Z ryżu i owoców robię deser jak u babci. Pół godziny i gotowe!

Z ryżu i owoców robię deser jak u babci. Pół godziny i gotowe!

Dodano: 
Ryż z owocami
Ryż z owocami Źródło:Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Ryż z sezonowymi owocami, a szczególnie ryż z truskawkami, to słodkie, komfortowe danie, które kojarzy się z babciną kuchnią. Robię je na deser, ale też wtedy, kiedy po prostu mam ochotę na posiłek na słodko.

Proste dania są najlepsze i taki właśnie jest ryż z owocami sezonowymi. Dla mnie zawsze najlepszy z truskawkami i taki przepis podaję. To deser ze sporą ilością cukru, ze słodką śmietanką i masłem, ale ma być jak u babci: dobrze i bez kompromisów.

Jak zrobić ryż z owocami?

Podstawą deseru jest ugotowany ryż wymieszany ze śmietanką kremówką, cukrem i cukrem waniliowym (może być ekstrakt z wanilii). Do ryżowej bazy robi się słodki sos owocowy, a jego sekretem jest karmelizowany cukier z dodatkiem masła (tu należy uważać, aby nie trzymać cukru zbyt długo na patelni, jeśli się przypali, stanie się gorzki). Do deseru zawsze też dodaję świeże owoce i jeśli tylko akurat mam pod ręką, obowiązkowo listki świeżej mięty albo melisy.

Przepis: Ryż z owocami

Słodki deser ryżowy z sezonowymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
524 w każdej porcji

Składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany 30%

na sos:

  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

do dekoracji:

  • 8 świeżych truskawek
  • 2 gałązki mięty

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ryżuRyż ugotuj, przelej zimną wodą. Dodaj do ryżu cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Wymieszaj wszystko dobrze.
  2. Robienie sosu i podanie deseruTruskawki pokrój na ćwiartki. Na patelnię wysyp cukier i smaż, aż lekko się zacznie karmelizować. Dorzuć masło truskawki i 2 łyżki gorącej wody. Powstałym sosem polej ryż. Udekoruj świeżymi owocami i miętą.

Ryż można przełożyć do miseczek i lekko schłodzić, a potem wyłożyć na talerzyki i polać sosem. Powinien zachować kształt miseczek. Można też podać deser w modnej wersji jako deser w słoiku: wtedy wyłóż na dno słoiczka warstwę świeżych owoców, potem warstwę ryżu, a na koniec zalej wszystko owocowym sosem. Gotowy deser możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Ryż można przygotować także z innymi owocami sezonowymi. Sprawdzą się tu m.in. wiśnie oraz jagody, a w wersji już bardziej jesiennej jabłka, gruszki oraz śliwki. Wówczas do ryżu można też dodać rozgrzewający cynamon.

Odchudzona wersja ryżu z owocami

Jeśli liczysz kalorie i nie chcesz dodawać do deseru tyle cukru i tłustej śmietanki, możesz nieco odchudzić swój ryż. Zamiast śmietany dodaj jogurt grecki i posłodź ryż ksylitolem. Owoce możesz przesmażyć z niewielką ilością cukru. Możesz też zrobić mus owocowy bez dodatku cukru: wówczas zmiksuj owoce i polej nimi ryż. Możesz też zmiksować owoce z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu.

Czytaj też:
Ten przepis na domowe lody pistacjowe to mistrzostwo świata. Same zdrowe dodatki
Czytaj też:
Taki syrop z kwiatów lipy robiła moja babcia. Przepis jest bardzo prosty