Najlepsze potrawy świata wybiera co roku internetowy portal TasteAtlas, który stanowi encyklopedię tradycyjnych dań, lokalnych składników i restauracji na całym globie. Skatalogowano w nim ponad 10 tysięcy rodzajów jedzenia i napojów, a nowych wciąż przybywa. W rankingu, którego wyniki ogłoszono na początku listopada, polski chleb prądnicki zajął 92. miejsce. Wygrał natomiast egzotyczny wypiek, który jest pyszny i łatwy do zrobienia w domu.
Najlepszy chleb według rankingu TasteAtlas
Wybrano nim płaski chlebek naan z masłem i czosnkiem. To najbardziej znana na świecie wersja indyjskiego wypieku, który w jego ojczyźnie jest jadany na co dzień.
Naan ma postać placków. Pieczone na wewnętrznych ściankach pieca tandoor uzyskują charakterystyczny smak i kształt łzy. Choć podpłomyk bez dodatków powstaje na drożdżach, z jajkami i mlekiem, ten z masłem czosnkowym robi się na jogurcie, proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej.
Jak zrobić chlebki naan z masłem czosnkowym?
Ten szybki naan powstaje na bazie fermentowanego produktu mlecznego – gęstego jogurtu lub zsiadłego mleka, choć można użyć także naturalnego skyru. Zawarte w nich kwasy reagują z sodą oczyszczoną, dzięki czemu ciasto lepiej rośnie. Pomaga w tym również proszek do pieczenia.
W piekarniku nie da się uzyskać takich warunków, jak w tradycyjnym piecu. W indyjskich domach używa się dużej płaskiej patelni tawi, natomiast ja korzystam ze zwykłej ciężkiej patelni bez klasycznej nieprzywierającej powłoki, bo także można bezpiecznie podgrzewać bez tłuszczu.
Ponieważ ciasto ma olej w składzie, placki smażę „na sucho”, a potem smaruję masłem z czosnkiem, by nie wysychały. Można też jednak posmarować je przed smażeniem i położyć natłuszczoną stroną do dołu, a po przekręceniu pokryć masłem na odwrocie.
Przepis: Chlebki naan z masłem czosnkowym
Pyszne placuszki z patelni z aromatycznym masełkiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 319 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego albo skyru
- 2 łyżki oleju
- 7-8 ząbków czosnku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry albo pietruszki
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaZetrzyj drobno czosnek. Wymieszaj mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj jogurt, olej i połowę czosnku. Wyrób miękkie ciasto, dolewając w razie potrzeby ciepłą wodę. Natłuść dłonie olejem i wyrabiaj jeszcze przez minutę, po czym przykryj i odstaw na 10-15 minut.
- Formowanie chlebkówPodziel ciasto na 6 części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj je dość cienko na blacie podsypanym mąką na owalne placki. Rozpuść masło i wrzuć pozostały czosnek.
- SmażenieRozgrzej na średnim ogniu patelnię z grubym dnem, połóż placek i przykryj. Podgrzewaj przez 30-60 sekund, aż na wierzchu zaczną tworzyć się bąble. Obróć go i smaż przez około 30 sekund i zdejmij, zanim zacznie się przypalać.
- DoprawianieGorące chlebki smaruj masłem czosnkowym i podawaj z posiekaną natką.
Czym wyróżnia się chleb prądnicki?
To tradycyjny chleb razowy z mąki żytniej na zakwasie, który jest krakowskim produktem regionalnym. Ma bardzo grubą skórkę obsypaną otrębami, a bochenki ważą 4,5 albo około 14 kilogramów. Po upieczeniu przez cały czas dojrzewa i zachowuje świeżość przez tydzień, a najlepiej smakuje na drugi dzień.
Historia tego wypieku sięga średniowiecza. Jadali go biskupi i królowie, a współcześnie znajduje się na polskiej liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Wpisano go również na europejską listę produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym (ChOG).
Czytaj też:
Podpłomyk z przepisu babci. Wystarczą 3 składniki, aby szybko przygotować słowiański „chleb”Czytaj też:
Domowe pieczywo jakiego nie znasz. Te pyszne i szybkie chlebki zastąpią tradycyjne bułki
