Moja rodzina uwielbia naleśniki na słodko. Jednak ostatnio polubiła też te z prostym, wytrawnym farszem. Są szybkie i łatwe do zrobienia, a smakują wybornie. Mają skład nieco podobny do klasycznych kanapek, ale pod względem smakowitości biją je na głowę.
Jak przygotować niezawodne ciasto na naleśniki?
Ciasto na naleśniki robi się z prostych, tanich składników. Są to: mąka, jajka, mleko i szczypta soli. Warto też dodać trochę oleju, by ciasto wyszło elastyczne. Ja wszystkie składniki umieszczam w misce, a potem mieszam je rózgą. Mleka jednak nie wlewam od razu całego, tylko część, bo gęste ciasto łatwiej jest dokładnie rozmieszać, tak by nie było w nim grudek. Gdy jest już gładkie, wtedy dolewam tyle mleka, by ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki.
Tak przygotowane ciasto odstawiam na 10-15 minut, by w tym czasie mąka dobrze napęczniała. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwały w czasie smażenia. W czasie odpoczynku ciasto gęstnieje, dlatego przed smażeniem dolewam do niego jeszcze trochę mleka lub wody i całość ponownie mieszam. Teraz można już smażyć cienkie, elastyczne naleśniki.
Jak zrobić naleśniki z pożywnym farszem?
Moje naleśniki z pożywnym farszem są bardzo proste do zrobienia, bo dodaję do nich banalne składniki. Są to plasterki szynki i żółtego sera. Układam je na połowie naleśnika, potem składam go na pół i jeszcze raz na pół, a potem całość obsmażam na patelni. Nie trzeba nawet dodawać zbyt dużo oleju, bo chodzi głównie o dobre podgrzanie potrawy. Dzięki temu ser się roztopi i całość będzie przepyszna.
Przepis: Naleśniki z serem i szynką
Pożywne naleśniki idealne na kolację, przekąskę lub obiad
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki mleka (połowę można zastąpić wodą gazowaną)
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju plus do smażenia
- 8 plastrów żółtego sera
- 8 plastrów szynki
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówZ mąki, jajek, soli, łyżki oleju i mleka rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie wymieszaj, w razie potrzeby rozcieńcz odrobiną wody. Usmaż cienkie naleśniki.
- Smażenie z dodatkamiNa każdym naleśniku połóż po plastrze szynki i sera. Naleśniki złóż na cztery części. Obsmaż je z dwóch stron na patelni z niewielką ilością oleju. Od razu podawaj.
Jak podać naleśniki z pożywnym farszem?
Naleśniki z pożywnym farszem często pojawiają się u mnie na kolację. Jednak taką wcześniejszą, bo są smażone. Podaję je zwykle z ketchupem, bo ten doskonale podkreśla ich smak. Jeśli jednak chcielibyście zaserwować tę potrawę na obiad, podajcie do niej też lekką surówkę lub sałatę z dodatkami.
Czytaj też:
Smażę cienkie naleśniki i podaję, jak w restauracji. Takie śniadania i podwieczorki to u mnie hit!Czytaj też:
Roluję kilka składników i robię szybkie kanapki do szkoły. Proste, pyszne, dzieci je uwielbiają