Angielskie śniadanie (Full English breakfast) to śniadanie „na bogato”, które składa się z bardzo kalorycznych produktów. Średnia kaloryczność angielskiego śniadania to aż 800-1000 kcal. Tradycyjne angielskie śniadanie obecnie rzadko pojawia się na stołach Brytyjczyków, jednak stanowi obowiązkową pozycję w menu większości hoteli i pubów w Wielkiej Brytanii.
Przepis na angielskie śniadanie przywiozłem z Londynu. Rzadko przygotowuje tę potrawę – zwykle angielskie śniadanie pojawia się na moim stole, gdy cieszymy się zimową przerwą świąteczną lub feriami. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjne Full English breakfast oraz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz angielskie śniadanie w wersji „light”.
Historia angielskiego śniadania
Angielskie śniadanie ma bardzo długą historię. Szukając informacji na temat tej potrawy, znalazłem kilka ciekawostek, którymi chętnie się podzielę. Angielskie śniadanie jadano już w 1300 roku, a jego smakiem mogli początkowo cieszyć się jedynie bardzo bogaci Brytyjczycy. Skład angielskiego śniadania zmieniał się na przestrzeni wieków. Pojawiały się w nim produkty typowe dla kuchni międzynarodowej m.in. smażone pomidory oraz bekon.
Historia angielskiego śniadania związana jest z niegdyś panującymi w Wielkiej Brytanii nawykami żywieniowymi, które uwzględniały spożywanie jedynie dwóch posiłków w ciągu dnia. Wysoka kaloryczność angielskiego śniadania pozwalała uniknąć uczucia głodu przez długie godziny i zapewniała energię do działania.
Wśród mniej zamożnych Brytyjczyków tradycja spożywania bardzo obfitego i tłustego śniadania pojawiła się dość późno. W panujących obecnie czasach Full English breakfast to potrawa na specjalne okazje, która rzadko gości na stole statystycznego mieszkańca Wielkiej Brytanii. Nieco inaczej jest w przypadku turystów, którzy często z niedowierzaniem spoglądają na talerz wypełniony smażonymi przysmakami i z apetytem delektują się posiłkiem, który pozwala zapomnieć o uczuciu głodu do obiadokolacji.
Z czego składa się tradycyjne angielskie śniadanie?
Tradycyjne Full English breakfast składa się z sadzonych jajek, bekonu, kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, tostów i smażonego pomidora. Opcjonalne składniki to m.in. kaszanka, grzyby (np. pieczarki), wędzony śledź, placki ziemniaczane, pieczone ziemniaki lub frytki, a także krążki cebuli.
Jak zrobić angielskie śniadanie?
Przygotowanie angielskiego śniadania wymaga nieco wprawy i zaangażowania. Nie przygotujesz go w 5 minut, ale możesz ułatwić sobie smażenie większości składników, korzystając z dużej patelni. Polecam przed przystąpieniem do robienia Full English breakfast przygotować wszystkie składniki oraz miejsce pracy. Jeżeli chcesz zrobić angielskie śniadanie dla większej liczby osób, to niezbędne będzie skorzystanie z kilku patelni.
W tradycyjnych przepisach na angielskie śniadanie znalazłem kilka ważnych wskazówek, dzięki którym potrawa ta ma wyjątkowy smak. Po pierwsze i najważniejsze – wybierając składniki do angielskiego śniadania, zwróć uwagę na jakość kiełbasy (opcjonalnie frankfurterek lub parówek) oraz boczku, a także innych mięsnych dodatków. Ważną kwestią podczas przygotowywania angielskiego śniadania jest również logistyka – na patelnię najpierw powinny trafić produkty, które wymagają najdłuższego smażenia. Możesz zmniejszyć ilość dodawanego do angielskiego śniadania tłuszczu, smażąc jajka i kiełbaski na tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia tłustego boczku. Polecam na początku przystąpić do przygotowania tartych ziemniaków na placki ziemniaczane.
Przepis: Angielskie śniadanie
To przepis na bardzo kaloryczne i sycące śniadanie, którego smakiem niegdyś cieszyli się jedynie najbogatsi Brytyjczycy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Angielska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1320 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 4 kawałki kiełbasy do smażenia
- 4 plastry boczku
- 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym
- 6 pieczarek
- 6 pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżki klarowanego masła
- 4 kromki pieczywa tostowego
- sól i pieprz
Na placki ziemniaczane:
- 4 duże ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia
- masło do posmarowania pieczywa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy na placki ziemniaczaneZiemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Odciśnij starte ziemniaki z nadmiaru wody na sitku. Nie wylewaj od razu soku z ziemniaków – poczekaj, aż oddzieli się skrobia ziemniaczana, wylej sok i przełóż ziemniaki z sitka do miski. Do startych ziemniaków i skrobi ziemniaczanej dodaj startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, mąkę pszenną oraz jajko. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie pozostałych składnikówKiełbasę lub frankfurterki (opcjonalnie parówki) natnij z obu stron. Jeżeli masz boczek w kawałku, to odkrój skórę i wykrój cienkie plasterki, a jeśli wykorzystujesz bekon krojony, to wyjmij z opakowania. Fasolkę w sosie pomidorowym przełóż do niewielkiego rondelka. Przygotuj toster i pieczywo tostowe. Możesz też zrobić tosty na patelni, smażąc pieczywo na niewielkiej ilości masła. Pieczarki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz również użyć innych pomidorów np. malinowych. Pomidory malinowe pokrój na grube plastry.
- SmażeniePrzygotuj 2 patelnie. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Na jednej patelni usmaż placki ziemniaczane. Na drugiej patelni podsmaż bekon, kiełbasę, pieczarki i pomidory – jeżeli bekon jest chudy, to dodaj nieco oleju. Gdy placki będą rumiane z obu stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika, żeby nie ostygły. Gdy bekon, kiełbasa, pieczarki i pomidory będą prawie gotowe, usmaż na tej samej patelni jajka.
- Podgrzanie fasolkiPodgrzej fasolkę w sosie pomidorowym na średnim ogniu, często mieszając.
- Robienie tostówNa sam koniec zrób tosty i posmaruj je przed podaniem odrobiną masła (opcjonalnie).
- WykonaniePrzygotuj dwa talerze. Na talerzach ułóż gorące placki ziemniaczane, bekon, kiełbasę, pieczarki, pomidorki i sadzone jajka. Dopraw danie do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj angielskie śniadanie z dodatkiem chrupiących tostów oraz kawą, herbatą lub sokiem owocowym.
Angielskie śniadanie w wersji „light”
Możesz zmniejszyć kaloryczność angielskiego śniadania, podgrzewając bekon, kiełbaski oraz pieczarki i pomidory na grillu lub w piekarniku (opcjonalnie na patelni grillowej). Jajka sadzone możesz zastąpić jajkami w koszulkach.
Angielskie śniadanie będzie również mniej kaloryczne, jeżeli użyjesz chudej kiełbasy np. drobiowej oraz chudego boczku. Kiełbasę i boczek możesz odsączyć przed podaniem z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Czytaj też:
To śniadanie jak z restauracji zrobisz w 10 minut. Do tostów dodaj szparagi i ten słony serCzytaj też:
Odkryłem smak komosy ryżowej. Robię z niej świetną sałatkę. W przepisie ważny jest jeden szczegół