Rozgniatam przejrzałe banany i blenduję je z tym składnikiem. Moje dzieci kochają ten zdrowy deser

Rozgniatam przejrzałe banany i blenduję je z tym składnikiem. Moje dzieci kochają ten zdrowy deser

Dodano: 
Rozgniatanie bananów
Rozgniatanie bananów Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Są bardzo słodkie, dzięki czemu mogą zastąpić cukier w niektórych potrawach. Ja z ich wykorzystaniem robię pyszny, zdrowy deser, za którym przepadają moje dzieci.

Chyba każda mama chciałaby, aby jej dzieci jadły tylko to, co zdrowe. A, że dzieciaki uwielbiają słodkości, często jest z tym problem. Dlatego dziś podsuwam ci pomysł na prosty i smaczny deser, w którym wykorzystasz przejrzałe banany. Nic się nie zmarnuje, a ty uraczysz swoje dzieci czymś słodkim, lecz zdrowym. Będzie to budyń jaglano-bananowy.

Po czym poznać, jadalne, przejrzałe banany?

Najsmaczniejsze są banany o żółtej skórce. Charakteryzują się odpowiednią słodkością i lekko twardawym miąższem. Nieco mniej słodkie, a dzięki temu służące szczupłej sylwetce, są banany o lekko zielonkawej skórce. Jednak niektórym leżą one na żołądku. Z tym problemem nie będziesz mieć z pewnością problemu, gdy sięgniesz po dobrze dojrzałe banany. Po czym je poznać? Mają zwykle żółtą skórkę z brązowymi cętkami. Są bardzo słodkie, dość miękkie, ale wciąż jadalne. Oczywiście pod pewnymi warunkami. Jakimi? Przede wszystkim na skórce nie mogą się znajdować ślady pleśni. Zapach bananów musi być przyjemny, a miąższ biały, bez miękkich i ciemnych fragmentów.

Jak zrobić budyń jaglano-bananowy?

By przygotować ten prosty, zdrowy deser, wystarczy ugotować na mleku kaszę jaglaną, a potem zblendować ją z rozgniecionymi bananami. Prawda, że proste?

Przepis: Budyń jaglano-bananowy

Prosty, zdrowy budyń z kaszy jaglanej i przejrzałych bananów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 przejrzałe banany
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszy jaglanejKaszę jaglaną dokładnie wypłucz, przelej wrzątkiem, by usnąć z niej ewentualną goryczkę. W garnku zagotuj mleko ze szczyptą soli. Dodaj do niego kaszę, zamieszaj, gotuj ją na niedużym ogniu 15-20 minut, aż wchłonie cały płyn. Przestudź ją.
  2. Przygotowanie budyniuBanany obierz ze skórki, podziel na kawałki, wrzuć do miski, rozgnieć tłuczkiem lub widelcem. Dodaj je do ugotowanej kaszy jaglanej, całość zblenduj na jednolitą masę. Budyń rozłóż do miseczek, podawaj lekko ciepły lub zimny.

Te dodatki podniosą smak budyniu

Zdrowy deser dla moich dzieci robię tylko z trzech składników. Jeśli jednak chcesz nieco podkręcić smak budyniu, możesz też do niego dorzucić parę dodatków. Jeśli budyń jest za mało słodki, możesz go dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Deser warto też doaromatyzować esencją lub cukrem waniliowym, ewentualnie cynamonem. Składniki można też zblendować z ciemnym kakao, które odmieni smak i zapach deseru, a także podniesie jego wartość odżywczą. Dla podniesienia smaku, do gotującej się kaszy jaglanej warto dodać 1-2 łyżeczki masła. Budyń jaglano-bananowy można podać z owocami, np. z pokrojonymi bananami, truskawkami czy malinami.

Czytaj też:
Z przejrzałych bananów i tych płatków zrobiłam muffiny. Spakowałam je na drugie śniadanie
Czytaj też:
Chlebek bananowy robię z tego, co zawsze mam w domu. Już nie wyrzucam zbyt dojrzałych bananów