Te lody bez mleka zrobisz w mniej niż 5 minut. Wystarczą zaledwie 3 produkty

Te lody bez mleka zrobisz w mniej niż 5 minut. Wystarczą zaledwie 3 produkty

Dodano: 
Lody z owoców jagodowych i bananów
Lody z owoców jagodowych i bananów Źródło: Unsplash / Markus Spiske
Te lody owocowe zrobisz ekspresowo. Nie trzeba mieszać, a większość pracy wykonuje za ciebie czas. Potrzebujesz tylko 3 produktów.

Domowe lody owocowe to nie tylko łatwość i szybkość wykonania, ale również gwarancja świeżości i wysokiej jakości składników. W twoim deserze nie będzie sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Zamiast nich znajdą się tam cenne witaminy i minerały. Latem trzeba spróbować.

Jak zrobić lody bez mleka?

Lody owocowe bez mleka należą do moich ulubionych. Co roku robię je tak samo. Dbam o to, by mieć w zamrażarce pokrojone w plasterki banany. Gdy mam ochotę na lody po prostu biorę świeże owoce jagodowe – najczęściej są to maliny i borówki amerykańskie – i miksuję je z tymi mrożonymi bananami. Mocny blender pomaga mi sprawnie osiągnąć odpowiednią konsystencję deseru. Potem muszę już tylko uzbroić się w cierpliwość, bo mieszanka wymaga schłodzenia. Ale smak domowych lodów wart jest oczekiwania.

Przepis: Lody owocowe bez mleka

Pyszne i proste domowe lody owocowe, które przygotujesz w 5 minut.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
222 w każdej porcji

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 100 g malin
  • 100 g borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBanany obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Kawałki owocu ułóż na tacy, przykryj folią spożywczą. Włóż do zamrażalnika na 5 godzin. Owoce jagodowe dokładnie umyj.
  2. Robienie lodów typu sorbetDo pojemnika blendera wrzuć wyjęte z zamrażarki banany oraz pozostałe owoce. Dokładnie zmiksuj i przełóż do szczelnego opakowania z pokrywką. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, by lody się zestaliły.

Jak podawać domowe lody?

Dobrze zmrożone lody owocowe świetnie smakują z lekko słodkim i chrupiącym wafelkiem do lodów. Możesz też po prostu ułożyć je w miseczkach i udekorować polewą czekoladową. Jeśli nie przeszkadza ci mleko, opcją jest też podanie ich z kleksem bitej śmietany. Bardzo lubię też posypywać lodowy sorbet świeżą miętą. Jej smak dodaje przyjemnego orzeźwienia. Jest ono szczególnie przyjemne w upalne dni.

Jadłam również lody owocowe w ciepłych rożkach zrobionych z ciasta na gofry. To było niesamowite doznanie smakowe. Nie próbowałam jeszcze odtworzyć tego deseru w domu, ale jeśli nie brak ci odwagi, spróbuj.

Inne warianty lodów owocowych

Znajomy, który wyjawił mi ten prosty i pyszny patent na domowe lody bez mleka, używa bardzo różnych owoców do ich wykonania. Bazą zawsze są zmrożone banany. Oprócz nich dodawał już m.in. świeże truskawki, brzoskwinie z puszki czy ananasa z syropu. Możesz więc eksperymentować, aż odkryjesz ulubioną kombinację.

Zrobienie lodów bez mleka z mrożonych owoców też powinno zakończyć się sukcesem. Jeśli tylko nie będą pokryte warstwą lodu z zamrażalnika, wystarczy, że będziesz je nieco dłużej blendować.

Czytaj też:
Domowe lody z blendera zawsze się udają. Biorę proste składniki, a lody mają smak jak z najlepszej cukierni
Czytaj też:
Ten przepis na domowe lody pistacjowe to mistrzostwo świata. Same zdrowe dodatki

Źródło: Smaki.pl