Zbieram tę część sosny i zanurzam w czekoladzie. Zdrowszej przekąski na słodko nie znajdziesz

Zbieram tę część sosny i zanurzam w czekoladzie. Zdrowszej przekąski na słodko nie znajdziesz

Dodano: 
Kwiaty sosny w czekoladzie
Kwiaty sosny w czekoladzie Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Oblej je czekoladą, a najdroższe praliny będą mogły się schować. Męskie kwiatostany sosny to przysmak, który można chrupać na surowo.

Większość osób wie, że można zbierać i przerabiać pędy sosny. Ale czy wiesz, że sosna to jeszcze jeden przysmak, który można chrupać na surowo? To męskie kwiatostany sosny. Kwiaty sosny są najlepsze do chrupania, zanim rozkwitną i zaczną pylić na żółto. Są jędrne, soczyste i mają mocno sosnowy smak. Ja co roku przyrządzam z nich przysmak, który śmiało można nazwać najbardziej ekskluzywnymi, leśnymi pralinami.

Męskie kwiaty sosny – co to jest?

Męskie kwiatostany sosny rozpoznasz bez trudu: są żółto-zielone i wyglądają niczym malutkie kulki ułożone ciasno jedna obok drugiej. Kiedy się rozwiną, intensywnie pylą na żółto. Zanim zaczną pylić, są najlepsze do jedzenia na surowo. Można je dosłownie jeść prosto z drzewa.

Są niezwykle pożywne, a dzięki olejkom eterycznym mają tak wyjątkowy, intensywny smak. Znany botanik dr Henryk Różański tak pisze o tym surowcu zielarskim: „Cechuje się sporą zawartości fitosteroli, flawonoidów, witamin (B, C), enzymów, cukrów, kwasów fenolowych, lignanów, fitohormonów i olejku eterycznego”. Wylicza też właściwości kwiatów sosny: „wykrztuśne, odkażające drogi oddechowe, antybakteryjne, odżywcze, wzmacniające, hipocholesterolemiczne (obniżające poziom cholesterolu we krwi), przeciwzapalne, moczopędne, rozgrzewające, przyspieszające wentylację płuc, pobudzające krążenie krwi (szczególnie ważne przy przeziębieniu)”.

Jak zrobić sosnowe praliny?

To prosty deser, który zrobisz dosłownie w 10 minut. Ja zawsze wkładam kwiaty już zamoczone w czekoladzie na kilka minut do zamrażarki, aby polewa jak najszybciej zastygła i można było zajadać się tym wyjątkowym przysmakiem.

Przepis: Kwiaty sosny w czekoladzie

Zdrowa przekąska na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1/2 szklanki męskich kwiatostanów sosny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie kwiatów w czekoladzieKwiatostany sosny oczyść z brązowych łusek. Czekoladę rozpuść w rondelku lub kąpieli wodnej, dodaj olej i wymieszaj. Maczaj w czekoladzie kwiaty sosny i układaj na folii aluminiowej. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Co zrobić z kwiatów sosny?

Charakterystyczne kuleczki (możesz obrać kwiatostan i wykorzystać same kulki) możesz dodawać do deserów, ale też wiosennych sałatek czy posypać nimi kremowe zupy. Warto też wiedzieć, że męskie kwiaty sosny można zamrozić i cieszyć się ich smakiem także po sezonie.

Kwiaty sosny, szczególnie w momencie, kiedy już zaczną pylić, są także świetnym materiałem na lecznicze nalewki. Można je wykorzystać dokładnie tak samo, jak pędy sosny. Ja często robię intensywną w smaku nalewkę z dużej ilości kwiatów sosny i miodu. Wówczas kładę w słoiku warstwy: kwiaty sosny, które mocno spryskuję spirytusem, miód, znowu kwiaty sosny spryskane spirytusem, miód i tak do napełnienia słoika. Po kilku tygodniach zlewam gęsty płyn, który jest wsparciem przy infekcjach górnych dróg oddechowych (wyrobów z alkoholem nie wolno podawać dzieciom i kobietom w ciąży).

Czytaj też:
Zrób teraz leczniczą nalewkę z sosny na miodzie. Podziękujesz sobie za nią w okresie infekcji
Czytaj też:
Zbieram pędy sosny i gotuję. Ten syrop zrobisz w jeden wieczór, a wykorzystasz na wiele sposobów

Źródło: smaki.pl, rozanski.li