Smażę naleśniki z dwoma pożywnymi dodatkami. To tani i prosty sposób na sycący posiłek

Smażę naleśniki z dwoma pożywnymi dodatkami. To tani i prosty sposób na sycący posiłek

Dodano: 
Naleśniki z szynką
Naleśniki z szynką Źródło: Shutterstock / kalyanby
Na bazie naleśników można przygotować smaczny, sycący posiłek. Wystarczy dołożyć do nich odpowiednie dodatki. Tę prostą potrawę często podaję na kolację, przekąskę, a nawet obiad.

Moja rodzina uwielbia naleśniki na słodko. Jednak ostatnio polubiła też te z prostym, wytrawnym farszem. Są szybkie i łatwe do zrobienia, a smakują wybornie. Mają skład nieco podobny do klasycznych kanapek, ale pod względem smakowitości biją je na głowę.

Jak przygotować niezawodne ciasto na naleśniki?

Ciasto na naleśniki robi się z prostych, tanich składników. Są to: mąka, jajka, mleko i szczypta soli. Warto też dodać trochę oleju, by ciasto wyszło elastyczne. Ja wszystkie składniki umieszczam w misce, a potem mieszam je rózgą. Mleka jednak nie wlewam od razu całego, tylko część, bo gęste ciasto łatwiej jest dokładnie rozmieszać, tak by nie było w nim grudek. Gdy jest już gładkie, wtedy dolewam tyle mleka, by ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki.

Tak przygotowane ciasto odstawiam na 10-15 minut, by w tym czasie mąka dobrze napęczniała. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwały w czasie smażenia. W czasie odpoczynku ciasto gęstnieje, dlatego przed smażeniem dolewam do niego jeszcze trochę mleka lub wody i całość ponownie mieszam. Teraz można już smażyć cienkie, elastyczne naleśniki.

Jak zrobić naleśniki z pożywnym farszem?

Moje naleśniki z pożywnym farszem są bardzo proste do zrobienia, bo dodaję do nich banalne składniki. Są to plasterki szynki i żółtego sera. Układam je na połowie naleśnika, potem składam go na pół i jeszcze raz na pół, a potem całość obsmażam na patelni. Nie trzeba nawet dodawać zbyt dużo oleju, bo chodzi głównie o dobre podgrzanie potrawy. Dzięki temu ser się roztopi i całość będzie przepyszna.

Przepis: Naleśniki z serem i szynką

Pożywne naleśniki idealne na kolację, przekąskę lub obiad

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki mleka (połowę można zastąpić wodą gazowaną)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju plus do smażenia
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 8 plastrów szynki

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ mąki, jajek, soli, łyżki oleju i mleka rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie wymieszaj, w razie potrzeby rozcieńcz odrobiną wody. Usmaż cienkie naleśniki.
  2. Smażenie z dodatkamiNa każdym naleśniku połóż po plastrze szynki i sera. Naleśniki złóż na cztery części. Obsmaż je z dwóch stron na patelni z niewielką ilością oleju. Od razu podawaj.

Jak podać naleśniki z pożywnym farszem?

Naleśniki z pożywnym farszem często pojawiają się u mnie na kolację. Jednak taką wcześniejszą, bo są smażone. Podaję je zwykle z ketchupem, bo ten doskonale podkreśla ich smak. Jeśli jednak chcielibyście zaserwować tę potrawę na obiad, podajcie do niej też lekką surówkę lub sałatę z dodatkami.

Czytaj też:
Smażę cienkie naleśniki i podaję, jak w restauracji. Takie śniadania i podwieczorki to u mnie hit!
Czytaj też:
Roluję kilka składników i robię szybkie kanapki do szkoły. Proste, pyszne, dzieci je uwielbiają