Ciasto bez pieczenia Snickers smakuje, jak uwielbiany batonik. Ten przepis pokochają duzi i mali
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Ciasto bez pieczenia Snickers smakuje, jak uwielbiany batonik. Ten przepis pokochają duzi i mali

Dodano: 
Ciasto Snickers
Ciasto Snickers Źródło:Shutterstock / Domagoj Kovacic
Na święta nie koniecznie musisz przygotować drożdżową babę czy upiec sernik. Zamiast nich możesz zrobić ciasto bez pieczenia Snickers. Jego wykonanie jest proste i szybkie, a smak zachwycający.

Przygotowanie ciasta bez pieczenia jest proste i szybkie. Składniki wystarczy tylko powykładać warstwami i wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by deser nabrał lepszego smaku. W dobie przedświątecznych przygotowań, takie ciasto może mieć jeszcze inną zaletę. Do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, który w tych dniach zwykle jest dość mocno obciążony.

Z czego składa się batonik Snickers?

Słynny batonik Snickers jest jednym z najbardziej lubianych na całym świecie. Jest bowiem bardzo smaczny i pożywny, a to zasługa składników, z których został skomponowany. Główną część batonika stanowi warstwa miękkiego nugatu, która pokryta jest karmelem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Całość oblana jest mleczną czekoladą.

Odpowiednikiem tego batonika jest ciasto bez pieczenia Snickers, które zawiera warstwę mlecznego kremu, karmelu, orzeszków i czekolady. Ciasto warto przygotować na herbatnikach, by łatwo dało się kroić.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia Snickers?

Ciasto bez pieczenia Snickers najlepiej jest przygotować w szklanej lub porcelanowej formie, by nie nabrało metalicznego posmaku od blaszki. Jeśli nie masz takiej formy, użyj metalowej, tylko wyłóż ją dwoma warstwami papieru do pieczenia lub folią spożywczą.

Przepis: Ciasto Snickers

Ciasto bez pieczenia Snickers

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g ciemnych herbatników
  • 4 łyżki masła

Na krem:

  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 350 g mleka w proszku

Na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • biała polewa do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spodu ciastaMasło rozpuść. Herbatniki zmiksuj w robocie na proszek. Dodaj stopione masło, zmiksuj. Masę przesyp do dużej tortownicy. Równomiernie ją rozprowadź, ubij łyżką. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
  2. Przygotowanie warstwy karmelowo-orzechowejOrzeszki podpraż na suchej patelni, przestudź. Masę kajmakową lekko podgrzej w gorącej kąpieli wodnej, wymieszaj. 2/3 masy kajmakowej wyłóż na herbatnikowy spód, równomiernie rozprowadź. Posyp 2/3 orzeszków, lekko wciśnij je w masę.
  3. Przygotowanie kremuNa krem mleko zagotuj z masłem i cukrem, przestudź. Zmiksuj z mlekiem w proszku. Krem wyłóż na masę karmelową, wyrównaj powierzchnię. Całość dobrze schłodź.
  4. Przygotowanie polewy czekoladowejNa polewę śmietankę dobrze podgrzej z masłem. Dodaj startą czekoladę, lekko podgrzej, by czekolada się rozpuściła. Masę wymieszaj.
  5. Wykańczanie ciastaNa warstwę kremu mlecznego wyłóż resztę podgrzanej masy kajmakowej, równomiernie ją rozsmaruj. Ciasto polej polewą czekoladową. Gdy zastygnie udekoruj je białą polewą czekoladową i orzeszkami. Wystudzone ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Jak przechowywać ciasto bez pieczenia Snickers?

Ciasto bez pieczenia Snickers należy przechowywać w lodówce, ze względu na mleczną masę. Zresztą w niskiej temperaturze deser zachowuje bardziej zwartą konsystencję i lepiej smakuje. Przed wstawieniem do lodówki formę z ciastem dobrze jest przykryć lub zawinąć folią spożywczą. Dzięki temu deser nie będzie chłonął obcych zapachów.

Czytaj też:
Mandarynkowiec, to ciasto bez pieczenia z galaretką. Tej zimy zrobiłam je już 9 razy
Czytaj też:
Rozkładam herbatniki i trzy słodkie masy. Ciasto bez pieczenia 3 Bit to hit w moim domu

Źródło: smaki.pl