj też:
Kuroń zrobił domowe lody w 2 minuty! Ten przepis jest genialny w swojej prostocie
Czytaj też:
Jak zrobić cafe affogato, czyli 3 pomysły na kawę z lodami