Błyskawiczne babeczki jogurtowe bez miksera. 40 minut i gotowe!

Błyskawiczne babeczki jogurtowe bez miksera. 40 minut i gotowe!

Dodano: 
Babeczki jogurtowe
Babeczki jogurtowe Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Nie musisz mieć żadnych wymyślnych robotów i blenderów, aby zrobić te babeczki jogurtowe. Wystarczą dwie miski i widelec.

Babeczki jogurtowe z tego przepisu to pomysł na prosty deser, z którym poradzą sobie nawet dzieci i osoby zaczynające swoją przygodę z pieczeniem. Tu wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki. Nie potrzebujesz nawet wagi kuchennej, bo produkty odmierza się... kubeczkiem po jogurcie.

Jak zrobić babeczki jogurtowe bez miksera?

Nasz przepis zawiera na liście składników standardowy jogurt naturalny o wadze 180 g, ale możesz również kupić jogurt o wadze 190 g czy 200 g. Pozostałe proporcje będą wówczas takie same. Ważne jest, aby kubeczek po jogurcie opłukać i wytrzeć, zanim zaczniesz odmierzać składniki. Zrób to w kolejności: cukier, mąka i olej.

Składników na babeczki nie trzeba długo mieszać. Najlepiej zrobić to szpatułką lub widelcem. Wystarczy mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Babeczki podczas pieczenia bardzo ładnie wyrastają, mają mięciutkie wnętrze i przyjemnie chrupiącą skórkę.

Przepis: Babeczki jogurtowe

Przepis bez użycia miksera oraz wagi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

składniki odmierzane kubeczkiem po jogurcie:

  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek oleju
  • 1,5 kubeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składników suchych i mokrychW jednej misce wymieszaj jogurt, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. W drugiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połącz ze sobą obie części, mieszając widelcem lub szpatułką – tylko do połączenia składników.
  2. Pieczenie babeczekRozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia. Napełniaj każdą porcją ciasta. Piecz 25-35 minut (do suchego patyczka).

Inne warianty babeczek jogurtowych

Podstawowy przepis zawiera ekstrakt waniliowy, ale możesz dodać swoim babeczkom również innych aromatów. Dobrze się tu sprawdzi otarta skórka z cytryny, pomarańczy bądź limonki, ale też aromat migdałowy. Możesz również dodać do babeczek przyprawę piernikową albo cynamon. Możesz także dodać kakao, jednak wówczas zmniejsz ilość mąki (jeśli dajesz 2 łyżki kakao, odsyp ze składników 2 łyżki mąki). Do muffinek w tej wersji pasują także czekoladowe pastylki, możesz także dorzucić do ciasta garść wiórków kokosowych.

Babeczki świetnie smakują same w sobie, ale można je dekorować jak każde muffinki (możesz użyć kremów, polew, lukru, posypek, orzechów, świeżych owoców i innych dodatków). Babeczki jogurtowe sprawdzą się na dziecięce i dorosłe przyjęcia, jako słodka przekąska do kawy, albo prowiant na wycieczkę za miasto.

Czytaj też:
Obłędnie puszyste ciasto z kiwi. Koniecznie zachowaj ten przepis
Czytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl