Czy może być coś lepszego, niż domowe gofry? Możemy odpowiedzieć na to pytanie krótko: domowe gofry z rabarbarem. To słodka propozycja na Dzień Matki, ale nie tylko. Takie gofry mogą być nie tylko deserem. „Maj to bogactwo świeżych, sezonowych produktów, dlatego koniecznie wykorzystaj je do przyrządzenia wyjątkowego śniadania. Klasyczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry to uwielbiany klasyk, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Na Dzień Matki podaj je z delikatnie kwaśnym sosem rabarbarowym, tworząc pyszne, wiosenne połączenie” – zachęca autorka przepisu, Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki Breville.
Jak zrobić idealne gofry z rabarbarem?
Do zrobienia gofrów możesz wykorzystać mąkę orkiszową (jak w przepisie), ale też pszenną, jeśli chcesz. Aby śniadanie było bardziej wartościowe można użyć także mąki pełnoziarnistej lub miksu pełnoziarnistej i jasnej. Natalia Dziok podkreśla też zalety samego rabarbaru, który jest ceniony nie tylko za wyjątkowy smak. „Rabarbar to cenne źródło między innymi witamin C oraz E, kwasu foliowego, błonnika i antyoksydantów – warto korzystać z tego owocu w czasie sezonu!” – mówi dietetyczka.
Wskazówka: sam sos rabarbarowy można wzbogacić o inny sezonowy owoc – truskawki. To propozycja dla tych, którzy wolą nieco łagodniejsze smaki. Wówczas postępuj dokładnie tak, jak w przepisie, ale część rabarbaru zastąp truskawkami.
Przepis: Gofry z rabarbarem
Domowe gofry idealne na śniadanie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 650 w każdej porcji
Składniki
na gofry:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sos rabarbarowy:
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
- Robienie sosu rabarbarowegoW średnim rondlu umieść rabarbar, sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając. Doprowadź składniki do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, aż rabarbar całkowicie zmięknie, tworząc gęsty sos (ok. 15-20 minut). Po tym czasie dodaj ekstrakt z wanilii i wmieszaj miód do smaku. Zdejmij sos z palnika, pozwalając mu ostygnąć.
- Robienie gofrówW dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W oddzielnym naczyniu zmiksuj mleko, jajka i olej. Połącz ze sobą zawartość obu misek, delikatnie mieszając składniki do połączenia. Wlej ciasto do rozgrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy i piecz, aż gofry będą złote i chrupiące. Podawaj z sosem rabarbarowym.
Gofry należy serwować gorące, od razu. Można je udekorować świeżymi listkami mięty i świeżymi kawałkami truskawek. Jeśli podajesz gorące gofry z rabarbarem na deser, możesz dołożyć do nich gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych albo dobrą, domową bitą śmietanę (aby ją zrobić, wystarczy ubić na sztywno śmietankę kremówkę).
Czytaj też:
Domowa nutella z awokado. Jej zrobienie zajmie ci pięć minutCzytaj też:
Moje gofry wychodzą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Poznaj przepis i zwróć uwagę na jeden parametr