Te słodkie bułki robi się szybciej niż jagodzianki. Domowe drożdżówki nie mają sobie równych

Te słodkie bułki robi się szybciej niż jagodzianki. Domowe drożdżówki nie mają sobie równych

Dodano: 
Drożdżówki z borówkami
Drożdżówki z borówkami Źródło: Shutterstock / zi3000
Te domowe drożdżówki są pełne owoców i maślanej kruszonki. Ich zrobienie nie jest trudne, a jednocześnie mniej pracochłonne niż tradycyjne jagodzianki.

Lubisz jagodzianki, ale nie masz wprawy w zawijaniu jagód w ciasto? Zrób zamiast tego pyszne drożdżówki z owocami. Wykorzystaj do ich zrobienia leśne, czarne jagody albo borówki amerykańskie. I gwarantujemy, że te słodkie bułki z kruszonką znikną błyskawicznie.

Jak zrobić domowe drożdżówki z owocami?

Do zrobienia tych drożdżówek możesz wykorzystać jagody, borówki, porzeczki lub inne sezonowe owoce. Możesz też uszykować mieszankę owoców: np. borówek, jagód i czarnych porzeczek. Podstawą jest proste ciasto drożdżowe.

W tym przypadku warto poświęcić czas na dobre wyrobienie ciasta. Jeśli masz robot z hakiem do wyrabiania, to maszyna wykona tę pracę dla ciebie, ale oczywiście można również wyrabiać ciasto ręcznie (wówczas najlepiej roztopione masło dodawać stopniowo, wgniatając je w ciasto).

Z podanego przepis, w zależności od tego jak duże bułki chcesz mieć, wyjdzie 8-12 drożdżówek. Polecamy w tym przypadku robić mniejsze bułeczki. Wgłębienie na drożdżówkach, które wypełnia się owocami, można zrobić dłonią, ale można też pomóc sobie wciskając w bułki szklankę (denkiem do dołu) i robiąc idealnie równe miejsce na jagody czy borówki.

Inspiracja: mąkę pszenną można zastąpić w przepisie na kruszonkę mąką migdałową.

Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem (to propozycja z naszego przepisu), ale można też, jeśli lubisz bardzo słodkie bułeczki, polać je lukrem cytrynowym (wystarczy wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem).

Przepis: Drożdżówki z jagodami

Sezonowe drożdżówki z owocami i kruszonką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 300 g jagód leśnych lub borówek amerykańskich

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g zimnego masła
  • 40 g cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuDrożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę i uszykuj resztę składników.
  2. Robienie ciasta drożdżowegoDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, roztopione (ale nie gorące) masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Robienie kruszonkiSkładniki na kruszonkę wymieszaj palcami. Włóż kruszonkę do lodówki.
  4. Pieczenie drożdżówekWyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na 10-12 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułce zrób wgłębienie i wypełnij je owocami. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj brzegi bułeczek. Posyp drożdżówki obficie kruszonką i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Jak podawać drożdżówki z jagodami?

Drożdżowe bułeczki z owocami najlepsze są tego samego dnia. Im świeższe, tym lepiej. Podaj je ze szklaną mleka (tak zrobiłyby nasze babcie), albo z dobrą kawą czy herbatą. Takie drożdżówki są idealne, aby zabrać je ze sobą na wakacyjną wycieczkę czy jako prowiant w długą podróż.

Czytaj też:
Lodowe jagodzianki to hit tego lata. Za ten pomysł ktoś powinien dostać medal
Czytaj też:
Jagodzianki mojej mamy są oszczędne, a pyszne. Lepszych nie znajdę w żadnej cukierni

Źródło: smaki.pl