Sernik zebra na zimno zrobisz z sera z wiaderka. Genialny przepis na ciasto bez pieczenia

Sernik zebra na zimno zrobisz z sera z wiaderka. Genialny przepis na ciasto bez pieczenia

Dodano: 
Sernik zebra na zimno
Sernik zebra na zimno Źródło: Shutterstock / irina2511
Sernik zebra to dwukolorowe ciasto składające się z warstw waniliowej i kakaowej. W łatwy sposób można zrobić go bez pieczenia, jako sernik na zimno.

Ciasta typu zebra to jedne z najbardziej efektownych ciast. Jednocześnie są zwykle łatwe do przygotowania tak jak ten sernik zebra, który jest zrobiony z sera z wiaderka. To sernik na zimno, który przygotujesz bez pieczenia.

Jak zrobić sernik zebra na zimno?

Aby zrobić ten sernik zebra bez pieczenia, potrzebujesz przede wszystkim ser z wiaderka. Jeśli kupisz ser waniliowy, możesz zrezygnować już z dodatku cukru waniliowego (zwróć jednak uwagę, czy taki ser nie zawiera już cukru, jeśli tak, zrezygnuj z jego dodawania lub zmniejsz ilość – wszystko w zależności od tego, jak słodkie ciasto chcesz uzyskać).

Sernik na zimno jest ustabilizowany żelatyną. Ważne jest, aby żelatynę dobrze rozpuścić w gorącym mleku (nie może być grudek). Aby było to łatwiejsze, można najpierw żelatynę namoczyć.

Jak zrobić idealną zebrę? W serniku zebra chodzi o to, aby jasne i ciemne warstwy utworzyły charakterystyczny wzór. Aby to zrobić, należy nakładać łyżką kolejne porcje ciasta na zmianę. Masa serowa sama będzie rozpływała się, a kolejne porcje wystarczy nakładać na środek.

Przepis: Sernik zebra bez pieczenia

Sernik na zimno z sera z wiaderka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
979 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka śmietany 36%

na spód:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie spoduHerbatniki pokrusz na piasek. Rozpuść masło i lekko przestudzone wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż masę na dno tortownicy i wstaw do lodówki.
  2. Szykowanie masy serowejMleko zagotuj, dodaj do niego żelatynę i dobrze rozpuść, dodaj cukier waniliowy i całość przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, dodaj ser i dalej ubijaj. Dodaj przestudzone mleko z żelatyną i ubijaj jeszcze chwilę. Odłóż część masy do drugiej miski i wymieszaj z kakao.
  3. Robienie zebryNa schłodzony spód nakładaj na zmianę łyżkę masy białej i łyżkę masy kakaowej. Na koniec wyrównaj wszystko i wstaw do lodówki do stężenia.

Z czego zrobić spód do sernika na zimno?

Nasz sernik zebra ma spód z kakaowych herbatników, rozkruszonych i wymieszanych z masłem. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Przede wszystkim takie ciasto bez pieczenia możesz zrobić bez żadnego spodu, ale sam spód można też zrobić w inny sposób. Wystarczy ułożyć na dnie blachy biszkopty obok siebie, albo herbatniki (zwykłe lub kakaowe) i na to wylewać masę sernikową.

Jak podawać sernik zebra na zimno?

Dobrze schłodzony sernik zebra możesz udekorować w dowolny sposób. Można posypać go wiórkami czekolady albo ułożyć na nim świeże owoce. Takie ciasto bez pieczenia można także udekorować kawałkami pokruszonych batoników i ciastek.

Czytaj też:
Prosty sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Sprawdzony przepis na szybkie ciasto
Czytaj też:
Genialny deser robię bez żelatyny. Ścina się szybko i smakuje obłędnie

Źródło: smaki.pl