Sernik królewski zachwyca smakiem i pięknie prezentuje się na talerzu. Kruche ciasto o intensywnym smaku kakao idealnie komponuje się ze słodką masą serową. Sernik królewski rzadko sprawia problemy podczas pieczenia – nie opada i nie pęka, ale pamiętaj, aby kruche ciasto wyrabiać z dodatkiem zimnego masła, a do masy serowej dodać ser i jajka o temperaturze pokojowej.
Ja dodaję do kruchego ciasta jeden dodatkowy składnik, dzięki któremu ma ono wyjątkowy smak. Chodzi o ekstrakt pomarańczowy. Oczywiście możesz go pominąć podczas przygotowywania sernika królewskiego i wówczas upieczesz ciasto w klasycznej wersji.
Wskazówki do przepisu na sernik królewski
Do przygotowania sernika królewskiego możesz użyć mielonego sera z wiaderka. Jeżeli chcesz użyć zwykłego twarogu, to musisz 2-3 razy go zmielić.
Kruche ciasto kakaowe do sernika królewskiego wymaga schłodzenia w lodówce przez około 1 godzinę. Możesz przygotować je dzień wcześniej i schładzać przez całą noc. Jeżeli chcesz szybko schłodzić kruche ciasto, to podziel je na mniejsze części i wstaw do zamrażalnika na minimum 40 minut. Dwiema częściami ciasta wylepisz dno tortownicy, a pozostałe ciasto zetrzesz na tarce o grubych oczkach na wierzch sernika. Przygotowanie masy serowej nie jest czasochłonne, więc możesz zacząć ją robić, gdy ciasto będzie prawie gotowe.
Przepis: Sernik królewski
Prosty sernik królewski to idealne ciasto zarówno do popołudniowej, jak i świątecznej kawy. Składniki są idealne do upieczenia ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek naturalnego kakao
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego
- sól
Na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kruchego ciastaDo dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj kakao oraz drobny cukier (jeśli wolisz słodsze ciasto, to zamiast 1/2, dodaj 2/3 szklanki cukru) i wymieszaj. W mące zrób wgłębienie i dodaj 2 żółtka. Posiekaj zimne masło nożem i dodaj do miski. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto i uformuj z niego kulę. Kulę ciasta podziel na dwie równe części, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika.
- Wyłożenie spodu w tortownicyWyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Rozwałkuj połowę schłodzonego ciasta na placek o średnicy odpowiadającej dnu tortownicy i przenieś je na wałku do formy – ciasto nawiń na wałek, a następnie rozwiń w tortownicy. Zamiast tego możesz też równomiernie wylepić dno foremki kawałkami ciasta.
- Przygotowanie masy serowejDo dużej miski wbij jajka i dodaj do nich cukier. Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych z cukrem jajek dodaj stopione i ostudzone masło. Miksuj do połączenia się składników (na średnich obrotach miksera). Gdy masło z jajkami się połączą, dodaj budyń i ekstrakt waniliowy (lub ziarenka wanilii) oraz opcjonalnie skórkę z cytryny. Miksuj do połączenia się składników. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg i miksuj (na niskich obrotach miksera) do momentu, aż masa serowa będzie miała jednolitą konsystencję. W tym momencie możesz dodać smażoną skórkę pomarańczową i wymieszać masę serową łyżką lub silikonową szpatułką.
- PieczenieGotową masę serową przełóż na przygotowany wcześniej spód z kruchego ciasta. Delikatnie wyrównaj jej wierzch, a następnie wyłóż na ser starte na tarce o grubych oczkach ciasto. Postaraj się jak najszybciej wykonać tę czynność, aby ciasto się nie ogrzało. Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę do piekarnika i piecz sernik królewski 60 minut. Po upływie czasu pieczenia nie otwieraj piekarnika. Wyłącz grzanie i pozostaw ciasto na 20-30 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w jego wnętrzu jeszcze na 30 minut. Możesz pozostawić sernik w otwartym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Dodanie do ciasta z kakao ekstraktu pomarańczowego sprawi, że zyska ono bardziej wyrazisty smak. Przy czym ekstrakt możesz opcjonalnie zastąpić skórką otartą ze średniej wielkości pomarańczy (pomarańczę przed otarciem skórki koniecznie sparz wrzątkiem). Do masy serowej możesz ewentualnie dodać skórkę otartą ze średniej wielkości cytryny bądź smażoną skórkę pomarańczową. Wedle uznania.
Czytaj też:
Szukasz idealnego przepisu na ciasto czekoladowe? To już znalazłeś!Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto