Domowe lody z blendera zawsze się udają. Biorę proste składniki, a lody mają smak jak z najlepszej cukierni

Domowe lody z blendera zawsze się udają. Biorę proste składniki, a lody mają smak jak z najlepszej cukierni

Dodano: 
Lody z blendera
Lody z blendera Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Odkryj mój patent na lody bananowo-czekoladowe z blendera. Zobi się je szybko, a smakują wyśmienicie. Polecam ten przepis na pyszne domowe lody.

Uwielbiam lody w każdej odsłonie. Często robię domowe sorbety oraz lody na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i mleka skondensowanego. Ostatnio poznałem sposób na ekspresowe w przygotowaniu lody z blendera, które zachwycają bogatym smakiem i aksamitną konsystencją.

Porada: jeżeli chcesz przygotować lody bananowo-czekoladowe lub inne lody z blendera, musisz wcześniej zamrozić owoce. Powinny one mrozić się minimum 3-4 godziny. Pamiętaj, że do przygotowania lodów możesz wykorzystać zapasy mrożonych owoców z lodówki. Jeśli więc jakieś zalegają w twojej zamrażarce, wykorzystaj je do tego przepisu.

Jak zrobić lody bananowo-czekoladowe z blendera?

Przepis na lody bananowo-czekoladowe z blendera jest banalnie prosty i uwzględnia mrożone banany, niewielką ilość śmietanki kremówki lub mleka oraz gorzką czekoladę. Do lodów tych możesz również dodać orzechy i naturalne kakao. Przepis ten łatwo modyfikować, zastępując banany innymi owocami (koniecznie mrożonymi) oraz np. białą czekoladą i pistacjami.

Wskazówka: przygotuj wszystkie składniki lodów z blendera przed rozpoczęciem miksowania. Przystąp do łączenia składników tuż przed podaniem deseru. Jeżeli chcesz przygotować lody bananowo-czekoladowe na później, to możesz dodać nieco więcej śmietanki, przełożyć zmiksowane banany z dodatkami do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu pomieszaj lody w czasie mrożenia, ale nie schładzaj ich zbyt długo, bo staną się bardzo twarde.

Przepis: Lody bananowo-czekoladowe z blendera

To świetny pomysł na pyszne lody ze zdrowych i wartościowych składników, które każdy ma w domu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
4 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże banany
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 2/3 szklanki orzechów nerkowca

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBanany obierz, pokrój na cienkie plasterki, rozłóż na tacce i wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Do przygotowania lodów z blendera idealnie nadają się dojrzałe banany z brązowymi plamkami na skórce. Jeżeli robisz lody z bardzo słodkich bananów, to możesz zrezygnować z dodawania miodu. Śmietanę kremówkę schłodź w lodówce. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Gorzką czekoladę (opcjonalnie czekoladę mleczną lub białą) połam na mniejsze kawałki i posiekaj.
  2. Łączenie składnikówWyjmij zamrożone banany i przełóż je do misy blendera kielichowego lub malaksera. Dodaj schłodzoną śmietankę kremówkę, uprażone orzechy, miód oraz czekoladę.
  3. MiksowanieZmiksuj składniki na jednolitą, gładką masę. Wystarczy 5 minut miksowania, aby cieszyć się smakiem domowych lodów. Gotowe lody są gęste i bez problemu można je formować w kulki za pomocą specjalnej łyżki do lodów. Jeżeli lody wydają się „blade” lub chcesz, żeby miały intensywny czekoladowy smak, to możesz dodać 1 łyżkę naturalnego kakao.

Lody z blendera podawaj w pucharkach lub wafelkach do lodów. Możesz udekorować deser kawałkami czekolady, świeżych bananów i posiekanymi orzechami.

Rada: polecam robić przerwy w miksowaniu podczas przygotowywania lodów bananowo-czekoladowych – zbyt słaby blender może się przegrzać i spalić. Lody możesz podawać od razu po ich przygotowaniu (to jedna z największych zalet tego przepisu) lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.

Lody bananowo-czekoladowe z blendera w wersji wegańskiej

Możesz przygotować wegańskie lody bananowo-czekoladowe z blendera, zastępując śmietanę kremówkę śmietaną roślinną lub mlekiem kokosowym, migdałowym bądź sojowym. Sprawdź również, czy gorzka czekolada, którą chcesz wykorzystać, nie zawiera dodatku mleka krowiego.

Korzystając z powyższego przepisu, możesz również przygotować lody z blendera o innych smakach. Doskonale smakują tradycyjne i wegańskie lody truskawkowe, malinowe, mango oraz jagodowe. Aby wzbogacić smak deseru, możesz dodać mleko skondensowane, masło orzechowe lub krem czekoladowy.

Czytaj też:
Miksuję 2 składniki i dodaję trzeci. Te domowe lody są tańsze i zdrowsze niż ze sklepu
Czytaj też:
Nie kupuję już mleka skondensowanego w puszce. Robię je łatwo w domu z 2 składników