Jak zrobić cafe affogato, czyli 3 pomysły na kawę z lodami
Artykuł sponsorowany

Jak zrobić cafe affogato, czyli 3 pomysły na kawę z lodami

Dodano: 
Cafe affogato w przezroczystym kubku
Cafe affogato w przezroczystym kubku Źródło: De’Longhi
Kiedy z nieba leje się żar, a słupek rtęci rośnie w oczach, nie ma nic przyjemniejszego niż łyk mroźnego, orzeźwiającego napoju. Idealnym rodzajem kawy na te upalne dni będzie cafe affogato, czyli kawa z lodami.

Kompozycja aromatycznych ziaren i lodowych pyszności zaparzona w wyjątkowy i niecodzienny sposób pozwoli ci nie tylko schłodzić ciało, lecz również pobudzić umysł. Sprawdź, jak przygotować espresso affogato i delektuj się tą pyszną kawą przez całe lato!

Cafe affogato – co to takiego?

Cafe affogato to niebanalne połączenie pysznej kawy oraz wyśmienitych lodów. Świetnie sprawdza się:

  • w upalne dni
  • podczas spotkania z przyjaciółmi
  • jako orzeźwiający deser

Kawę do cafe affogato można przyrządzić na dwa sposoby. Jednym z nich jest po prostu zaparzenie klasycznego espresso z ulubionych ziaren. Jest to najłatwiejsza metoda, która pozwala na szybkie rozkoszowanie się orzeźwiającym napojem.

Znacznie aromatyczniejszą wersję przygotujesz natomiast z cold brew – kawy parzonej na zimno. Jeżeli nie posiadasz ekspresu, w którym zaparzysz ten rodzaj naparu, możesz zrobić to klasycznie. Wystarczy, że zmielisz ziarna i przesypiesz je do słoika. Następnie musisz zalać je chłodną, przefiltrowaną wodą, dokładnie zakręcić pojemnik i energicznie wstrząsnąć. Tak przygotowana mieszanka powinna spędzić w chłodnym miejscu bądź w lodówce ok. 15 godzin. W tym czasie – pomimo braku wrzątku – kawa odpowiednio się zaparzy i zyska niesamowity aromat.

Brakuje ci cierpliwości i nie masz ochoty czekać przez wiele godzin na swoją pyszną kawę? Zdecyduj się na zakup ekspresu, np. Eletta Explore od De’Longhi, który posiada funkcję przygotowywania cold brew w mniej niż 5 minut!

Gdy masz już swoją pyszną kawę na zimno, przelej ją do szklanki i umieść w niej lody wraz z polewami, posypkami i innymi ulubionymi dodatkami. Jeżeli smak kawy jest dla ciebie naprawdę bardzo ważny, unikaj lodów, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Nie są one najczęściej wystarczająco wysokiej jakości, by sprawić, że twoje kubki smakowe będą zachwycone. Cafe affogato smakuje znacznie lepiej z samodzielnie przygotowanymi lodami. Spróbuj koniecznie!

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu? - infografika

Eletta Explore – ekspres idealny do cafe affogato

De’Longhi Eletta Explore to idealny pomocnik podczas przyrządzania wybornej cafe affogato oraz wielu ciekawych wariantów kawy (ponad 50 możliwości). Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii Eletta Explore zupełnie zmieni twoje postrzeganie kawy oraz możliwości domowego ekspresu. Urządzenie wyposażone jest w 3,5-calowy dotykowy wyświetlacz z ikonami typu soft touch. Dzięki niemu możesz szybko i bez wysiłku skonfigurować wszystkie parametry, aby zaparzyć dokładnie taką kawę, jaką lubisz. Podczas używania ekspresu możesz korzystać także z wygodnej aplikacji Coffee Link, by sterować urządzeniem zdalnie, np. z łóżka o poranku czy podczas dłużących się chwil w korku. Znajdziesz tam również ponad 100 ciekawych przepisów na pyszne kawy.

LatteCrema Hot and Cool to technologia, dzięki której w kilka sekund wyczarujesz idealną, puszystą piankę z mleka bądź napoju roślinnego o odpowiedniej do danego rodzaju kawy temperaturze. LatteCrema Hot – dzięki mieszaniu mleka, powietrza i pary wodnej – tworzy gorącąe piankę. Natomiast LatteCrema Cool utrzymuje mleko w niskiej temperaturze i wydobywa z niego słodycz. Orzeźwiającymi kawami na zimno możesz cieszyć się bez względu na porę roku.

Aby utrzymać odpowiedni poziom higieny, karafki są wyposażone w automatyczny system czyszczenia. Dodatkowo każdy z elementów możesz umyć w zmywarce.

Technologia Cold Extraction to coś, co pokochają miłośnicy orzeźwiającej kawy na zimno. Opiera się na mieleniu i ubijaniu ziaren kawy oraz macerowaniu ich w wodzie o temperaturze pokojowej przy minimalnym ciśnieniu. Dzięki temu, pomimo braku wrzątku, powstające cold brew jest pełne aromatu i smaku.

Sprawdź, jakich błędów unikać podczas przygotowywania kawy z mlekiem.

Technologia Bean Adapt dopasowuje natomiast poziom zmielenia ziaren kawy do wybranego przez ciebie naparu. Nie będziesz się więc dłużej głowić, czy lepsze będą te grubo, czy zaledwie lekko zmielone ziarna.

Jeżeli zamarzy ci się twoja ulubiona kawa na wynos, to także nie będzie problem. Do ekspresu dołączony jest kubek o pojemności 473 ml. Co więcej, istnieje też opcja napełnienia go trzema różnymi ilościami kawy, odpowiadającymi małemu, średniemu i dużemu napojowi w kawiarni. Ekspres Eletta Explore ma w tacce ociekowej podnoszony fragment. Dzięki niemu nawet ten wysoki, pojemny kubek bez problemu pasuje do ekspresu.

Kawa mrożona z ekspresu z lodami – pyszne orzeźwienie

Kawa na zimno z lodami zdecydowanie wygrywa z gorącym espresso, gdy na dworze jest naprawdę upalnie. Cafe affogato możesz przyrządzić klasycznie z kulką waniliowych lodów bądź puścić wodze fantazji i stworzyć zupełnie nowe, słodkie kompozycje.

O czym warto pamiętać podczas przygotowywania cafe affogato? 

Ciekawe przepis na kawę mrożoną znajdziesz też tutaj.

Mrożona kawa z lodami waniliowymi i malinami

Kawa i wanilia komponują się ze sobą nadzwyczaj dobrze. Gorzki posmak espresso oraz słodycz wanilii tworzą razem duet idealny. To także doskonały zaczątek do eksperymentów z dodawaniem ciekawych smaków.

Składniki:

  • śmietanka kremówka 30% – 2 szklanki
  • słodzone mleko zagęszczone – ¾ szklanki
  • laska wanilii – 2 sztuki
  • cold brew – 1 porcja
  • maliny – 1 szklanka
  • cukier trzcinowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Przełóż śmietankę kremówkę, słodzone mleko zagęszczone oraz ziarenka wydrążone z dwóch lasek wanilii do misy. Dobrze wymieszaj całość, aż składniki się połączą.
  2. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na godzinę.
  3. Po tym czasie wyjmij miskę i zmiksuj jej zawartość mikserem, aby porządnie się napowietrzyła. Nie będzie ona sztywna, lecz lekko spulchniona.
  4. Przelej masę do pojemnika i wsadź na 5 godzin do zamrażarki.
  5. W tym czasie podgrzej maliny na małym ogniu i gdy zaczną wrzeć, połącz je z cukrem.
  6. Gotuj maliny z cukrem ok. 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotuj cold brew przy pomocy De’Longhi Eletta Explore.
  8. Do szklanki z kawą włóż porcję lodów i polej ją sosem malinowym. Jeżeli nie lubisz pestek, pamiętaj, by wcześniej przetrzeć maliny przez sito.

Espresso z lodami pistacjowymi

Pistacje dają deserom cudowny, orzechowy posmak. Są delikatne w smaku i świetnie sprawdzają się jako dodatek do dania bądź napoju na specjalne okazje. Do cafe affogato pasują więc idealnie.

Składniki:

  • jogurt grecki – 1 szklanka
  • miód – 1 łyżka
  • łuskane pistacje – 4 łyżki
  • espresso – 1 porcja

Przygotowanie:

  1. 3 łyżki pistacji namocz w letniej wodzie przez dwie godziny.
  2. Odcedź namoczone pistacje i zblenduj je wraz z miodem i jogurtem greckim.
  3. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażarki na 8 godzin. W tym czasie dwukrotnie wyjmij lody i je ponownie zblenduj.
  4. Nienamoczone pistacje niezbyt drobno posiekaj.
  5. Przygotuj espresso ze swoich ulubionych ziaren i poczekaj, aż całkiem ostygnie.
  6. Do kawy dodaj kulkę lodów pistacjowych. Całość posyp posiekanymi orzechami. Twoje espresso z lodami jest gotowe!

Darmowy e-book z 11 przepisami na zimne napoje kawowe

Szukasz orzeźwienia? Pobierz darmowy e-book z 11 przepisami na zimne napoje kawowe i otrzymaj atrakcyjną zniżkę na zakupy w sklepie De'Longhi!

Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną oraz karmelowym sosem

Karmel jest doskonałym dodatkiem do deserów. Nadaje im wyrazistości i wyjątkowej słodyczy. Bez trudu przygotujesz go w domu.

Składniki:

  • lody waniliowe z pierwszego przepisu – 1 porcja
  • cold brew – 1 porcja
  • śmietanka kremówka 30% – ½ szklanki
  • cukier trzcinowy – 4 łyżki
  • woda – 4 łyżki
  • masło – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Na dno garnka wsyp cukier i podgrzewaj go do całkowitego rozpuszczenia. Pamiętaj jednak, żeby nie robić tego zbyt długo.
  2. Dodaj 4 łyżki wody i wymieszaj je z rozpuszczonym cukrem.
  3. Gdy cukier będzie już rozwodniony, wlej śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Roztop w karmelu łyżeczkę masła i zdejmij rondelek z palnika.
  5. Przygotuj cold brew w ekspresie.
  6. Do szklanki przelej kawę, dodaj porcję lodów waniliowych i co najmniej 2 łyżki przestudzonego karmelu.
Źródło: De'Longhi